לא פעם עולה השאלה כמה זמן נמשך המחזור ? הפעם תביני כמה זמן הוא נמשך, הגורמים המשפיעים ואת כל המידע שחשוב להכיר.
מחזור הווסת, אותו מסע מחזורי ייחודי לנשים, נמשך בממוצע כ-28 ימים, אך חשוב לזכור כי כל אישה היא עולם ומלואו, ומחזורים יכולים לנוע בין 21 ל-35 ימים, במיוחד בשנים הראשונות לאחר קבלת הווסת הראשונה או בתקופת הפרימנופאוזה.
כמטפלת שטיפלה במאות מטופלות אני נתקלת בשאלות רבות בכל הקשור למחזוריות הנשית , שאלות שתשובה מדוייקת עליהן מצד אחד עושה סדר, ומצד שני פותרת ומונעת הרבה מאוד בעיות. במאמר הזה ניסיתי לענות על מושגים מרכזיים ובסיסיים בתחום הפוריות שידע והבנה מדוייקת יוכלו לסייע לך רבות בדרך אל הבייבי שלך.
מהו המחזור?
מחזור הווסת הוא התקופה שנמשכת מן היום הראשון של הדימום הווסתי ועד ליום הראשון של הווסת הבאה.
המחזור חודשי של מתחיל בימים האחרונים של הדימום הווסתי. בימים אלו רירית הרחם המצפה את חלל הרחם הפנימי נושרת, ובמקביל לכך מתחיל להיווצר בשחלה הזקיק ממנו תבייץ הביצית. הזקיק מייצר הורמונים, שהעיקרי ביניהם הינו –אסטרוגן. האסטרוגן גורם להיווצרות רירית חדשה ברחם.
מחזור באורך תקין
מחזור ממוצע נמשך כ 28 ימים. אבל גם מחזורים שנמשכים 24- 35 ימים נחשבים לתקינים לצורך קליטה להריון.
ווסת
אם לא נוצר הריון, ישנה ירידה ברמת ההורמונים והדבר גורם לנשירת רירית הרחם. ווסת הוא הדימום המתרחש בעת נשירת רירית הרחם ויציאתה דרך הנרתיק
אורכו של דימום ווסתי ממוצע
דימום ווסתי ממוצע נמשך 3-5 ימים.
ווסת סדירה
בסיום גיל ההתבגרות תיכנסנה מרבית הנשים למחזוריות קבועה שתימשך כל עוד הן פוריות. יחד עם זאת מחזורן של חלק מהנשים יוסיף להיות בלתי סדיר. אצל נשים אלו פרק הזמן שעובר בין דימום אחד לזה שאחריו, כמות הדם המופרשת ומשך הדימום ישתנו באופן משמעותי בכל פעם.
ביוץ
כאשר הזקיק מגיע לבשלות הביצית מופרשת ממנו. הביוץ מתרחש 14 יום לפני הווסת הבאה. בזמן הביוץ הביצית חורגת מן הזקיק ומהשחלה. הזקיק עצמו מתחיל ליצר את הורמון הפרוגסטרון. הביצית חודרת לחצוצרה שם היא ממתינה לזרע. רירית הרחם בשלב זה, בנויה ויציבה ומוכנה לקלוט הריון אם יווצר.
ניתן לומר כי, לאישה בעלת מחזורי וסת סדירים, יש סיכוי של 95% שאכן יתרחש ביוץ. במקרים שהאישה סובלת מוסת לא סדירה, המתרחשת פעם בחודשיים-שלושה, מרבי ת הסיכויים שהיא אינה מבייצת.
כמה ימים אחרי המחזור יש ביוץ ?
בממוצע, הביוץ מתרחש כ-14 ימים לפני תחילת המחזור הבא. אולם, כל גוף הוא עולם ומלואו, ומחזורים משתנים מאישה לאישה ואף מחודש לחודש. לכן, חשוב להיות קשובות לגוף ולזהות את הסימנים המבשרים על בואו של הביוץ.
שימו לב לשינויים בהפרשות, לטמפרטורת הגוף הבסיסית, ואולי אף לתחושות בבטן התחתונה. אל תתביישו להיעזר בערכות ביוץ ואפליקציות מעקב, הם יכולים להיות בעלי בריתכם במסע המופלא הזה.
מתי הזמן הנכון והמדויק ביותר להשגת הריון
כפי שהסברתי בזמן ביוץ הביצית משתחררת מן השחלקה ועוברת לחצוצרה ושם היא ממתינה לזרע.
אורך חייה של הביצית הינו 18- 24 שעות.
