טיפול לאחר לידה באמצעות רפואה סינית

התקופה שלאחר הלידה יכולה להוות תקופה לא פשוטה עבור נשים רבות. הלידה משנה את הגוף מבחינת פיסית ואף משפיעה מבחינה רגשית. לכן טיפול לאחר לידה הינו חשוב מאוד.

תופעות עיקריות לאחר לידה

  • טיפול לאחר לידההפרשה וגינאלית דמית (locia). הפרשה זו תלך ותתמעט, תשנה צבע לאדום חיוור יותר, לורדרדה, בהמשך היא תיהפך לחומה, צהבהבה , לבנה עד שתיעלם. הפרשה זו נמשכת בדרך כלל עד שישה שבועות.
  • כאבי בטן התכווצותיים – כאבים אלו קשורים להתכווצות הרחם. יניקת התינוק מגבירה את הפרשת האוקסיטוצין ומגבירה את ההתכווצויות. ההתכווצויות החזקות ביותר מתרחשות ב- 48 שעות הראשונות שלאחר הלידה ונמשכות בין ארבעה ימים לשבוע.
  • כאבים מאיזור החתך – נשים אשר ילדו לידה ווגינאלית וסובלות מקרעים ו/או חתך מכוון / תפרים שנעשו באיזור יסבלו מכאבים באיזור הפריניאום.
  • כאב באיזור הצלקת של ניתוח קיסרי – מכאב זה יסבלו כמובן רק נשים שילדו בלידה קיסרית. חשוב לזכור כי בכל ניתוח בטני מופיעים כאבים לאחר הניתוח אך במקרה זה ההחלמה מלווה גם בצורך לטפל בתינוק, תהיינה הפרשות לוכיה, צורך להתמודד עם הנקה. וכו'.
  • קושי בפעילות מעיים ו/או השתנה – קיימים מקרים שבהם נשים חוששות מן הכאב באיזור , לאור הטראומה שהאיזור כבר עבר במהלך הלידה ולכן הן מתאפקות. קיימים גם מקרים של פתולוגיה במקום שהתפתחה בזמן ההריון או הלידה דוגמת טחורים.
  • אי נוחות באיזור השדיים – בדרך כלל ביום השלישי, רביעי. בגלל התמלאות השדיים בחלב. זהו תהליך טבעי שיתרחש גם אם אישה אינה מניקה.
  • כאבים וסדקים בפטמות – בימים הראשונים להנקה. לאחר מכן הפטמות מתקשות.
  • בעיות רגשיות – בימים הראשונים שלאחר הלידה נשים רבות חשות חוסר יציבות רגשית שנעה בין שמחה, התרגשות, אכזבה, תחושת קושי, ייאוש, חרדה ועוד. במצב רגיל המערכת הרגשית מתאזנת שוב תוך מספר ימים.

אבחון מצבים שונים לאחר לידה ברפואה הסינית

חולשת האנרגיה היאנגית של הטחול

תתבטא בחוסר תיאבון, נפיחות בטנית לאחר אכילה, עייפות וכבדות של הגפיים, קיבה רכה המכילה מזון לא מעוכל, עייפות, תחושת קור, קור בגפיים, לשון חיוורת ותפוחה, דופק חוטי, איטי ועמוק.

חולשת האנרגיה היאנגית של הכליות

תחושת קור, עייפות, עייפות וכאב של גב תחתון, לשון חיוורת ורטובה. הדופק יהיה עמוק, חלש ולעיתים גם איטי. בהתאם לאבחנה המבדלת יינתן טיפול של דיקור וצמחים.

קרוהן וקוליטיס - אשה עם כאביםדימום רחמי שאינו פוסק

הכוונה לדימום חזק יחסית שלעיתים מכיל גם קרישי דם גדולים שאינו הולך ומתמעט לאחר 10-14 ימים. מנקודת ראות סינית דימום ממושך שכזה נובע מחולשה אנרגטית, סטאזיס (עימדון) של דם או חום בדם. כמובן שבמקרה זה אישה תפנה גם לגניקולוג לביקורת. במקרה כזה ייתכן שקיים זיהום. לעיתים במקרה כזה האישה עוברת גרידא כדי לנקות היטב את הרירית. במקרה שאין המדובר במצב זיהומי, או מצב מסכן חיים, אלא במצב של דימום רב שאין לו התייחסות מיוחדת ברפואה המערבית האישה תוכל לקבל טיפול בכלים של הרפואה הסינית.

