בעולם המודרני, כאב הוא תחושה מוכרת לכולנו. החל מכאבי ראש קלים ועד לכאבים כרוניים ממושכים, הכאב יכול להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים שלנו. למרבה המזל, קיימות תרופות רבות לשיכוך כאב המסייעות לנו להתמודד עם אי הנוחות ולשפר את תפקודנו היומיומי. מאמר זה יספק סקירה מקיפה וחדשנית על תרופות לשיכוך כאב, תוך התמקדות בתרופות נפוצות, מנגנוני פעולה, סיכונים אפשריים ושיקולים חשובים בשימוש בהן.

מהן תרופות לשיכוך כאב?

תרופות לשיכוך כאב, או בשמן המקצועי – אנלגטיקה, הן קבוצה מגוונת של תרופות שמטרתן להקל על תחושת הכאב. הן פועלות במנגנונים שונים בגוף כדי להפחית את עוצמת הכאב או לחסום את העברתו למוח. ניתן לחלק את תרופות שיכוך הכאב למספר קבוצות עיקריות, כאשר החלוקה מתבססת על עוצמת הכאב שהן מטפלות בה ועל מנגנון הפעולה שלהן.

אדוויל, אדקס, איבופן, ארטופן, נורופן, איבופרופן …. מכירים?

ניסיתם? תרופות ידועות וותיקות המשמשות להקלת כאבים והורדת חום.

חשבו על כל השמות האלו כמפלצת אחת עם הרבה ראשים (או הרבה שמות).

איבופרופן הינו השם הגנרי (הכולל) לכל אותן תרופות שהזכרתי , זוהי תרופה שמטרתה לדכא את המנגנון הדלקתי.

היא התרופה ממשפחת ה-NSAIDs הנפוצה ביותר במרשמי רופא ואחת משלושת משככי הכאבים הנמכרים ביותר ביחד עם פרצטמול ואספירין.

זוהי תרופה נפוצה, כנראה נפוצה מידי

באנגלית התרופות הללו מכונות בשם הקיצור NSIDS – NON STEROIDAL ANTI INFLAMATORY DRUGS.

התרופה משמשת לשיכוך כאב וכנוגד דלקת. האיבופרפן דומה  לאספירין באופן פעולתו. התרופה יעילה בשימוש בדלקות פרקים, גאוט, כאבי ראש, כאבי וסת, כאבי לסת ושיניים. בדומה לשאר התרופות בקבוצת התרופות נוגדות הדלקת הלא סטרואידית.

מינונים נמוכים של איבופרופן (400-200 מ"ג) נמכרים ברוב המדינות ללא מרשם רופא. בישראל מינון של 200 מ"ג בחפיסות של עד 16 כדורים נמכר כתרופה ללא מרשם.

אבל האם אנו משתמשים בהן בזכות אומץ / או בזכות חוסר ידע?

האם קראתם את רשימת תופעות הלוואי והסכנות הכרוכות בנטילת כל אחת מן התרופות הללו?

כאבי בטן, שלשול, הקאות – אלו התופעות ה"קלילות", פריחה, סחרחורת.

אבל אלו באמת תופעות קלילות וחולפות-

דימומים בדרכי העיכול, כיבי קיבה הן כלל לא תופעות חולפות ואף מסכנות חיים, גם פגיעה כלייתית או כבדית.

ה FDA  – מינהל המזון והתרופות, מזהיר  באופן חד משמעי מפני השימוש בהן.

FDA Drug Safety Communication: FDA strengthens warning that non-aspirin nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) can cause heart attacks or strokes

השימוש בתרופות הללו מגדיל באופן משמעותי את הסיכון להתקף לב או שבץ

אני מניחה שאלו קצת יותר מורכבים מקצת חום/ או כאבים.

מה אתם חושבים?

PRIMUM NON NOCERE – הינו אחד מעקרונות האתיקה הרפואית. כבר משנת 1860 נעשה בו שימוש נרחב כתזכורת לעוסקים ברפואה.

האם בקלות הייתם מתנדבים להשתתף  במשחק שיש בו סכנת חיים? רולטה רוסית? רולטת כביש? ועוד…

אם כן כיצד אנחנו שוכחים את כל הסכנות הללו כשאנו מושיטים את היד לכדור ולכוס המים כאילו זה הדבר הטבעי ביותר בעולם.

להשתתף בניסוי מסוכן

בכלל כאב הינו סימן לכך שמשהו אינו תקין בגוף וישנן דרכים רבות לטפל בכאב.

כאב הינו סוג של תמרור אזהרה עבורנו.

הפתרון של נטילת כדור :

הינו:

מנסיוני ניתן לטפל בכאבים ביעילות ובאופן טבעי לגמרי.

אבל …

בניסוי הזה… ממליצה לכם להפסיק ליטול חלק.

