חסר דם על פי הרפואה הסינית מקביל לעיתים לאנמיה על פי הרפואה המערבית. לפיכך מומלץ בהחלט לערוך בדיקות דם. מומלץ לבדוק: ספירת דם (רמה של המוגלובין) ,רמות ויטמין B12 , חומצה פולית , ברזל ,מחסני ברזל (פריטין) – חסר באחד או ביותר מן המדדים שנזכרו מחייב טיפול .ניתן לנסות ולטפל באמצעות תזונה.
במאמר מובאות המלצות תזונה לטיפול במצב.
מבחינה מערבית חשיבותו של הברזל רבה ביותר. הברזל מהווה חלק מן החלבון "המוגלובין"- המצוי בכדוריות הדם האדומות.
ההמוגלובין נקשר לחמצן ומוביל אותו בדם, לכל תאי הגוף.
בכדוריות האדומות מצוי מאגר הברזל הגדול ביותר בגוף. קיימים גם מאגרים נוספים: בכבד, בחלבון (פריטין), בטחול, במוח העצם ובחלבון בדם (טרנספרין).
חומצה פולית – החומצה הפולית היא בעלת תפקיד מרכזי בייצור חומצות גרעין (DNA+ RNA) וגם בייצור חלבונים ותאי דם אדומים. החומצה הפולית מונעת רמות גבוהות של הומוציסטאין בדם (קשור למחלות לב) ויש לה תפקיד חשוב גם באיזון מצבים נפשיים. מחסור בחומצה פולית אצל נשים הרות עלול לגרום למצב של ספינה ביפידה בעובר – מום מולד.
ויטמין B12 פועל באופן סינרגיסטי יחד עם חומצה פולית ביצירת תאי דם אדומים. זהו ויטמין חיוני ביותר לתפקוד תקין של מערכת העצבים.
ספיגתו בדם מתבצעת באמצעות גורם פנימי המתחבר אל הויטמין ונושא אותו מן המעי הדק שם הוא נספג, אל זרם הדם. אנשים שבגופם חסר הגורם הפנימי, אינם מצליחים לספוג את ה- B12 ומפתחים כתוצאה סימני חסר. אנשים אלו חייבים לקבל את הויטמין בצורת תוסף. התוספים התת לשוניים של חברות הויטמינים הגדולות נחשבים לבעלי יכולת ספיגה מצויינת.
הויטמין מצוי במזונות מן החי בלבד. אנשים הניזונים מתזונה טבעונית או צמחונית ללא כל מזון מן החי, חייבים לצרוך את הויטמין בצורת תוסף.
סימנים וסימפטומים למצבי אנמיה: סחרחורות, הירדמות ונימול בגפיים, קושי בהרדמות, ראיה מטושטשת או נקודה צפה בשדה הראיה, וסת דלה או העדר דם בווסת, פנים חיוורות, שפתיים חיוורות, חולשת שרירים, התכווצות ועיוות שרירים, ציפורניים שבירות, חלשות ומתפצלות, נטיה לסבול מתחושת קור, עור יבש, עצירות, חוסר אנרגיה נפשית, בעיות שינה (או שינה מאוד כבדה).
קיים קשר בין חסר דם לאכילה מוגזמת/ לא מתאימה. הסובלים מחסר דם חשים מעין "נפילות אנרגיה" ונוטים לפרש זאת כ"רעב" או כצורך של הגוף בקלוריות. כך קורה שמחסור במרכיבים חיוניים (חסר דם) מוביל לאכילה מופרזת. במקרים רבים אכילה זו נוטה לכיוון המתוקים מאחר שהסוכר מספק אנרגיה זמינה ומיידית. במקרים אחרים צורכים גם קפאין המקנה תחושת מרץ.
מזונות מחזקי דם:
1. מזונות בשריים (עוף ובקר) הם העשירים ביותר בברזל וב- B12 . דווקא אכילת מנות קטנות מדי יום תאפשר ספיגה טובה יותר של מרכיבי הדם מתוך הבשר – לעומת מנה גדולה X3 פעמים בשבוע. בשר מוכשר (שעבר הוצאה של הדם על ידי שימוש בכמויות גדולות של מלח) מכיל פחות ברזל ו-B12. כבד- הוא המקור העשיר ביותר לברזל ו- B12 , אך הוא איבר מזוהם ביותר- לכן רצוי לצרוך כבד אורגני.
