כאבי מחזור והטיפול בהם

נשים ובריאותן מעסיקים מטפלים מאז שחר האנושות. הרפואה הסינית מקדישה יחס מיוחד לטיפול בנשים בכל שלבי התפתחותן, החל מהמחזור החודשי הראשון, דרך הריון ולידה וכלה בגיל המעבר. התפיסה הסינית של המחזוריות הטבעית של האישה לאורך כל חייה הובילה לאופן טיפול ייחודי לה.
האישה עוברת שינויים פיזיולוגיים שונים בכל שלב בהתפתחותה. החיים המודרניים התובעניים פוגעים לעיתים בתהליכים אלה ובמחזוריות הטבעית התקינה של האישה ועלולים לגרום לתופעות שונות של חוסר איזון שיתבטאו בתופעות רגשיות וגופניות לא נעימות, כגון כאבי מחזור.

נשים והמחזור החודשי – הפיזיולוגיה והקצב הביולוגי הנשי על פי הרפואה הסינית

כאבי מחזורהופעת המחזור הראשון והדימום הוויסתי החודשי נקראים בסינית: TIAN GUI. משמעותו של הביטוי הינה "טל השמיים". בכתבים הסינים מוסבר כי דם הווסת מקורו מן הכליות. דם הווסת אינו דם רגיל כמו זה הזורם בגוף, אלא הוא חלק מן ה- jing השמור בכליות. הגיל הממוצע לקבלת הווסת הינו 12-14. מלבד המחזורים הראשונים, מחזור הווסת אמור להיות סדיר ולהופיע בכל 28- 35 יום, באופן קבוע. המחזור החודשי עוקב אחר מולד הירח, הגוף יוצר מחזוריות הקשורה למחזוריות הגדולה שבטבע. הופעת המחזור והיעלמותו, קשורים במעגלי 7 השנים.

מעגלי 7 השנים אצל נשים

  • גיל 0-7: השיניים סיימו לצמוח, השיער ארך.
  • גיל 7-14: הופעת "טל השמיים-הוסת.
  • גיל 14-21: הגוף סיים לצמוח, שיני בינה הופיעו, גוף האישה בשיאו.
  • גיל 21-28: שיא האדמה והאימהות.
  • גיל 28-35: פני האישה מתחילים להתקמט, שיערה מתדלדל.
  • גיל 35-42: כלי הדם מתחילים להתקשות והשיער מלבין.
  • גיל 42-49: המחזור נפסק, הוסת נעלמת, היאשה אינה יכולה ללדת.

מהלך המחזור החודשי

על פי הרפואה הסינית המחזור החודשי נחלק לארבעה שלבים:

כאבי מחזור - נשיםשלב הדם (ימים 1-7)

זהו פרק הזמן הנורמלי שבו חל הדימום הוויסתי. הרחם המלא בדם מתרוקן במשך שלושה עד חמישה ימים. תהליך יצירת הדם תלוי בכמות ובאיכות הצ'י בגופה של האשה. אם הצ'י חלש, לא תהיה יצירת דם מספקת והדימום הויסתי יהיה דל. אם ישנו מצב של סטגנציה של צ'י, זרימת הדם לא תהיה תקינה ויתכנו קרישי דם. אצל נשים הסובלות מחוסר דם או סטגנציה כרונית, תיתכן בשלב זה של המחזור החמרה בסימפטומים כגון: סחרחורות, חולשה, עצירות, עייפות, אינסומניה ועוד.

שלב היין (ימים 7-14)

בשלב זה הגוף מחדש את מלאי הדם לאחר הדימום הוסתי. רמות גבוהות של יין מעודדות יצירת נוזלים בצוואר הרחם ועליית רמות אסטרוגן, אשר מגיעות לשיאן רגע לפני הביוץ. נשים הסובלות מחוסר יין כרוני יסבלו מתופעות יובש או חום, הפוגעות בזרימה החלקה של צ'י הכבד, ההכרחית לביוץ תקין. במקרים מסויימים כאשר יש בעיה בשלב הזה האישה תחוש כאב או אי נוחות בזמן הביוץ. במקרים חמורים, חוסר יין או סטגנציה של צ'י הכבד יכולים למנוע את תהליך הביוץ.
מעבר תקין בין שלב היין לשלב היאנג מתבטא בעליית טמפרטורת הגוף של האישה. עליה תקינה תלויה בכמות מספקת של יין סביב היום הארבעה-עשר ובהפיכתו לשלב היאנג – זהו הביוץ.