ישנן סיבות שונות לדימומים אלו, ועל המטפל לאבחן אותם. הסוגים הם:

  • סטאזיס דם – כאב בטן מכווץ שקשור גם לנוכחותם של קרישי דם גדולים. הלשון תהיה סגלגלה והדופק תילי. במקרה שיש גם מעורבות קור האישה תחוש קור באזור הבטן בעיקר. במקרה זה יהיה שימוש גם במוקסה.
  • חולשת צ'י – דימום רב ודליל מלווה בחיוורון פנים ותשישות. לשון חיוורת ודופק חוטי.
  • חום בדם – דימום רב של דם דליל בגוון אדום. סימני חום דוגמת צמא, פנים אדומים, עצירות. לשון אדומה ודופק מהיר.

הטיפול המתאים יקבע לאחר בדיקת האישה ואבחון מצבה על פי האבחנה המבדלת הסינית.

כאב לאחר הלידה

כאבים חדים-התכווצותיים אלו מתרחשים בגלל התכווצות הרחם לגודלו המקורי שלפני ההיריון והלידה. זוהי התרחשות טבעית שמתחילה זמן קצר לאחר לידת השלייה ופעמים רבות לאחר ההנקה הראשונה. הכאבים נמשכים מספר ימים ונפסקים לאחר שהרחם חוזר לגודלו התקין.

כאבים שלאחר לידה מחמירים מן הלידה השנייה ואילך. יש נשים המתארות כאבים אלו כחמורים יותר מכאבי הלידה עצמה.

הכאב נחלק על פי התיאוריה של הרפואה הסינית לארבע קטגוריות:

  • חדירת קור ורוח לרחם.
  • חוסר דם בגלל דימום מוגבר.
  • סטגנציה (היתקעות) והצטברות של לוכיה.
  • סטגנציית מזון .

המטפל יערוך לאישה אבחנה מבדלת כדי לקבוע מהי הסיבה לכאבים החדים ולהחליט על אסטרטגיה טיפולית מתאימה שתקל עליה.

הזעות לילה

נשים רבות לאחר לידה מתעוררות שטופות זיעה. מנקודת מבט מערבית הזיעה היא דרכו של הגוף לנקות את כל העודפים שהצטברו בתוכו. מנקודת מבט סינית הזעות לילה בדרך כלל מצביעה על החלשות של האנרגיה היינית של הכליות. לכן האישה תטופל באמצעות נקודות דיקור שמחזקות את האנרגיה היינית של הכליות.

כאב באזור החיץ (פריניאום)

יולדות מסויימות סובלות מתחושת נפיחות וחוסר נוחות באזור הפריניאום. ניתן לטפל בכך באמצעות דיקור.

הנקה בעיות הנקה

כמובן שבמקרה שקיימת בעיית הנקה חשוב לבדוק שהאם מניקה את התינוק בתנוחה מתאימה והתינוק אינו סובל מבעיה המפריעה לו לינוק. את זאת ניתן לבדוק באמצעות הפנייה ליועצת הנקה.

  • כמות בלתי מספקת של חלב
    נובע מחוסר של צ'י או דם ( הדם הוא המקור לחלב, חולשה שלו פוגעת בתנובת החלב) , או מסטגנציה של אנרגיית הכבד הפוגעת בזרימת החלב.
  • מסטיטיס – דלקת בשד
    איזור בשד שהוא דלקתי- אדום, כואב וחם ולעיתים גם קשה למגע. ייתכן שהאישה תסבול גם מחום וצמרמורות. לעיתים דלקת כזו מתחילה בצינורית חלב חסומה או נובעת מזיהום בקטריאלי שהגיע דרך הפיטמה.
    מנקודת מבטה של הרפואה הסינית דלקת בשד קשורה למצב של חום ורעילות שפוגעים בערוצי האנרגיה (המרידיאנים) של הכבד, הקיבה וכיס המרה. לפי הרפואה הסינית מרידיאן הכבד משפיע על השדיים ושולט בפטמות, מרידיאן הקיבה משפיע ושולט על רקמת השד ומרידיאן כיס המרה משפיע על האספקט הלטרלי (צידי) של רקמת השד.
    המטפל יבחר נקודות דיקור שמשפיעות על מרידיאנים אלו וירגיעו את המצב הדלקתי. הטיפול יעיל ביותר כאשר הבעיה רק מתחילה. במקרה שהאישה לא טופלה בזמן ו/או מתפתח אבצס יהיה צורך בטיפול אנטיביוטי ולעיתים אף כירורגי.
    טיפול דיקור במצב כזה יינתן בד"כ יום אחר יום במשך שלושה-ארבעה ימים כדי להבטיח שהדלקת חלפה. אם אין הטבה לאחר מספר שעות חשוב לפנות שוב לרופא.

