מהי דלקת? מהו המנגנון הדלקתי? וכיצד ניתן לטפל בדלקת באופן יעיל ומהיר?

מה הקשר שבין סרטן?           מחלות לב וכלי דם?          מחלות אוטואימוניות?               דלקת חניכיים?        כאבים אורתופדיים שונים?

לכולם מכנה משותף- הדלקת !

אפתח בתיאור מקרה מן המרפאה:

בת 57 הגיעה אלי על סף ייאוש כשהיא כפופה וגוררת רגל, סבלה מכאבי גב תחתון, איזור חוליות מותניות L3-5.

נעדרה כבר 3 שבועות מעבודתה והיתה אמורה לנסוע לחופשה בחו"ל בדיוק בעוד שבוע מיום התור הראשון שקבענו.

הרופא אבחן בלט דיסק ודלקת איזורית ורשם לה כדורי ETOPAN, ניסתה במשך 3 שבועות ללא שום הטבה בכאב אבל עם כאב בטן שהלך והחמיר כתוצאה מן השימוש בתרופה.

בתשאול האשה לא זכרה מתי בדיוק החלו הכאבים. האם היה טריגר כלשהו?

השתמשתי בכלים האבחונים שלי – שילוב שיטות וכלים ממזרח וממערב. הסתבר שהאשה סועדת את אמה שהיא קשישה סיעודית. לאחרונה האם איבדה את כושר הדיבור שלה.

הבת חווה זאת כפרידה עצובה בעל כורחה מאמה האהובה. יחד עם האשה עבדתי בכלים שונים על הקונפליקט והקושי שמלווים אותה כעת. שילבתי בטיפול דיקור, תטא הילינג ועוד. כבר בפגישה הראשונה היא יצאה כשהיא

חשה 60% שיפור. יומיים אח"כ שבה לעבודתה.

הגיעה לפגישה נוספת באותו שבוע ומיד אח"כ טסה לחופשתה בחו"ל!

*************

מה היא בעצם דלקת? מה גורם לתגובה דלקתית? למה זה טוב? האם טיפול תרופתי יכול להוות פתרון אמיתי ומספיק לבעיה? 

מבחינה מערבית "דלקת" מוגדרת כפעולת נגד של מערכת החיסון כנגד כל פלישה של גוף זר, פיזי, כימי או גורם מזהם אחר אשר פלש אל תוך הגוף. מקורה של המילה דלקת (Inflammationׂ) הינו במילה הלטינית: Inflammare – שמשמעותה "להבעיר".הסיבה לכך טמונה בחום המקומי שנוצר במקום התרחשותה של הדלקת, שהופך לעיתים לחום פיברילי (מדיד). דלקת היא חלק מתגובה ביולוגית טבעית של הגוף.

הגוף מגיב באמצעות מערכת החיסון לחדירת פתוגן או כל גורם אחר שהגוף מזהה אותו כאיום לקיומו. באמצעות הדלקת הגוף מנסה להתגונן כנגד הגורם המאיים ולהוביל להחלמה. חשוב להבין כי כל מצב של ריפוי פצעים וזיהומים מחייב תהליך דלקתי, ללא דלקת הגוף לא יצליח להתגבר על פציעות וזיהומים אבל…

פעמים רבות ההשלכות של התגובה הדלקתית, שנוצרת על ידי הגוף הן חמורות ביותר ופוגעות בגוף אף יותר מגורם הדלקת עצמו. מסיבה זו מנגנון הדלקת מנוטר באופן שוטף ועקבי באמצעות מנגנונים שונים בגוף.

למנגנון הדלקתי צדדים חיוביים ושליליים. כאשר מופיעה דלקת לראשונה זהו סימן כי המערכת החיסונית של הגוף מגיבה לבעיה מסויימת ומנסה להתמודד עימה בכלים שלה.

באופן תקין תהליך דלקתי מאופיין בתופעות שונות:

  • אודם וחום– עקב זרימת דם מוגברת לאיזור
  • נפיחות – הצטברות מקומית של נוזלים
  • כאב – שחרור כימיקלים ("מתווכים דלקתיים") שמשפיעים על קצות העצבים וכן כתגובה ללחץ שמופעל על קצות העצבים.
  • פגיעה בתפקוד– מעורבות של מספר תהליכים.

