הרופאים אמרו לה שזה רק בראש שלה והכל פסיכוסומטי אבל במשך שלושה חודשים הסתובבה רונית, אשת קריירה מצליחה, בתחושה שיש לה בגרון איזו עצם או גידול שחוסמים לה את האויר ומפריעים לה לנשום. אז מהי אותה הרגשת מחנק בגרון שרבים מאיתנו מכירים וחווים? מהי אותה תחושה של גולה או גרעין שזיף שתקועים שם ופשוט מפריעים למרות שהרופאים אינם מצליחים לראות אותם בבדיקות ההדמיה?
מדובר בתופעה רפואית מוכרת הקשורה למאפיינים נפשיים ובעיקר מביאים רגשות מודחקים לידי ביטוי בצורת מצוקה גופנית.
כאשר אנו חווים רגש מסויים כמו כעס, עלבון, התרגשות, פחד או שמחה – במקביל לחוויה הרגשית שאנו עוברים מתרחשת גם תגובה גופנית – השרירים נדרכים, הדם זורם, הדופק עולה ויש הפרשה מוגברת של אדרנלין. ומה קורה כאשר אנו עוצרים את רגשותינו? גם במצב זה הגוף פועל בשיתוף פעולה עם הנפש – השרירים קפוצים ו"אוחזים" ברגש שלא יפרוץ וכתוצאה מכך נחסמים גם מעברי האויר והקול.
רגשות מודחקים – מדוע אנו בולמים ומחניקים את רגשותינו?
על פי רוב, אנו נוטים לעצור את רגשותינו מהסיבות הבאות:
- חשש מתגובת הסביבה – לדוגמא: כאשר אנו אוהבים מישהו ופוחדים לחשוף את רגשותינו ולקבל ממנו דחיה, כאשר יש לנו הרגשה שאנחנו מדברים ואף אחד לא מקשיב לנו, כאשר יש לנו רעיון שאנו נמנעים מלבטא בשל החשש מביקורת או להפך, כשאנו מתנגדים לדברים שנאמרו בפנינו אך איננו מבטאים התנגדות זו שכן היא מנוגדת לדעת הרוב.
- חינוך שהבעת רגשות אינה לגיטימית – תגובות משתקות שקיבלנו מהורינו או מהסביבה בילדות עלולות ליצור אצלנו דפוס של החנקת רגשות. דוגמא לכך היא כשהורים אומרים לילד שגם אם כואב אסור לבכות שכן זהו ביטוי של חולשה, פחדנות או פינוק, וכך גם לגבי החנקת צחוק וביטוי רגשות שמחה.
- הצפה רגשית – במצבים בהם אנו נמצאים בהלם ולא יודעים איך להגיב או כאשר ברור לנו שהתגובה שלנו תהיה חזקה ותגרור השלכות מסויימות לעיתים אנו מעדיפים להחניק את הדברים ולא לתת להם לפרוץ החוצה ולהתפוצץ ללא שליטה.
- קושי אובייקטיבי להתבטא –בשל קשיי שפה, ליקויי תקשורת או בעיה פיזית המונעת מאיתנו להתבטא בחופשיות.
חשוב להבין שהדחקת הרגשות היא מנגנון הגנה שנועד להגן עלינו במצבים בהם אנו מתמודדים עם רגשות קשים מנשוא. במצבים מסויימים רגשות מודחקים מהווים פתרון טוב המאפשר לנו לתפקד בטווח הקצר ואף הבינוני. אך בטווח הארוך, רגשות מודחקים אלו יצרו אצלנו מועקה ולחץ פנימי שעלול לפרוץ בצורה לא מבוקרת ואף מזיקה. כאשר מצבים אלו חוזרים בתדירות גבוהה והופכים לדפוס, הם עלולים ליצור אצלינו תחושה של מחנק בגרון ולהפוך לתחושת אי נוחות פיזית אמיתית.
כיצד ניתן לטפל בתחושת מחנק בגרון על רקע רגשי?
כמטפלת הוליסטית אני מטפלת באנשים הסובלים מתחושת מחנק בגרון בכמה רבדים ובשילוב של מספר שיטות טיפול הפועלות במקביל ובמשולב הן על הגוף והן על הנפש.
עפ"י הרפואה הסינית תופעת "גלעין השזיף" (plum pit qi) מקורה בפתולוגיות של הכבד. האנרגיה של הכבד מבטאת כעסים, מתחים והדחקות. מטרתם של טיפולי הדיקור המשולבים לעיתים בצמחים, לספק מענה מאוד יעיל בהשגת רגיעה ושחרור שרירים מכווצים, ולצמצם את השפעתם של הורמוני הסטרס.
במישור הרגשי המטרה שלי היא להביא לריפוי של הטראומה או הארוע שהביאו להיווצרותם של הסימפטומיים הנפשיים והפיזיים. באמצעות שיטת אייפק, המאבחנת עפ"י תגובת השרירים, ניתן לזהות בדיוק רב את החסמים הרגשיים המצויים בתת המודע של המטופל. לכך אני מוסיפה טיפול בשיטות נוספות כמו ריקול הילניג ותטא הילינג שהינה כלי מאוד יעיל ומהיר להשגת ריפוי רגשי, פיזי ורוחני.
