תסמונת קדם וסתית טיפול טבעי

בטח מוכרת לך התחושה הזו, שבוע-שבועיים לפני המחזור, שפתאום הכל מרגיש קצת יותר קשה. מצבי הרוח משתנים בקלות, הגוף כבד ומתוח, כאבי ראש, עייפות וחוסר אנרגיה… את לא לבד, מיליוני נשים חוות את תסמונת קדם וסתית (PMS) בכל חודש.

תסמונת קדם וסתית היא אוסף של תסמינים פיזיים ונפשיים המופיעים לפני הווסת, כתוצאה משינויים הורמונליים בגוף. התסמינים משתנים מאישה לאישה ויכולים לכלול:

  • תסמינים רגשיים: שינויים במצב הרוח, עצבנות, חרדה, דיכאון, קשיי ריכוז.
  • תסמינים פיזיים: כאבי ראש, כאבי בטן, נפיחות, רגישות בשדיים, עייפות, אקנה.

למרות שאין "תרופת פלא" לתסמונת קדם וסתית, ישנן דרכים טבעיות רבות שיכולות להקל משמעותית על התסמינים, לעזור לך להרגיש טוב יותר ולהחזיר לעצמך את השליטה על הגוף והנפש שלך.

תסמונת קדם וסתית – סימפטומים

  • מתח, חרדה, רגזנות, עצבנות, רגישות יתר או דיכאון, הפרעות שינה, התקפי בכי, אי יציבות רגשית, במקרים קשים נטייה להתפרצויות זעם קשות ואלימות גופנית
  • עייפות ותחושת כובד כללית בגוף
  • רגישות ונפיחות בשדיים
  • בלבול או ירידה בזיכרון, ירידה בריכוז
  • סרבול גופני
  • צבירת נוזלים, בצקות, עליה במשקל
  • נפיחות ורגישות בטנית
  • חוסר נוחות באזור הגב ואפילו כאבים
  • רגישות יתר לאלכוהול
  • פלפיטציות
  • כאבי ראש, מיגרנות
  • כאבי פרקים
  • תיאבון מוגבר ותשוקה לפחמימות או למאכלים מלוחים
  • התכווצויות וכאבי שרירים
  • שלשול או עצירות, הפרעות עיכול
  • סחרחורות
  • ריבוי פצעונים (אקנה)
  • תחושת משיכה כלפי מטה באזור הבטן התחתונה והמפשעה
  • הפרשות נרתיקיות מרובות
  • התפרצויות של הרפס וגינלי או דלקות וגינליות
  • כאב גרון, חום

הסימפטומים השונים נובעים מחוסר איזון הורמונאלי. המחזור הוסתי נע בין 24-35 ימים שבמהלכם מופיעים שינויים ברמות הורמונליות. הורמון האסטרוגן עולה בחלק הראשון של המחזור ועד לביוץ ורמתו יורדת באופן דרמטי בזמן הביוץ. לאחר הביוץ עולה רמתו של הורמון הפרוגסטרון, עד להופעת הוסת.

תסמונת קדם וסתית והטיפול בה

תסמונת קדם וסתית פוגעת באורח החיים של נשים רבות. הטיפול השכיח לתסמונת זו הינו נטילת תרופות לשיכוך כאבים, הגברת המינונים כאשר השפעת הכדורים נחלשת. כאשר קבוצה מסויימת של משככי כאבים כבר אינה משפיעה עליהן, הן נאלצות לעבור למשככי כאבים חזקים יותר.

הרפואה הסינית מתייחסת לשלושה איברים עיקריים כמעורבים בבעיות של תסמונת קדם וסתית:

הטחול

תפקידו על פי הרפואה הסינית, הוא להתמיר את המזון שאנו אוכלים ולהפכו לאנרגיה (QI) ודם. כאשר ישנה חולשה כלשהי באיבר זה (נובעת מקונסטיטוציה או אורח חיים) , הטחול אינו יכול לבצע כראוי את תפקידו וכתוצאה מכך ייתכן שיהיה דימום מועט, קרישי דם וכמובן כאבים בגלל המחסור האנרגטי. כמובן שהדבר יתבטא בסימפטומים נוספים: בעיות עיכול, חולשה ועייפות, צורך עז באכילת מתוקים ו/או פחמימות פשוטות , נטייה למצב שבו כל מכה קטנה משאירה אחריה סימנים של שטפי דם על העור.

הכבד

תפקידו להניע את האנרגיה (QI) שהטחול ייצר. אם קיימת בעיה באנרגיה של הכבד, הוא לא יהיה מסוגל להניע את האנרגיה שהטחול ייצר. האישה תסבול מסטגנציה (תקיעות) סטגנצית צ'י הכבד וכתוצאה ממנה עלולים להיות כאבים וקרישי דם. סימפטומים נוספים שהאישה עלולה לסבול מחלק מהם: תחושת נפיחות ומלאות בהיפוכונדריום (רום הבטן) ובחזה, שיהוקים, דיכאון ומצבי רוח, בחילות, הקאות, חוסר תיאבון, תחושת גוש תקוע בגרון וקשיי בליעה ועוד.

