חרדה והטיפול בה ברפואה הסינית

Young businessman in stress, isolated on white

Young businessman in stress, isolated on whiteחרדה הינה תופעה שמרבית האנשים יחוו ברמה זו או אחרת כתגובה למצב מתח שהם חשים מאוימים בגללו. חרדה הופכת לפתולוגית ודורשת התייחסות וטיפול כאשר היא פוגעת באיכות החיים של המטופל, כאשר היא אינה רציונאלית, ממושכת, וחורגת בפרופורציה שלה ביחס לגורם החרדה הראשוני.

סימפטומים אופייניים:
מתח וחוסר מנוחה, רעד, פעימות לב חזקות, יובש בפה, הזעה בכפות ידיים, שלשול, תחושת גוש בגרון, חוסר יציבות רגשית, לחץ דם גבוה, סחרחורות, נדודי שינה, פגיעה בתיאבון, עייפות, אין אונות, כאבים בחזה, נשימה מואצת, כאבי ראש, מתח שרירי, התקפי פאניקה.

גורמים עיקריים:

  • הפרעות בבלוטת התריס.
  • נפילת סוכר
  • גיל המעבר בנשים, חוסר איזון הורמונאלי.
  • מתח
  • הפרעות פוסט – טראומטיות.
  • דיכאון
  • בעיות לב.
  • אלרגיות למזון
  • תזונה לא מאוזנת
  • סמים
  • אלכוהול
  • קפאין
  • תרופות מרשם
  • בעיות שינה
  • הפרעות בבלוטת יותרת הכליה (אדרנאל).

תרופות מרשם לטיפול בבעיות חרדה
תרופות מרשם למצבי חרדה נרשמות כל יום בהיקף מפחיד. לעיתים אדם מגיע לרופא/ה הקהילה עם תלונות מינוריות של מתח, חוסר מנוחה ומחוסר זמן למתן פתרון אמיתי, או אפילו הקשבה של 10 דקות נוספות לבעיותיו של המטופל,הרופא שולח אותו לדרכו כשהוא "מצייד" אותו במרשם לאחת מן התרופות למצבי חרדה.

התרופות המערביות השכיחות למצבי חרדה הן: ואליום, מוגאדון וליבריום. התרופות גורמות להתמכרות והגמילה מתרופות אלו קשה ולעיתים מלווה בתופעות לוואי של הזיות, חרדות (כן אותו דבר שהן נועדו לטפל בו….), רגישות יתר, פרנואידיות, רעד, נדודי שינה, דפיקות לב, הפרעות עיכול.

מבחינת אנרגטיקה סינית התרופות פוגעות באנרגיה היינית של הכליות והלב, מחלישות את הטחול וגורמות לסטגנציה בכבד שפוגעת באופן מעגלי ב-shen. כך שלמעשה ניתן לראות שהתרופות בעצם מחמירות את מצב השורש של המטופל.

ברפואה הסינית המסורתית יש חמישה איברים מרכזיים (איברי ה- zang) שלכל אחד מהם מיוחס פן מיוחד באישיות שלנו/ או נטייה מסויימת.
לדוגמא:
הטחול ((spleen- קשור בדאגה מוגזמת וחשיבת יתר.
הכבד (liver) – כעס, הדחקה, קינאה.
הכליות ) kidney)- פחד, בהלה.
הריאות (lung) – צער, חוסר יכולת לשחרר.
ברפואה הסינית המסורתית, חרדה מיוחסת לחוסר איזון אנרגטי של הלב ואי יציבות של הנפש המאוחסנת בלב , ה- shen. הלב מהווה את קיסר האיברים. כל פגיעה אנרגטית באחד מן האיברים שהוזכרו, תוביל בסופו של דבר לפגיעה ב- shen שמאוחסן בלב.
הנפש המאוחסנת בלב נפגעת כתוצאה מ:

1. חולשה אנרגטית של הלב- heart qi deficiency.
האנרגיה של הלב מושפעת מצער , דיכאון ואבל. הלב נחלש גם כאשר לאורך זמן הטחול אינו מייצר מספיק אנרגיה כללית לצרכי הגוף. אצל אנשים מסויימים צריכה מוגזמת של קפה תפגע באנרגיה של הלב. מכיוון שלטעם המריר יש אנרגטיקה מפזרת. הזעה מוגברת בגלל חום פיברילי (של מחלה), טמפרטורה חיצונית גבוהה, או איבוד נוזלים מוגבר, כל אלו יפגעו בצ'י של הלב (וגם באנרגיה היאנגית שלו, היינית ובדם – על מושגים אלו יש הסבר בחלק של מושגי יסוד באתר שלי), כיוון שזיעה נחשבת לנוזל של הלב.