סממנים אלו מאפיינים דלקת אקוטית חיצונית.

לדלקת אקוטית של איברים פנימיים לא תמיד נלווה כאב.

כפי שציינתי הכאב במצב הדלקתי נובע כתוצאה מהשפעת המתווכים הדלקתיים על קצות העצבים. אם אין נוכחות עצבים תחושתיים ברקמה הדלקתית לא תהיה תחושת כאב.

למשל, בדלקת ריאות אקוטית מופיע כאב רק במקרה שגם הפלורה הפריאטלית נפגעת מן הדלקת, כי שם ישנה נוכחות של קצות עצבים תחושתיים.

נהוג לסווג את התהליכים הדלקתיים לשני סוגים: דלקת אקוטית ודלקת כרונית.

דלקת אקוטית  הינה התגובה הראשונית של הגוף לגירוי מזיק. בעת פציעה, פגיעה, או חשיפה לזיהום שפלש לגוף, מערכות ההגנה של הגוף מתגייסות באורח מיידי באמצעות השריית רצף תהליכים ביוכימיים אשר מגבירים תגובה דלקתית. באמצעות כלי דם מקומיים, מערכת החיסון ותאי רקמה שונים באיזור הפגיעה נשלחים לאתר הפגיעה. תאי מאסט משחררים היסטמין, תאי דם לבנים אשר נלחמים בפולש הזר מגייסים לסיועם תאים שונים, חלבונים ונוגדנים נוספים של מערכת החיסון. זוהי שרשרת תהליכים שמטרתה היא להוביל לריפוי. במקביל מיוצרים חלבונים שונים: נוגדנים, ציטוקינים ועוד. הנוגדנים, הם החלבונים המזהים אנטיגנים זרים לגוף, הציטוקינים מופרשים מתאי מערכת החיסון ותפקידם לתווך ולווסת את התהליך הדלקתי. תהליכים אלו אמורים להתרחש בזמן פגיעה אקוטית, ב- 48 השעות הראשונות לפגיעה. הדלקת היא דרכו של הגוף לשמור על עצמו ולהבטיח שלא יחדרו פנימה גורמים מזיקים, אבל כאשר הדלקת היא ממושכת, מערכת החיסון משקיעה מאמצים רבים ועקביים וכתוצאה מכך נפגעות גם רקמות בריאות.

דלקת כרונית  מתייחסת למצב בו התהליך הדלקתי הוא כרוני  ומוביל לשינויים בסוג התאים באיזור הדלקתי. הוא מאופיין בתהליכי החלמה והרס המתקיימים בו זמנית ברקמה כתוצאה מן התהליך. בין הגורמים לדלקות כרוניות: וירוסים, טפילים, רעלנים שונים בסביבה, מתח, עודף משקל, מזונות מסוימים, רמות אינסולין גבוהות בדם. דלקת כרונית פוגעת בגוף ברקמות שונות, לדוגמא: דלקת של הלב- Myocarditis, דלקת של הכליות Nephritis, דלקת של המעי הגס Colitis, וכיו"ב. מכיוון שתהליך דלקתי עלול לצאת משליטה ונלווים אליו גם תסמינים מכאיבים, המטופלים נוטלים אנטיביוטיקה במקרה של חדירת חיידקים, תרופות נוגדות דלקת (סטרואידים ו- NSAIDS ( או תרופות נוגדות כאב. לא תמיד טיפולים אלו מרפאים את מקור הדלקת ולכן במקרה הטוב הם מצליחים לרפא אבל פעמים רבות הם מספקים הקלה זמנית בלבד ומהווים סכנה בריאותית לכשעצמם. תרופות ממשפחת ה- NSAIDS גרמו למספר הגדול ביותר של מקרי מוות בהשוואה לכל תרופה אחרת. בארצות הברית מספר מקרי המוות בשנה כתוצאה משימוש ב- NSAIDS עומד על 16,500 ובבריטניה 2,600 מקרים. בתקופתנו, שכיח ביותר המצב שבו מטופלים סובלים לאורך שנים רבות מבעיות של דלקות כרוניות שנובעות באורח ישיר מן התגובה של הרקמות המגורות ואי יכולתו של הגוף לסלק את גורמי הגירוי. כאשר מתייחסים אל הדלקת בתור "הבעיה" ולא בתור "התוצאה" של הבעיה, טועים ובגדול. התגובה הדלקתית לכשעצמה אינה הסיבה לחולי.