הכליות

תפקידן לתת אנרגיה ראשונית לכל האיברים בגוף. במידה והן חלשות, הראשון שיפגע יהיה הטחול. זה מחזיר אותנו לסעיף א. של חולשה בטחול. התפקידים שהסינים מייחסים לכליות מקבילים לתפקידה של המערכת ההורמונאלית בעיני הרפואה המערבית. כך שבמצב של חוסר איזון הורמונאלי יתכן מצב של PMS. סימפטומים אחרים שאישה עלולה לסבול מחלק מהם במקרה של חולשת כליות הינם: סחרחורות, הפרעות ריכוז וזיכרון, כאבי גב וברכיים, בעיית פריון ועוד.

הטיפול הטבעי

חשוב לדעת כי PMS אינו בגדר חובה, נשים לא חייבות לסבול בימים שלפני הווסת או בזמן הופעתה. כל אשה שמגיעה למרפאה ומתלוננת על PMS עוברת אבחון מלא: תשאול מקיף לגבי בריאותה הכללית, התייחסות לגבי אופי ה- PMS : מה הם הסימפטומים מהם היא סובלת נפשיים ו/ או גופניים? אופי הכאבים, האם הם עמומים / דוקרים/ פועמים / מקרינים?

בנוסף, חשוב להתייחס לאופיו של הדימום הוויסתי: התייחסות לכמות הדימום ואיכותו האם הדימום בעל צבע כהה או חיוור ? האם הוא דליל, או שופע? האם יש נוכחות של קרישי דם? אם כן מה גודלם? כמה ימים נמשך הדימום? כיצד היא מרגישה בסוף הווסת? ועוד שאלות שנועדו לתת לי תמונה רחבה ככל האפשר של מצבה.

המחזור החודשי והווסת של האישה משמשים ברפואה הסינית ככלי איבחוני ומבטאים את מצבה הכללי של האישה. תכיפות המחזור, סדירותו ושאר סממנים כמו צבע, כמות, אופי הזרימה ונוכחות או אי נוכחות של קרישי דם- מהווים כלי איבחוני מהותי. דימום תקין נחשב לדימום ללא ריח וקרישי דם שנמשך בין 4 – 6 ימים. לפעמים בתחילת הדימום נוטה צבע הדם להיות חום ומתבהר בהמשך. תופעות שונות לפני ובזמן הווסת, כמו נפיחות קלה בבטן התחתונה ובחזה, אמורות להיות קלות ביותר ולא להשפיע על איכות החיים של האישה.

בנוסף אני משתמשת באבחנת דופק, לשון , אבחנת בטן ואבחנה מרידיאנית. כמטפלת ברפואה הוליסטית גופנפש אני כמובן מייחסת משקל רב להיבטים רבים בחייה של המטופלת: מוקדי מתח, לחץ וקונפליקטים עמם היא מתמודדת בחייה וחלק משמעותי מן התשאול מתייחס להיבטים אלו.

לאחר ביצוע האבחנה אני מעניקה לאישה טיפול משולב בכלים עוצמתיים ממזרח וממערב: דיקור, צמחים, תזונה מותאמת אישית והתייחסות טיפולית רבה לשילוב גופנפש.

מה עוד ניתן לעשות?

כמטפלת ברפואה סינית אינטגרטיבית – ביכולתי לסייע רבות בטיפול בתופעות הנגרמות על ידי תסמונת קדם וסתית. הדיקורף למשל, מניע חסימות של צ'י . ההנעה מסייעת לאיזון ההורמונאלי. הנעת החסימות מובילה גם לתחושת רגיעה. הצמחים הסיניים מבצעים את פעולתם במקביל לפעולת הדיקור וגם הם מווסתים את זרימת הצ'י והחומרים בגוף. לצד אלו אני משלבת עבודה בפן הרגשי – נפשי וזאת על מנת  לעודד את גופך להגיע למצב של איזון אופטימלי.

תסמונת קדם וסתית איננה גזירה משמיים. ניתן לטפל בתופעה. כאשר הסימפטומים מצטמצמים, או אף ייעלמו לגמרי תחושי יותר אנרגטית מבחינה גופנית, נפשית ורוחנית. את ההקלה תחושי לא רק בנושא הווסת והמחזור החודשי אלא בכל התחומים בחייך.