2. דגים – על פי הרפואה הסינית הם מחזקי דם – אבל חשוב לזכור שכמות הברזל וה- B12 בהם הרבה יותר נמוכה בהשוואה לבשר.
3. מוצרי חלב וביצים – מכילים B12. מובן שרצוי לצרוך מוצרי חלב צאן המכילים עד 5% שומן. אלה קלים יותר לעיכול ולכן ספיגת הויטמינים מהם טובה יותר.
4. מזונות צמחיים עשירים בברזל- פולי סויה, שעועית, אפונה, שיבולת שועל, פירות מיובשים, שקדים, טחינה משומשום מלא, רימונים, גרעיני חמניות (לא קלויים), כרשה ואצות.
5. מזונות עשירים בחומצה פולית: אצות (סושי), נבטים, מזונות עליים ירוקים, דגנים מלאים, כבד, קטניות למיניהן, אגוזים.
6. מזונות ירוקים נחשבים למחזקי דם על פי הרפואה הסינית. הם עשירים בכלורופיל, הנחשב לאחד החומרים המחזקים ביותר. מזונות ירוקים מכילים גם ברזל ומנגן.
7. פירות וירקות אדומים – עגבניות, פירות יער, רימונים, סלק, אבטיח, פומלית אדומה, אשכולית אדומה, צנון, צנונית, פלפל אדום.
8. פירות וירקות כתומים.
9. דבש מלכות ופולן (לבדוק שאינו מהווה גורם אלרגני). מי שאלרגי לפולן יכול לצרוך מזון מלכות ללא פולן.
10. כדאי לצרוך ממזונות העל הירוקים: עשב שעורה, משקה כלורופיל וכו' מחברה אמינה אלו נספגים היטב ונחשבים למחזקי דם.
- חשוב לאכול מזונות מלאים. ספיגת מרכיבי המזון ממזונות אלה טובה יותר.
- כדאי לשלב מזונות המהווים מקור לברזל סמוך לאכילת מזונות עשירים בויטמין C – פרי הדר, פלפל אדום, קיווי , עגבניות וגויאבות – מגביר ספיגת הברזל פי 4.
- רצוי לצרוך חלק מהמזונות מחזקי הדם בצורת מיצים – מאפשר ספיגה קלה יותר. ניתן לשלב סוגים שונים של ירקות ופירות או לצרוך בכל פעם סוג אחר. מומלצים: רימונים, פירות יער, גזר, סלק, פלפל אדום (אפשר לשלב סלק טרי/ מבושל או פלפל טרי במיץ גזר). רצוי להוסיף למיץ כזה גם ירק ירוק או עלים ירוקים. כמו כן רצוי לשלב פרי המכיל ויטמין C לשיפור הספיגה. מיצי פירות אסורים לשתייה לחולי סכרת. אם מופיע צבע כתום בכפות רגליים/ ידיים יש להמעיט בשתיית הכתומים.
- בישול בחומרים חומציים מאפשר פירוק טוב יותר של הבשר. ניתן להכין משרה המכיל נוזל חומצי כלשהו ובכך לשפר את ספיגת רכיבי המזון מתוך התבשיל , למשל: יין אדום, מיץ לימון, חומץ בן יין, רסק/ מיץ עגבניות, בירה, מיץ תפוחים.
- בעת הצורך חשוב ליטול תוספי מזון – ברזל, ויטמין B12, חומצה פולית.
- במקרה שלמרות נטילת התוספים אין ספיגה / או עליה לאורך זמן במדדים בדם, ניתן ליטול תרופה הומיאופתית שתסייע לטפל בבעיה.
אורון, א. אמנות הריפוי בתזונה סינית. 2000.
אילני, י. ערכם התזונתי של מזונות. ירושלים: ש. זק 2000.
ברק, ר. מדריך מפה לריפוי טבעי. מפה. 2005
חוברה, ל. הדיאטה הסינית – להרזיה ולבריאות כנרת. 2005
נבו, א. מניפת המזונות. Artdiet. 2006.
שטיינר ג. נטורופתיה- כח הריפוי העצמי של הגוף.ר"ג: פוקוס.2006.
Pitchford, P. Healing with Whole Foods. California: North Atlantic Books.1993