שלב היאנג (ימים 14-21)

השלב השלישי נקרא: "השלב היאנג". לאחר ביוץ רמות האסטרוגן מתאזנות, רמות הפרוגסטרון עולות, רמות היין יורדות ויוצרות יובש וסגירה של צוואר הרחם, כמות הצ'י עולה בגוף בהדרגה והדם מתחיל להיבנות. במקרה שהתרחשה הפריה בשלב הביוץ, רמות תקינות של צ'י, יין, יאנג ודם יאפשרו השרשה וקליטה של ההיריון.

שלב הצ'י (ימים 21-28)

זוהי התקופה שלפני הדימום הוויסתי. רמות הצ'י והדם אמורות להיות בשיאן. תנועה לא תקינה של צ'י הכבד (סטגנציה) תגרום לתופעות של תסמונת קדם-וויסתית כגון כאבי בטן תחתונה, כאבי גב תחתון, אי שקט, עצבנות, נפיחות וכאב בשדיים, בעיות עיכול, כאבי ראש ועוד. הדם והיין ממשיכים להבנות בשלב זה, כדי להזין וללחלח את הכבד ולסייע בתנועה החלקה של הצ'י.

כיומיים שלושה לפני סיום המחזור, רמות האסטרוגן והפרוגסטרון יורדות בבת אחת. כתוצאה מכך, נוצרת היווצרות של כלי הדם ברירית הרחם אשר מורידה את רמות החמצן וההזנה לרירית המעובה, אשר נושרת ויוצרת דימום. רמות היין והיאנג צונחות, בעוד רמות הצ'י והדם עולות. זרימת הדם מיטיבה עם תופעות התסמונת הקדם-וויסתית, כיוון שהיא גורמת לשחרור הסטגנציה. אם יש סטזיס של דם, בזמן הדימום יופיעו כאבים חדים. רמות הצ'י והדם יורדות עם הימשכות הדימום הוויסתי.
כאשר רמות הצ'י, הדם, היין והיאנג מאוזנות, המחזור סדיר, אין קרישים או כאבים, כמות הדם נורמלית וצבעו אדום.
במקרה של הפריה: דם ויין ממשיכים להבנות ולהזין את הרחם ואת העובר. הדימום הויסתי נפסק, ומרידיאן "ים הדם" (ה-chong) מתחיל בהזנת רקמת השד כדי להכינה ליצור חלב. הגופיף הצהוב מגביר את התפתחות כלי הדם ברחם ומכין את הרחם להריון. הגופיף מהווה את המקור הראשוני של העובר לאספקת הורמונים.

כאבי מחזור וההתמודדות איתם – אפשר להרגיש טוב!

המחזור החודשי והווסת של האישה משמשים ברפואה הסינית ככלי אבחוני ומבטאים את מצבה הכללי של האישה. תכיפות המחזור, סדירותו ושאר סממנים כמו צבע, כמות, אופי הזרימה ונוכחות או אי נוכחות של קרישי דם, מהווים כלי אבחוני מהותי. דימום תקין נחשב לדימום ללא ריח וקרישי דם שנמשך בין 4 – 6 ימים. לפעמים בתחילת הדימום נוטה צבע הדם להיות חום ומתבהר בהמשך. תופעות שונות לפני ובזמן הווסת, כמו כאבי נפיחות קלה בבטן התחתונה ובחזה, אמורות להיות קלות ביותר ולא להשפיע על איכות החיים של האישה.

מחזוריות תקינה תומכת בפוריות ובאיכות החיים הכללית של האישה. אורח החיים המודרני הרווי בלחצים יום יומיים הנו אחד מהסיבות האופייניות ביותר למחזור לא סדיר וכן כאבי מחזור. במהלך השבועיים אשר לפני תחילת הווסת, הרחם מתמלא באנרגיה ודם על מנת להתכונן לקראת הווסת. אם האישה נתונה תחת לחץ, זרימת הדם לרחם לא תהיה תקינה ותיווצר חסימה אנרגטית. חסימת הזרימה התקינה יכולה להתבטא בלחץ נפשי וסימפטומים נוספים של תסמונת קדם ווסתית (PMS), כגון כאבי מחזור. נשים רבות סובלות מתופעות של מתח קדם וויסתי הגורם לפגיעה ולירידה באיכות חייהן. בשל כאבי מחזור, נשים רבות נוטלות תרופות לשיכוך כאבים ונאלצות כל הזמן להמשיך ולהגביר מינונים וכאשר קבוצה מסויימת של משככי כאבים כבר אינה משפיעה עליהן, הן נאלצות לעבור למשככי כאבים חזקים יותר.