2. חסר דם הלב – heart blood deficiency
בדומה למנגנון שגורם לחולשה אנרגטית של הלב- רגשות קיצוניים וממושכים גורמים לחוסר יצור מספיק של דם על ידי הטחול. בנוסף, כל חסר של דם הכבד בסופו של דבר יוביל לחסר דם בלב (דרך המעגל המזין). איבוד דם רב, עלול לגרום לחסר דם בלב במיוחד אם מופיע דימום רחמי. זאת מכיוון שהלב והרחם קשורים ביניהם באופן ישיר דרך מרידיאן ה- bao mai. באופן דומה, איבוד משמעותי של נוזלים, כמו זיעה יכולים לפגוע בדם הלב.

3. חולשה של האנרגיה היינית של הכליות והלב heart & kidney yin deficiency.
ברפואה הסינית המסורתית, מערכת היחסים שבין הלב והכליות היא אחת ממערכות היחסים הבסיסיות ביותר של הגוף והנפש. למערכת היחסים הזו יש השלכות גופניות ונפשיות כאחד. ברמה הגופנית- מי הכליות (אנרגיה יינית) שומרים על האיזון של אש הלב ומונעים התחממות יתר ובעירה מוגזמת. אש הלב מאידך, משפיעה על היין של הכליות ומונעת סטגנציה והצטברות נוזלים. ברמה הנפשית, אש ה- shen נובעת מן ה- kidney jing – תמצית הכליות ( אש ה- shen מתבטאת בניצוץ, בחיות של האדם שרואים בעיניו). ה- jing וה-shen קשורים זה לזה ותלויים זה בזה כדי לשמור על מצב נפשי מאוזן.

אם ה- kidney yin נפגע כתוצאה מעודף עבודה, עודף פעילות מינית, חוסר מנוחה מספקת, גיל וכו'. תתכן פגיעה בקשר שבין אש הלב ויין הכליות (דרך המעגל המבקר). במקרה זה מי הכליות לא שומרים עוד על אש הלב. הלב יוצא משליטה. עודף האש בלב מובילה ל לפגיעה ב-shen וכתוצאה האדם עלול ללקות בחרדה קשה. במקרה שהמצב יתמשך תהיה פגיעה גם באנרגיה היינית של הלב. ל-shen לא יהיה עיגון ואז החרדה תהפוך למצב כרוני. פגיעה באנרגיה היינית של הלב יכולה להיגרם גם כתוצאה ממריצים- קפאין, סוכרים, אלכוהול, סמים- או מתח נפשי.

גם מצב של שוק/ טראומה עלול לפגוע בקשר שבין הכליות והלב. מובן שאנשים שמראש נוטים לחוסר יין של הכליות יותר יפגעו במצב של טראומה , כי הם מראש פגיעים יותר.

4. חולשה אנרגטית של הלב וכיס המרה – heart & gall bladder qi eficiency.
מצב זה מתאר דפוס אישיותי מולד או נרכש. כאשר זהו דפוס מולד יתכן כי הדבר נגרם כתוצאה משוק בזמן ההריון שפגע ב-shen של העובר המתפתח. יתכן גם מצב שילד גדל בסביבה בעייתית, ועבר התעללות או מצבים מלחיצים ומפחידים. בזמן הילדות ה shen עדיין אינו יציב וניתן להשפעה בקלות. כל מצב מפחיד או אלים יכול לגרום לפגיעה ב-shen. תתכן גם פגיעה שתתרחש בעקבות מחלשה קשה וממושכת אשר פגעה בצ'י.

המעורבות של כיס המרה במקרה זה קשורה למצב הביישנות והעדר האומץ שמאפיין אנשים בדפוס זה. בשפה הסינית מתייחסים לאנשים אמיצים כאנשים שיש להם כיס מרה גדול.