ניסיון לעצור את התהליך הדלקתי בעצם מדכא את מאמציה של מערכת החיסון לסילוק הפסולת הרעילה. אי מתן טיפול הולם לסיבת השורש של התהליך הדלקתי מובילה להתפתחותה של בעיה בריאותית כרונית.

מחקרים רבים קושרים תהליכים דלקתיים בלתי מבוקרים עם מחלות כרוניות שונות כגון:

  • מחלות מטבוליות
  • מחלות נוירולוגיות
  • דלקות מפרקים
  • מחלות לב וכלי דם
  • מחלות אוטואימוניות
  • סרטן
  • ואפילו מחלות נפש

התהליך הדלקתי הוא תהליך מורכב שנחקר במרכזי מחקר שונים ברחבי העולם בתקציבי עתק. חדשות לבקרים ניתן לקרוא בעיתונים המדעיים השונים על גילויים של חלבונים, אנזימים, ציטוקינים ומנגנונים נוספים שמשפיעים על התהליך המרתק והחיוני של הדלקת. אבל כמו כל בעיה רפואית, או בעיות בכלל, הדרך הטובה ביותר למניעת דלקת כרונית היא למנוע אותה.

בין דרכי המניעה היעילות ניתן למנות: תזונה נבונה, הימנעות מצריכת שומנים רווים, צריכת פחמימות מלאות ובכמות נאותה, פעילות גופנית על בסיס קבוע, הימנעות מעישון, שינה איכותית שעות שינה מספיקות ובשעות הנכונות על פי השעון הביולוגי, צמצום מתחים ו…. עיבוד קונפליקטים חבויים (דוגמת המקרה שהבאתי כאן).

לקראת סיום ציטוט מספר הקיסר הצהוב, שנכתב לפני אלפי שנים, זהו ספר הרפואה הקדום ביותר המוכר לנו ומקריאת הטקסט ניתן לראות כי גם לפני אלפי שנים דרכי ההתמודדות המומלצות עם בעיות בריאות היו דומות לשלנו כיום וגם אז דובר על מניעה.

הקיסר הצהוב פנה פעם אל טיאן שין, המורה הנעלה שזכה להארה: "שמעתי פעם כי בימי העבר האנשים חיו והגיעו לגיל של מאה שנים, ולמרות גילם הגבוה נשארו פעילים ולא נפגעו בתכונותיהם…אבל כיום אנשים הם חסרי יכולת ואון. האם זה כיוון שהעולם משתנה מדור לדור? או זה כיוון שהאדם מתרחק ומזניח את חוקי הטבע?" "צ'י פו השיב: "בזמנים עתיקים אותם אנשים שידעו את הטאו, את דרך השמירה העצמית, טיפחו עצמם לפי עקרונות היין והיאנג, שני עקרונות הטבע…" "הם היו מרוסנים באכילה ובשתייה. שעות השינה והיקיצה שלהם היו סדורות וקבועות, ולא נתונות לחשק מקרי. כך שמרו הקדמונים את הגוף באיחוד עם הנפש, וכך הגשימו את שנדרש מהם בקטע הזמן בו חיו, מאה שנים לפני שמתו."

כאשר מגיע אלי מטופל הסובל מדלקת חשוב לי מאוד להתיחס לבעיה לא רק באספקט הפיזי אלא באספקט הוליסטי גופנפש. התייחסות פיזית בלבד פותרת את הבעיה באופן זמני – וכמובן באופן איטי הרבה יותר. כאשר הטיפול הינו טיפול הוליסטי הבעיות נפתרות מן השורש, בצורה מהירה ויעילה. כיום לאחר טיפול במאות רבות של מטופלים ברור לי ללא כל ספק שזוהי הדרך היחידה לטיפול ולריפוי. ההתיחסות למטופל כאל מכלול! השאירו את פרטיכם למטה עוד היום ואשמח לחזור אליכם בהקדם!

לקביעת תור ולייעוץ טלפוני מלאו את הטופס ואחזור אליכם

מאמרים אחרונים

WhatsApp chat
Call Now Button