הרפואה הסינית מתייחסת לשלושה איברים עיקריים כמעורבים בבעיות של כאבי מחזור:

הטחול

תפקידו על פי הרפואה הסינית, הוא להתמיר את המזון שאנו אוכלים ולהפכו לאנרגיה (QI) ודם. כאשר ישנה חולשה כלשהי באיבר זה חולשת טחול. במקרה זה הטחול אינו יכול לבצע כראוי את תפקידו וכתוצאה מכך ייתכן שיהיה דימום מועט, קרישי דם וכמובן כאבים בגלל המחסור האנרגטי. כמובן שהדבר יתבטא בסימפטומים נוספים: בעיות עיכול, חולשה ועייפות, צורך עז באכילת מתוקים ו/או פחמימות פשוטות, נטייה למצב שבו כל מכה קטנה משאירה אחריה סימנים של שטפי דם על העור.

הכבד

תפקידו להניע את האנרגיה (QI) שהטחול ייצר. אם קיימת בעיה באנרגיה של הכבד, הוא לא יהיה מסוגל להניע את האנרגיה שהטחול ייצר. האישה תסבול מסטגנצית צ'י הכבד, (תקיעות) וכתוצאה ממנה עלולים להיות כאבים וקרישי דם. סימפטומים נוספים שהאישה עלולה לסבול מחלק מהם: תחושת נפיחות ומלאות בהיפוכונדריום (רום הבטן) ובחזה, שיהוקים, דיכאון ומצבי רוח, בחילות, הקאות, חוסר תיאבון, תחושת גוש תקוע בגרון וקשיי בליעה ועוד.

הכליות

תפקידן לתת אנרגיה ראשונית לכל האיברים בגוף. במידה והן חלשות, הראשון שיפגע יהיה הטחול, ותיווצר חולשה בטחול. התפקידים שהסינים מייחסים לכליות מקבילים לתפקידה של המערכת ההורמונלית בעיני הרפואה המערבית. כך שבמצב של חוסר איזון הורמונלי יתכן מצב של כאבי מחזור. סימפטומים אחרים שאישה עלולה לסבול מחלק מהם במקרה של חולשת כליות הינם: סחרחורות, הפרעות ריכוז וזיכרון, כאבי גב וברכיים, בעיית פריון ועוד.

טיפול בכאבי מחזור בצורה טבעית

חשוב לדעת כי כאבי מחזור אינם בגדר חובה, נשים לא חייבות לסבול בימים שלפני הווסת או בזמן הופעתה. כל אשה שמגיעה אליי לקליניקה ומתלוננת על כאבי מחזור עוברת אבחון מלא: תשאול מקיף לגבי בריאותה הכללית והתייחסות לגבי אופי כאבי המחזור שלה: מה הם הסימפטומים מהם היא סובלת – האם הם נפשיים ו/ או גופניים? אופי כאבי המחזור – האם הם עמומים / דוקרים/ פועמים / מקרינים? התייחסות לאופיו של הדימום הוויסתי: התייחסות לכמות הדימום ואיכותו האם הדימום בעל צבע כהה או חיוור? האם הוא דליל, או שופע? האם יש נוכחות של קרישי דם? אם כן מה גודלם? כמה ימים נמשך הדימום? כיצד היא מרגישה בסוף הווסת? ועוד שאלות שנועדו לתת לי תמונה רחבה ככל האפשר של מצבה מבחינה סימפטומטית. בנוסף, אני משתמשת באבחנת דופק, לשון , אבחנת בטן ואבחנה מרידיאנית.

מכיוון שאני מטפלת בכל אשה באופן הוליסטי, טיפול המשלב בין הגוף לנפש, אני מייחסת משקל רב למוקדי הלחץ והקונפליקט שיש לאשה/ נערה בחייה. חלק גדול מן התשאול שלי מתייחס למוקדים אלו.

הטיפול במרפאה

אישה בריאה - כאבי מחזורלאחר ביצוע האבחנה ומציאת הבעיה אני מעניקה לאישה טיפול כולל הכולל: התאמת פורמולת צמחים סינית ו/או הומוטוקסיקולוגית, דיקור, שינוי אורח חיים ותזונה מותאמת אישית  וטיפול במגע.
הטיפול הינו טיפול הוליסטי ומשלב התייחסות לפן הפיזי ולפן הרגשי-נפשי. מניסיוני, טיפול הוליסטי מאפשר הקלה וריפוי גם במקרים קשים של כאבי מחזור.

אם את סובלת באופן קבוע מכאבי מחזור, אני מזמינה אותך להיפטר מהם אחת ולתמיד.
לפרטים נוספים לקביעת פגישת אבחון התקשרו אלי עכשיו לטלפון 052-8728526

לקביעת תור ולייעוץ טלפוני מלאו את הטופס ואחזור אליכם

מאמרים אחרונים

WhatsApp chat
Call Now Button