עוד מישור בו אני מתרכזת הינו הורדת רמת המתח והלחץ הן באמצעות כלים כמו דמיון מודרך ופרחי באך והן בהמלצות לפעילות גופנית ותרגולי נשימה מודעת.
ובחזרה לרונית…
בתהליך האבחון המקיף שערכתי לרונית זיהינו שהיא מצוייה בקונפליקט החוזר על עצמו בכמה מישורים בחייה. בעבודה היא הרגישה שמנהליה מעבירים החלטות שאינן אפשריות ואינן ישימות. וגם בבית בעלה "מחליט" דברים שאינם מתאימים לה והיא אינה מסכימה עימם, אך למען שלום הבית – היא בולעת את דבריה.
עבדנו יחד על התמודדות פנימית ועל המודעות לסיבתיות. בעזרת פרחי באך סייעתי לה להתמיר את הרגשות, לראות את מה שכן עובד לה במערכות היחסים בחייה ולמצוא את הדרך להתמודד עימן באופן טוב יותר, ללא מועקות.
מקרה אחר בו טיפלתי:
גבר שהגיע אלי לטיפול וסיפר שהוא מרגיש שתקוע לו "פקק מהסרעפת ועד לגרון". בתהליך הקשבה עמוקה לגוף הגענו לרגע קשה הזכור לו מגיל 14, בו חווה כאב עמוק עם מותה של סבתו. באמצעות דיבור אל הילד הפנימי שבו שחררנו את הטראומה וכבר בתום המפגש הרגיש שהפקק פשוט התמוסס והמעברים אל הסרעפת התרחבו ונפתחו.
.בשני המקרים האלו ובעוד מקרים רבים שהגיעו, וממשיכים להגיע, אלי לקליניקה העבודה המשולבת על הגוף ועל הנפש היא המאפשרת שחרור של המחסומים ופתיחת המעברים לביטוי עצמי ולזרימה קלה ונטולת מאמץ של אוויר, דם ואנרגיה.
אני עובדת בטכניקות שונות של הקשבה לגוף ולנפש – חלקן בתשאול ובשיחה עם המטופל וחלקן בכלים עוקפי מחשבה ומודעות, השולפים את התשובות ישירות ממעמקי תת המודע שלו.
אז אם גם אתם מרגישים שמשהו יושב לכם בתוך הגרון או בסרעפת, משהו שמפריע לכם להתבטא ואפילו מקשה עליכם לאכול ולנשום – חבל שתסתובבו עם רגשות מודחקים המבעבעים בכם כמו בסיר לחץ ופוגעים בבריאותכם ובאיכות חייכם.
בפגישת אבחון אצלי בקליניקה נוכל להגיע לשורש העניין בעזרת כלים עוקפי מחשבה, ולאחר מכן נתחיל בטיפול שינקה את המשקעים המעיקים עליכם ויפתח וישחרר את יכולת הביטוי ואת מעברי הנשימה שלכם.
וזה מה שכתבה לי דניאלה – שפנתה אלי בעקבות תחושת "שזיף תקוע בגרון" שמלווה אותה כבר שנים רבות. דניאלה סבלה בעבר מגידול בבלוטת התריס, הבלוטה נכרתה, אבל הבעיה הרגשית שליוותה אותה לא נפתרה ולכן היא המשיכה לסבול מסימפטומים שונים, כולל ציסטה שהיתה חשודה כסרטנית:
היי מיכלי מקסימה,
חיכיתי לרגע שאקבל את התשובה הרשמית,
כדי לכתוב לך את מכתב התודה מתוך תחושת הקלה… איזה כיף!!
מיכלי אהובה!!
הגעתי אלייך עם ממצא רפואי של חשד לציסטה בבלוטת התריס,
והיום קיבלתי תשובה שהביופסיה תקינה והכל בסדר.
איזה כיף ואיזו הודיה ענקית בלב
תודה על הזכות הענקית להכירך,
תודה על טיפולים עוצמתיים ביותר,
ועל מסע פנימה מנקה ומטהר.
בזכות הידע הרב תחומי אותו את משלבת,
מדייקת, מכוונת ולא מוותרת.
תודה על מילים רכות, עוטפות ומעודדות,
ובעיקר על המרחב והאפשור להרפות,
ולשחרר את הקונפליקט בגוף מליצור עוד מחלות.
חיבוקים ונשיקות
המשיכי להאיר את העולם ביופייך הפנימי והחיצוני, את עושה ממש עבודת קודם למטופלייך וכל שכן לסובבייך.
שתזכי להגשים את כל מה שחפצה נפשך
שתמשיכי להפיץ אור ואהבה עם הרבה אנרגיות טובות לכך סובבייך…
תודה ענקית על התמיכה בזמנים טובים וגם פחות טובים…
נשיקות חמות"
****
אז אם את / או אתה סובלים מתחושת מחנק בגרון שאינכם מצליחים להפטר ממנה, אשמח לסייע לכם.
לקביעת פגישת אבחון ולפרטים נוספים התקשרו אלי עכשיו לטלפון 052-8728526 מיכל