הזרע לעומת זאת יכול להמתין לביצית כשהוא בגוף האשה אפילו עד 5 ימים! ואמרה ידועה בתחום הפריון היא:
"הרוטב יכול לחכות לפסטה". (רוטב= הזרע, הביצית = הפסטה).
לכן- לא מומלץ להמתין לביוץ כי אז ניתן לפספס, אלא כיומיים עד 5 ימים לפני הביוץ לקיים יחסי מין יום / יום או יום כן / יום לא. (במקרה של זרע איכותי ניתן לקיים יחסי מין יומיום, וכאשר הזרע פחות איכותי לסירוגין)
ימי נידה וביוץ
מספר ימי הווסת הינו גורם משמעותי ביותר אצל נשים השומרות נידה. נשים אלו טובלות בחלוף "7 נקיים" (7 ימים ללא כל דימום / הכתמה). נשים אלו טובלות בדרך כלל לא לפני היום ה- 12 ובמקרה שהווסת שלהן ממושכת הן טובלות אף בימים ה – 16 – 18. מאחר שהביוץ מתרחש באופן ממוצע 14 ימים לפני הווסת הבאה- אצל זוגות אלו יתכן כי יהיה פספוס של מועד הביוץ. למשל- אם אורך המחזור של האשה 25 ימים ומספר ימי הדימום הווסתי הינו 7 ימים והיא סופרת 7 נקיים = הימים הנקיים מתחילים ביום ה – 14 שבו היא טובלת ואילו הביוץ שלה מתקיים ביום ה -11. חשוב לדעת כי הרוב המוחלט של ההריונות מתרחש בעקבות קיום יחסי מין לפני הביוץ.
משמע -אשה זו אינה מצליחה לקיים יחסי מין ביום הביוץ ולכן אם לא תפנה לעזרה לא תוכל להרות.
מה עשוי להשפיע על הביוץ ולשבש אותו?
- הנקה מלאה ולעיתים גם הנקה חלקית
- פרימנופאוזה – ככל שמתקרב גיל המעבר . ירידה באיכות הביציות ובמספרן הכולל עם העליה בגיל. פירושו של דבר, הסיכוי להריון יורד ככול שגיל האישה עולה.
- שחלות פוליציסטיות – מהווה כ- 80% מן הסיבות להפרעת ביוץ. אני מטפלת בכך בהצלחה באמצעות רפואה סינית אינטגרטיבית (דיקור + הומוטוקסיקולוגיה + תזונה ועוד)
- הפסקת השימוש בגלולות למניעת הריון – הגלולות משבשות את הפעילות הבריאה והטבעית של הגוף.בזמן נטילת הגלולות אין ביוץ. לעיתים לוקח לגוף זמן מסויים מתום נטילת הגלולות ועד שהוא חוזר לאיזון הבריא והתקין. לעיתים יש צורך בהתערבות טיפולית (אפשר גם בשיטות טבעיות…)
- מחלות שונות- מחלות חום, מחלות של מערכת העיכול, דלקות.
- נסיעות,טיסות – איזורי זמן שונים
- מתח נפשי – הורמוני מתח – קורטיזול, משבשים פעילות הורמונלית תקינה
- חוסר איזון של בלוטת התריס – היפותירואידיזם והיפר תירואידיזם.
- עבודת משמרות – עבודה לילית משבשת פעילות הורמונלית.
- פעילות גופנית מאומצת במיוחד – קשור לרקמת שומן נמוכה מדי. מתחת ל- 18% אחוז רקמת שומן מופיעה אל – ווסת (אמינוריאה).
- משקל גוף גבוה / נמוך מידי – השלכות על פעילות הורמונלית. משקל גוף גבוה מידי ובעיקר השמנה המרכוזת באיזור בטן עליונה וחזה – קשור לרמות אינסולין גבוהות ומשבש מחזוריות תקינה. נמוך מידי – ירידה במשקל של 10 -15% מתחת למשקל התקין פוגעת במסת השומן, ופוגעת בביוץ.
- * הפרשת פרולקטין -פרולקטין הוא הורמון המופרש מחלקה הקדמי של בלוטת יותרת המוח. יתר פרולקטין בדם עלול להביא להפרעות במחזור החודשי אצל נשים.
כיצד ניתן לעקוב אחר הביוץ ?
1. הכי פשוט – בבית ! קל וזמין (:
* מעקב אחר חום שחר – כנסי למאמר שלי באתר שמסביר כיצד לעשות כאן
או להוריד טבלה למעקב כאן
* בדיקת ביוץ ביתית – ניתנת לרכישה בכל בית מרקחת וברשתות הפארם.
2. במרפאה:
מעקב זקיקים באמצעות אולטרסאונד + בדיקת דם – הפניית רופא