קונסטלציה משפחתית

קונסטלציה משפחתית הינה גישה טיפולית שפותחה על ידי ברט הלינגר Bert Hellinger.

ברט הלינגר היה תרפיסט גרמני (2019-1925), שלמד פילוסופיה, תיאולוגיה ופסיכולוגיה באקדמיה, בגרמניה, ווינה וארצות הברית. הוסמך ככומר בתחילת שנות ה- 50, ועבודתו באפריקה עם שבט הזולו, שם כיהן כמורה ומנהל בית ספר, העניקה לו נקודת מבט ותובנות ייחודיות לגבי עולם הרגש והנפש. אחרי 16 שנים באפריקה הלינגר פרש מהכנסייה ובחר לעבוד כמטפל במשרה מלאה. הכלים האקדמאיים שרכש, לצד התובנות שלו שהמשיכו להתגבש תוך כדי עבודתו כמטפל התגבשו לכדי הטיפול: "קונסטלציה משפחתית" שבהמשך הורחבה גם ל"קונסטלציה מערכתית". בהמשך חייו, הלינגר הגדיר את שיטתו בשם: Movement of the Spirit-Mind.

קונסטלציה משפחתיתהיא בעצם פסיכותרפיה פנומנולוגית

פנומנולוגיה היא שיטה פילוסופית ששמה חשיבות מרכזית לפתיחות לכל מה שעולה. בזמן הטיפול אנו מתבוננים בתמונה המלאה של מערכות יחסים שעולות, אנשים שפתאום מתגלים, כולל אלו שאינם נמצאים, תופעות והתנהגויות שהתרחשו באילן היוחסין, כל האיכויות שעולות בהקשר למשפחה. על כל אלו נתבונן, נרגיש מה עולה וניתן להארות חדשות ותובנות להופיע. הסתכלות על תופעה זוהי הגישה הפנומנולוגית. המטרה היא לפתוח את עיננו ואת ליבנו לדברים שקרו וקורים ולהביט בהם ממקום נקי, כדי לקבל נקודת מבט נקיה על המתרחש.

באמצעות טיפול בשיטה זו ניתן לטפל במערכות יחסים שונות, בהתמודדות עם קשיים, התפתחות אישית ותובנות.

לגישת הקונסטלציה המשפחתית כמה עקרונות מרכזיים שמתבססים על חוקים טבעיים שמתקיימים בעולם.

החוק הבסיסי והראשוני הינו "הסדר שבאהבה".

האהבה "זורמת" בסדר מסוים. רק כשיש סדר במערכות היחסים במשפחה האהבה יכולה לזרום באופן תקין והרמוני.

בעבודה הקונסטלטיבית אנו חוקרים ובוחנים את הסדר והזרימה. באמצעות הקונסטלציה אנו מחזירים את הסדר כך שמערכות היחסים במשפחה יוכלו לזרום באופן תקין.

העקרונות אותם נחפש הינם: הירארכיה, כרונולוגיה ושייכות. נבדוק מהו הסדר של השושלת, מה שייך למי ולאן זה שייך באילן המשפחתי. המטרה היא לארגן את ההירארכיה בצורה נכונה, כרונולוגית ולהחזיר את מה ששייך למי שזה שייך לו בשושלת.

ההירארכיה משמעותה המעשית היא שכל מי שבא לפני מבחינה דורית, הוא זה שאמור להיות קודם בהירארכיה גם במציאות הרגשית- רוחנית של בני המשפחה שבאו אחריו. כאשר הסדר מושב על כנו, כל מי שנמצא בהמשך הדורות מקבל עוד כוחות להצליח ולשגשג.

הזרימה ההירארכית- כרונולוגית הזו היא מאוד משמעותית, וכאשר מישהו מתחלף בהירארכיה באופן לא תקין נוצרים קושי ותקיעות.

לדוגמה: בת שהיא יותר עוצמתית וחזקה מאמה. האמא בעלת דפוס התנהגות ותפיסה ילדית של המציאות, קשיים במערכות יחסים שונות עם אנשים סביבה, הדבר גורם לבת להתנהג כ"בת הורית", לתווך בין אמה לבין המציאות הסובבת ולהגן עליה, ולא מאפשר לה פניות לשגשג ולהצליח באופן בריא ותקין בחייה כפי שהם היום.

בקונסטלציה ניתן לחוות את החוויה הזו של ילד/ ילדה שבמקום להביט להמשך חייו ומימוש מטרת חייו ויעודו, ממשיך למלא תפקידים הוריים בהקשר להוריו.

ילד זה אם וכאשר יקים תא משפחתי משלו, לא יהיה פנוי לדאגה ותפקוד משפחתי תקין לגמרי מבחינה רגשית ולכן גם ילדיו שלו ישמשו בתפקיד "ילדים הוריים" עבורו, וכך הדבר ימשיך בהמשך הדורות.

בטיפול קונסטלטיבי נחזיר את הסדר על כנו, נגלה באיזה מקום בשושלת הדורות התרחש ההיפוך, ניתן לו מקום, נדייק ונרפא ,כך שכל אחד מהילדים בשושלת יוכלו לתפקד כהורים לילדיהם מכל הבחינות וכולם יוכלו לחיות חיים מלאים ובריאים ויהנו מרווחה רגשית מלאה.