5. לחות וחום phlegm heat
לחות וחום נוצרים במספר דרכים. אפשרות ראשונה, נוכחות לחות כתוצאה מחולשה של הטחול או צריכת יתר של מזונות מייצרי לחות, הדבר גורם ללחות וחום.

אפשרות שניה, צריכת יתר של מזון חם ולח- עשיר מידי, שומני, מתוק, מתובל ואלכוהול, יוצר באופן מיידי חום ולחות בגוף.

אפשרות שלישית, כל מצב בסיסי של עודף חום בגוף, עקב סטגנציה של צ'י הכבד יחד עם חום או אש, חסר יין או פלישה חיצונית של חום יגרמו להיצטמגות הנוזלים והפיכתם ללחות ובסופו של דבר יהיה מצב של לחות-חום. מצב זה גם עשוי להיגרם כתוצאה ממחלת חום שגרמה לנוזלים בגוף להפוך ללחות.

הטיפול במצבי חרדה באמצעות רפואה סינית

המטפל ברפואה סינית מאבחן את השורש למצב חוסר האיזון ממנו סובל המטופל. המטפל עושה זאת באמצעות כלי האבחון של הרפואה הסינית: אבחנת דופק, לשון, אבחנת גוף וכמובן תשאול מפורט של המטופל המתייחס לבעיית החרדה ובנוסף לכל יתר הסימפטומים הגופניים – נפשיים שלו. לאחר ביצוע האבחנה המטפל קובע אסטרטגיה טיפולית שתתבסס על תכנית דיקור, מתן צמחי מרפא והנחיות לאורח חיים.

במרפאה שלי אני משלבת גם טיפול בתכשירים הומוטוקסיקלגיים שהשילוב ביניהם לבין עולם הרפואה הסינית מניב תוצאות טיפוליות מצויינות.

המלצות כלליות לאורח חיים:
מזונות מסוימים עלולים לגרום לחרדה, ביניהם:
חשוב להימנע מקפאין, סוכרים פשוטים, אלכוהול.
חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת. רמה לא מאוזנת של סוכר בדם יכולה לגרום להתקף חרדה. תזונה מאוזנת ומסודרת יכולה לעיתים לשפר את המצב לאין שיעור.
רצוי לעסוק בפעילות מרגיעה ומפיגה מתחים. דוגמת פעילות גופנית, מדיטציה, אמנות- ציור, פיסול, כיור בחומר וכו'.
מזונות מועילים :
יש להקפיד על ארוחות לא גדולות מדי. רצוי לאכול בשעות קבועות. עדיף לאכול 5-6 ארוחות קטנות ביום על פני 3 ארוחות גדולות. זאת כדי לשמור על רמת סוכר יציבה בדם.

בארוחות יש לכלול פחמימות מורכבות. פחמימות מורכבות דוגמת: דגנים מלאים, אורז מלא, שיבולת שועל דואגות לאספקה קבועה של סרוטונין, זהו מוליך עצבי שיש לו השפעה מרגיעה על המוח.

ויטמינים מקבוצה B – – נחשבים לכאלו המרגיעים את מערכת העצבים. ויטמינים אלו מצויים בדגנים מלאים, קטניות, , דגים, בשר, ירקות עליים.

סידן ומגנזיום מרגיעים את מערכת העצבים. מקורות למינרלים אלו הם: ירקות עליים, סויה, אגוזים (להקפיד לצרוך אגזוים לא קלויים), מולסה, דג סלמון, סרדינים (+ העצמות), ברוקולי ויוגורט ביו.

 

(2006) האנציקלופדיה החדשה לריפוי טבעי (2006), ד"ר באלך ג. ד"ר סטנגלר מ. (n.d..), פוקוס. ר"ג.

http://www.infomed.co.il
The practice of Chinese Medicine Churchill Livingstone, Edinburgh, Maciocia G (1994).
Clinical Handbook of Chinese Medicine Macleen W & Lytteleton (2003), 1.University of Western Sydney. Australia.

לקביעת תור ולייעוץ טלפוני מלאו את הטופס ואחזור אליכם

מאמרים אחרונים

WhatsApp chat
Call Now Button