די… עכשיו אתם כבר יודעים.

רק אם אתם ממש אמיצים וכבר מספיק לכם להיות כאן איתנו, אז ורק אז כדאי בכל זאת להמשיך ולהיות חלק מזה (:

אם אתם סובלים מכאב, דלקות אקוטיות או כרוניות אשמח לסייע לכם ולרפא אתם. כן לרפא… באמת !

קבוצות עיקריות של תרופות לשיכוך כאב:

אדוויל: תרופה נפוצה לשיכוך כאב

אדוויל הוא שם מסחרי מוכר מאוד לתרופה איבופרופן. הוא נמנה על קבוצת התרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיות (NSAIDs) ונחשב לאחת התרופות הנפוצות ביותר לשיכוך כאב קל עד בינוני. אדוויל יעיל בהקלה על מגוון רחב של כאבים, כולל כאבי ראש, כאבי שיניים, כאבי שרירים ומפרקים, כאבי גב, כאבי מחזור וחום. הוא פועל על ידי עיכוב ייצור פרוסטגלנדינים, ובכך מפחית דלקת, כאב וחום.

אדוויל מסוכן

אדוויל מסוכן ? הסיכונים הכרוכים בשימוש באיבופרופן

למרות יעילותו הרבה, חשוב להבין כי אדוויל מסוכן בשימוש לא מושכל או ממושך. כמו כל תרופה, גם לאדוויל ישנם סיכונים ותופעות לוואי אפשריות. שימוש ממושך או במינון גבוה של אדוויל עלול להגביר את הסיכון לבעיות במערכת העיכול, כגון כיבים ודימום במערכת העיכול. בנוסף, שימוש ממושך עלול להעלות את הסיכון לבעיות לב וכלי דם, במיוחד בקרב אנשים עם גורמי סיכון קיימים.

חשוב לציין כי הסיכונים הללו קשורים בעיקר לשימוש ממושך ו/או במינונים גבוהים. שימוש מזדמן וקצר טווח באדוויל בדרך כלל נחשב לבטוח עבור רוב האנשים הבריאים, כל עוד מקפידים על המינון המומלץ ולא חורגים ממנו. עם זאת, גם בשימוש קצר טווח, תופעות לוואי אפשריות יכולות לכלול בחילה, צרבת, כאבי בטן וסחרחורת.

כדור איבופן: שם גנרי ותרופה מוכרת

כדור איבופן הוא פשוט שם נוסף לתרופה איבופרופן. השם "איבופן" עצמו הפך לשם גנרי נפוץ בישראל לתרופות המכילות איבופרופן, בדומה לאופן בו "אקמול" הפך לשם גנרי לפאראצטמול. כשמדברים על כדור איבופן, מתכוונים לרוב לטבליות איבופרופן הנמכרות ללא מרשם רופא, במינונים שונים.

הסכנות של כדור איבופן (איבופרופן)

כמו אדוויל, גם כדור איבופן (איבופרופן) טומן בחובו פוטנציאל לסכנות ותופעות לוואי, במיוחד בשימוש לא נכון. הסכנות של כדור איבופן דומות לאלו של אדוויל, וכוללות סיכון מוגבר לבעיות במערכת העיכול, בעיות לב וכלי דם, וכן תופעות לוואי קלות יותר כמו בחילות, סחרחורות וצרבות.

חשוב להדגיש כי איבופן 600, המציין מינון של 600 מ"ג איבופרופן בטבליה, הוא מינון גבוה יותר מהמינון המקובל בטבליות הנמכרות ללא מרשם רופא (לרוב 200 או 400 מ"ג). איבופן 600 לרוב יינתן על ידי רופא במרשם, ובדרך כלל מיועד לטיפול בכאבים חזקים יותר או במצבים דלקתיים יותר. בשל המינון הגבוה, השימוש באיבופן 600 צריך להיות תחת פיקוח רפואי ובהתאם להוראות הרופא.

 איבופן 600

שיקולים חשובים בשימוש בתרופות לשיכוך כאב

לסיכום:

תרופות לשיכוך כאב הן כלי חשוב ומועיל להתמודדות עם כאב. עם זאת, חשוב להשתמש בהן בחוכמה ובאחריות, תוך הבנה של הסיכונים והיתרונות. התייעצות עם רופא או רוקח, קריאת העלון לצרכן והקפדה על ההוראות הם צעדים חיוניים לשימוש בטוח ויעיל בתרופות אלו. זכרו כי שיכוך כאב הוא רק חלק אחד מניהול הכאב, וחשוב לטפל גם בשורש הבעיה ולשלב טיפולים נוספים, כגון פיזיותרפיה, פעילות גופנית וטכניקות הרפיה, בהתאם לצורך.

phone icon
WhatsApp chat
Call Now Button