שייכות:

בכל משפחה מתרחשות תופעות שונות ומתבצעים מעשים שונים. כל בני המשפחה שנולדו לתוך המשפחה לאורך הדורות משתייכים למשפחה. גם כל המעשים שהתבצעו על ידי בני משפחה שונים שייכים לכולם. חלק מהאירועים והמעשים שהתרחשו הם סודיים, הם מבישים ולא נעים לשוחח עליהם ולתת להם לצאת לאור. אירועים אלו הופכים לאירועים מודחקים ומוכחשים, כאלו שאף אחד לא מוכן לדבר עליהם ומעדיף לא לזכור אותם כחלק מאירועים שהתרחשו במשפחה.

אבל, ההכחשה וההדחקה אינה מעלימה את המעשים הללו באמת. בתת המודע הקולקטיבי המשפחתי מעשים אלו ימשיכו לשחק תפקיד ובני משפחה צעירים יותר יאמצו לעצמם כתוצאה מכך באופן לא מודע תפקידים שונים שקשורים ל"הנצחת" האירועים והמעשים הללו.

בני משפחה נוטלים על עצמם באופן בלתי מודע תפקידים שונים והתפקידים הללו שבחרנו עבור עצמנו הופכים לגורל שלנו.

למשל:

אמא שעזבה את הבית על רקע מערכת יחסים מורכבת עם האב והבת מחליפה את האם בכל התפקידים בבית: בישול, כביסה, קניות אחריות לאב ולאחיה הצעירים ואפילו מחליפה את האם במיטתו של האב.

גילוי עריות בלתי נתפס אבל נעשה ממקום של "תפקיד" שהבת נטלה על עצמה באופן לא מודע לגמרי.

בגישה הקונסטלטיבית נחזיר לאם את מה שייך לה, מבחינה תפקודית, נתייחס לקושי ביחסים שהיה בין האב לאם ו"נחזיר" אותו אליהם ונשחרר את הבת עם הרבה הבנה וחמלה לחיות את חייה ממקום שלם ובריא.

דוגמה נוספת:

מטופלת שהיום היא כבר סבתא לנכדים אבל אין לה קשר למשפחת המקור שלה. מסתבר שבתור ילדה אחיה ניצל אותה מינית. המשפחה העדיפה להתעלם מעובדה זו, להכחיש את הנושא ולספר שהיא פשוט ממציאה ופשוט להרחיק את הבת הזו שלהם (שהיום היא סבתא) מהמשפחה כדי לא להתעסק בנושא המורכב והכואב הזו.

בטיפול עשינו ריפוי רגשי – רוחני למשפחה, לילדה שהיא הייתה אז, למשפחה, לאשה שהיא היום.

מעניין לספר שהתופעות הפיזיולוגיות של כאבים שונים בגופה של האישה נרפאו בעקבות התהליך העוצמתי הזה.

לתהליך קונסטלטיבי עוד עקרונות רבים, מרתקים ומרפאים.

בטיפול אני עובדת עם "ייצוגים" של כל מי שמשתייך למערכת.

הייצוגים הם בדרך כלל בדים שאותם בוחר המטופל לאחר תהליך הרפיה קצר וחיבור לכאן ועכשיו (מיינדפולנס) שנעשה כדי לחדד את החיבור לקליטה החושית ולרגשות.

הייצוגים מהווים כלי להבנת התהליכים המודחקים, המוכחשים והלא ברורים. באמצעות העבודה עם ייצוגים ותהליך רגשי עמוק מאוד נוצר ריפוי עוצמתי ומדויק של המטופל.

הריפוי מתבטא בריפוי בעיות פיזיולוגיות, תופעות רגשיות ועוזר למטופל לשפר את איכות חייו ורווחתו האישית.

כל מה שהעיק והכביד גם אם באופן לא מודע ולא ברור, הופך ל"נקי" וזורם יותר ולכן מאפשר המשך גדילה, צמיחה והתפתחות.

חשוב לציין שתהליך קונסטלטיבי משמש לא רק לעיבודים של נושאים משפחתיים אלא גם לתחומים של ארגונים, צוותים, הצבת יעדים בחיים ושיפור תוצאות.

כפי שנהוג לומר: We constellate everything

גם כשאנו לא מודעים, הקונסטלציות השונות בחיינו מתרחשות.

כאשר נצליח להבין אותן, לדייק אותן ולשפר את הזרימה הנכונה שבתוכן, אנחנו וכל מי שבקונסטלציה אתנו נרגיש הרבה יותר טוב.

אני כמטפלת מאוד אוהבת את הכלי הכל כך עוצמתי הזה של הקונסטלציה, עושה בו שימוש בקליניקה שלי במצבים שונים, מאוד מתחבר מבחינת התאוריה והפרקטיקה לכלים הוליסטיים נוספים שבהם אני משתמשת לריפוי: פסיכותרפית הגשטלט, וריקול הילינג.

אז למה לחכות? האם לא כדאי לדייק, לרפא ולשחרר את כל מה שמעכב אותך בחיים?

מזמינה אותך לקבוע עוד היום מפגש קונסטלציה משותף איתי.

מיכל שלזינגר -בריאות בטבעיות

052-8728526

phone icon
WhatsApp chat
Call Now Button