דיכאון לאחר לידה

דיכאון מינורי
ברפואה הסינית המסורתית מתייחסים לדיכאון קל שלאחר לידה כקשור לפגיעה בשבעת הרגשות, פגיעה בנפש, או עייפות שקשורה ללידה.
לאחר הלידה האישה צריכה להתאים עצמה לשינויים רגשיים ופיסיים רבים. חולשה של צ'י ודם שהאישה סבלה מהם זה מכבר, או חולשה שנבעה מן הלידה עצמה משפיעים על איברי ה – zang fu ובמיוחד על הלב, הטחול, הכבד והכליות. הדבר גורם לחוסר איזון המתבטא כדיכאון וחרדה.

מטפל ברפואה סינית יאבחן מהו חוסר האיזון הגורם לדיכאון אצל האישה:

  • חולשת האנרגיה היאנגית של הלב והטחול – תתבטא בדכאון, בגוון עורי עמום, קוצר נשימה, חוסר רצון לדבר, דפיקות לב, שיכחה, שינה טרודת חלומות, חוסר תיאבון. לשון חיוורת ותפוחה ובשוליה סימני שיניים ודופק חלש.
  • סטגנציה של צ'י הכבד ועלייה של אש הכבד – חוסר סבלנות, מתרגזת בקלות, נדודי שינה, חרדה, עצבנות, סחרחורות, כאב ראש, חוסר תיאבון, בחילה והקאות. הלשון תהיה אדומה והדופק תילי ומהיר.

דיכאון מג'ורי
ברפואה הסינית המסורתית מוזכר הטיפול בדיכאון קשה לאחר לידה. הרפואה הסינית המסורתית מתייחסת לדיכאון כזה כמצב שנובע מחסר דם הגורם להופעת אש הפוגעת בנפש. הביטוי הקליני למצב זה כולל: עצב ודיכאון ללא סיבה מיוחדת, צחוק ובכי באורח לא נורמלי, אישה שלא ניתן להרגיע אותה באמצעות הסברים הגיוניים, תחושת מועקה, ורעד בגוף.
כמובן שטיפול במצב זה במרפאה הסינית ילווה בטיפול פסיכיאטרי.

דיקורטיפול לאחר לידה – חיזוק ואיזון הגוף

מנקודת מבט סינית שלושת הימים שלאחר הלידה הם זמן שניתן לגוף כדי לנקות את עצמו. בימים אלו יינתן טיפול לאחר לידה רק במקרה שיש בעיית סטגנציה (זרימה לא תקינה של צ'י ו/או דם- שתתבטא בכאב). בשלושים הימים שלאחר הלידה האישה תקבל טיפולים מיוחדים לחיזוק בעיקר באמצעות פורמולות צמחים מרפא שמחזקות ומניעות צ'י ודם. זהו הזמן להתמקד בטיפול לאחר לידה. לפי הרפואה הסינית כל אישה שילדה תקבל טיפול בפורמולת צמחים גם אם היא לא סובלת מבעיה מיוחדת. טיפול לאחר לידה בזמן זה מתמקד באיזון, חיזוק והזנה של הגוף לאחר ההיריון והלידה, שהם תובעניים ביותר מבחינת גופה של האישה.

חשוב ביותר כי לאחר הלידה האישה תמנע מפני חשיפה לרוח וקור ולכל מצב שגורם לה לקושי רגשי. זאת מכיוון שנשים מאוד רגישות בתקופה שלאחר הלידה.

חשוב לציין – יש נשים המתחילות את הטיפול עוד במהלך ההיריון. זאת משום שלשימוש ברפואה סינית במהלך ההיריון ולאחר הלידה יתרונות רבים, וביכולתו למנוע בעיות רבות שעלולות להתרחש לאחר הלידה.