בחילה לפני מחזור – את לא לבד

בטח מוכרת לך התחושה הזו, רגע לפני שהמחזור מגיע, הבטן מתהפכת, בחילה לפני מחזור עולה בגרון, ואת מרגישה שאת על סף הקאה. את לא לבד, בחילה לפני מחזור היא תופעה שכיחה מאוד, חלק מתסמונת קדם וסתית (PMS) שפוקדת נשים רבות.

תסמונת קדם וסתית היא אוסף של תסמינים פיזיים ונפשיים המופיעים מספר ימים עד שבועיים לפני הווסת. השינויים ההורמונליים החדים המתרחשים בגוף בתקופה זו, ובמיוחד הירידה ברמות הפרוגסטרון, משפיעים על מערכות שונות בגוף, כולל מערכת העיכול, ועלולים לגרום לבחילה, הקאות, נפיחות, עצירות או שלשולים.

אבל בחילה היא לא רק תסמין פיזי. היא יכולה להיות קשורה גם למתח, חרדה ודיכאון, שגם הם חלק מתסמונת קדם וסתית. השינויים ההורמונליים משפיעים על המוח ועלולים להחריף רגשות ותחושות.

אז מה אפשר לעשות? קודם כל, חשוב לזכור שאת לא לבד. מיליוני נשים חוות את אותן תחושות. חשוב להקשיב לגוף, לנוח, לאכול בצורה מאוזנת ולהימנע ממזונות מעוררי בחילה. פעילות גופנית מתונה, כמו הליכה או יוגה, יכולה גם היא להקל על התסמינים.

במקרים קשים יותר, כדאי להתייעץ עם רופא נשים. ישנם טיפולים תרופתיים שיכולים להקל על תסמונת קדם וסתית, כולל בחילה.

תסמינים נפוצים של תסמונת קדם וסתית:

תסמיןתיאור
בחילהתחושת גועל ובחילה, לעיתים מלווה בהקאות
נפיחותתחושת מלאות וגזים בבטן
כאבי ראשכאב ראש עמום או מיגרנה
שינויים במצב הרוחעצבנות, חרדה, דיכאון
עייפותתשישות וחוסר אנרגיה
כאבי שריריםכאבים ותחושת נוקשות בשרירים
רגישות בשדייםנפיחות וכאב בשדיים

מעבר לבחילה יכולים להופיע גם כאבי בטן לפני מחזור, המכונים גם "דיסמנוריאה ראשונית", נגרמים לרוב מהתכווצויות שרירי הרחם. התכווצויות אלו נובעות משינויים הורמונליים המתרחשים בגוף לקראת הווסת. רמות גבוהות של פרוסטגלנדינים, חומרים דמויי הורמונים, גורמות להתכווצויות חזקות יותר וכתוצאה מכך לכאבים עזים יותר. הכאבים יכולים להופיע ימים ספורים לפני תחילת הווסת, או אפילו שבועיים לפני, ולהימשך מספר ימים.

חשוב לדעת שכאבי בטן לפני מחזור אינם גזירת גורל. ישנן דרכים רבות להקל על הכאב ולשפר את איכות חייך בתקופה זו של החודש.

כאבי מחזור שבוע לפני הווסת הם תסמין שכיח של PMS. הכאבים עשויים להיות דומים לכאבי המחזור עצמם, ולכלול התכווצויות בבטן התחתונה, כאבי גב תחתון, ואף תחושת כבדות באגן. הכאבים נובעים משינויים הורמונליים המתרחשים בגוף לקראת הווסת, הגורמים להתכווצויות של שרירי הרחם.

הפרשות לפני מחזור הן חלק בלתי נפרד מהמחזור החודשי, והן משתנות בהתאם לשלב בו אנו נמצאות. במהלך המחזור, רמות ההורמונים בגוף עולות ויורדות, מה שמשפיע על כמות ומרקם ההפרשות.

עייפות במחזור היא למעשה אחד מהתסמינים הרבים של תסמונת קדם וסתית (PMS) או תסמונת קדם וסתית דיספורית (PMDD). היא נובעת משינויים הורמונליים דרמטיים שמתרחשים בגופך לקראת הווסת, ובמיוחד מירידה חדה ברמות הפרוגסטרון והאסטרוגן. הורמונים אלו משפיעים, בין היתר, על ויסות השינה, מצב הרוח ורמות האנרגיה, ולכן הירידה בהם יכולה לגרום לתחושת עייפות ותשישות.

אבל עייפות במחזור היא הרבה יותר מתחושה של "סתם עייפה". היא יכולה להתבטא גם בקשיי ריכוז, חוסר מוטיבציה, עצבנות, ואפילו דיכאון קל. פעולות יומיומיות פשוטות עשויות להרגיש כמו משימה בלתי אפשרית, ואת עלולה למצוא את עצמך נאבקת להישאר ערה במהלך היום.

phone icon
WhatsApp chat
Call Now Button