המלצות נוספות

זמן החלמה לאחר הלידה

בחברה המערבית לא ניתן לאישה די זמן כדי להחלים מן ההיריון והלידה. קרובי משפחה או בני זוג נוטים לעזור ליולדת בשבוע -שבועיים שלאחר הלידה ואז מצופה ממנה לחזור לשגרה ולהתחיל לתפקד. אמנם הנשים "מסתדרות" באין ברירה אבל גם חודשים ארוכים לאחר הלידה הן עייפות ותשושות.
חשוב לסייע לנשים לפחות חודש לאחר הלידה כדי שיוכלו להתאושש ולחזור לעצמן.

המלצות לאורח חיים

הימנעות מחשיפה לרוח וקור. זאת אומרת לא לישון, להניק או לשבת ליד חלון פתוח או מאוורר או לצאת מן הבית בשיער רטוב. הנשים בתקופה זו רגישות ביותר לרוח וקור ועלולות לחלות בקלות.
גם מבחינת תזונה חשוב ביותר להימנע מאוכל קר ולא מבושל. חשוב להימנע מכריכים, סלטים ירוקים, שתיית מים קרים, מיצים ויוגורטים. אלו נצרכים על ידי הנשים כי הם קלים להכנה וניתן "לחטוף" מהם בכל הזדמנות שיש מספר דקות פנוי.

הקוד האתי הרפואי - תוספים תזונתייםטיפול תזונתי

חשוב לצרוך מזונות המחזקים צ'י ודם כדי לעודד החלמה מהירה והתחזקות של האם ולהבטיח תנובה טובה של חלב לאימהות מניקות.

מזונות מחזקי צ'י
שיבולת שועל (אפשר בצורת דייסה), אורז, תפוח אדמה, בטטה, פיטריות (במיוחד פיטריות שיטאקה), בזיליקום, *קינמון, *שום, שמיר, שומר, *חילבה, *זנגוויל (ג'ינג'ר), אגוז מוסקט, רוזמרין , טימין ותה יסמין (במקרה שאין הזעות ותחושת חום).

מזונות מחזקי דם
תירס, אורז מתוק, סלק אדום, כל העלים הירוקים הכהים, משמש, אבוקדו, תמרים, שעועית, שומשום, ביצים, חלב סויה וכמובן בשר אדום ותרד.

חשוב לשים דגש גם על שיטת הבישול:
ברפואה הסינית המסורתית מתייחסים למזון מבושל כמזון יותר מזין וקל לעיכול. לדוגמא: קיימת עדיפות לאכילת שיבולת שועל בצורת דייסה מבושלת לעומת צריכתה בצורת גרנולה. מרקים חמים נחשבים למזינים ביותר עבור נשים בשבועות הראשונים שלאחר הלידה.

כמובן שחשוב להתייחס למצבה הקונסטיטוציוני הראשוני של האישה. אם אישה סובלת מחום על רקע חולשת יין של הכליות חשוב להדגיש כי עליה להימנע מצריכת קפה, אלכוהול, סוכר ומזונות חריפים, ועישון. עליה להימנע ממזון מחמם ומייבש ולצרוך במקרים אלו מזונות דוגמת שעועית אזוקי, שעועית, טופו, חלב קוקוס, דגים, בשר, ביצים ופירות דוגמת תפוחים, משמש , אבוקדו ואגס, תפוח אדמה, שורש אספרגוס, אצות ים, דוחן וגריסים.

כאבי הריון - אמא ותינוקאישה הנוטה יותר לחולשה וקור ונוטה יותר לחולשת יאנג של הכליות צריכה להימנע מצריכת מים ומשקאות קרים ומזון לא מבושל דוגמת סלטים ולהעדיף מזונות חמימים ומבושלים, או אפילו כאלו שכבר עברו בישול קודם ,כמו אורז, סלט תפוחי אדמה. בין המזונות מחזקי היאנג ניתן למנות:
צנון, צנונית, כרישה, דלעת, אגוז מוסקט, זרעי שומר, בזיליקום, פלפל שחור, פלפל קאין, חילבה, זרעי שמיר, כוכבי אניס, זרעי חרדל, בצל ירוק, פיסטוק, אגוזי מלך, קינואה, כרישה, עוף, כבש, סלמון, אנשובי, שיבולת שועל (בצורת דייסה).

אם את לפני או אחרי הריון, ורוצה להתחיל טיפול לאחר לידה, פני אליי עוד היום ותרגישי שינוי! לפרטים נוספים לקביעת פגישת אבחון התקשרי אלי עכשיו לטלפון 052-8728526

phone icon
WhatsApp chat
Call Now Button