תסמונת קדם וסתית

האם את סובלת מכאבים ואי נוחות פיזית ו/ או רגשית סביב המחזור החודשי?
הידעת? כ- 75% מן הנשים חוות כאבי מחזור. מדובר במספר עצום לכל הדעות. אצל נשים רבות כאבים אלו גורמים לפגיעה ניכרת באיכות החיים. כ- 3-7% מן הנשים תסמונת קדם וסתיתסובלות ברמה כזו שהדבר פוגע בתפקודן היומיומי.
מהם בעצם כאבי מחזור, או במילים אחרות "תסמונת קדם וסתית"?
תסמונת קדם וסתית הינה אוסף של סימפטומים המתרחשים בין זמן הביוץ לתחילתו של הדימום הוסתי. הסימפטומים הם גופניים ונפשיים, ומתרחשים באופן מחזורי.

תסמונת קדם וסתית – סימפטומים

  • מתח, חרדה, רגזנות, עצבנות, רגישות יתר או דיכאון, הפרעות שינה, התקפי בכי, אי יציבות רגשית, במקרים קשים נטייה להתפרצויות זעם קשות ואלימות גופנית
  • עייפות ותחושת כובד כללית בגוף
  • רגישות ונפיחות בשדיים
  • בלבול או ירידה בזיכרון, ירידה בריכוז
  • סרבול גופני
  • צבירת נוזלים, בצקות, עליה במשקל
  • נפיחות ורגישות בטנית
  • חוסר נוחות באזור הגב ואפילו כאבים
  • רגישות יתר לאלכוהול
  • פלפיטציות
  • כאבי ראש, מיגרנות
  • כאבי פרקים
  • תיאבון מוגבר ותשוקה לפחמימות או למאכלים מלוחים
  • התכווצויות וכאבי שרירים
  • שלשול או עצירות, הפרעות עיכול
  • סחרחורות
  • ריבוי פצעונים (אקנה)
  • תחושת משיכה כלפי מטה באזור הבטן התחתונה והמפשעה
  • הפרשות נרתיקיות מרובות
  • התפרצויות של הרפס וגינלי או דלקות וגינליות
  • כאב גרון, חום

הסימפטומים השונים נובעים מחוסר איזון הורמונאלי. המחזור הוסתי נע בין 24-35 ימים שבמהלכם מופיעים שינויים ברמות הורמונליות. הורמון האסטרוגן עולה בחלק הראשון של המחזור ועד לביוץ ורמתו יורדת באופן דרמטי בזמן הביוץ. לאחר הביוץ עולה רמתו של הורמון הפרוגסטרון, עד להופעת הוסת.

תסמונת קדם וסתית בראי הרפואה הסינית

הרפואה הסינית והדיקור מתבססים על התיאוריה שאנרגיית החיים – צ'י, זורמת בתעלות מיוחדות (מרידיאנים) בגוף. כאשר אדם נמצא במתח גופני, או נפשי האנרגיה שאמורה לזרום באופן חופשי בגופו, נתקעת.

יתכן שהדברים אינם נשמעים הגיוניים לאנשי המערב, לכן אנסה להסביר מהי בעצם סטגנציית צ'י: כאשר אדם מצוי במתח, הצוואר ושרירי הגב שלו מאוד מכווצים. הדבר עלול לפגוע בהולכה העצבית באזורי הגפיים שלו. הסינים יאמרו כי: האדם הזה סובל מסטגנציה (תקיעות) באזור הצוואר או הגב, בעוד שגפיו יהיו במצב של "חסר " הזנה (בגלל הסטגנציה).

הבניה של רירית הרחם והשינויים ההורמונאליים שעוברת האישה במהלך מחזור הוסת הינם תהליכים טבעיים אבל מועדים לסטגנציה, במיוחד בתקופות של מתח בחייה של האישה.

על פי הרפואה הסינית המחזור החודשי נחלק לארבעה שלבים:

שלב הדם (ימים 1-7):
זהו פרק הזמן הנורמאלי שבו חל הדימום הויסתי. הרחם המלא בדם מתרוקן במשך שלושה עד חמישה ימים. תהליך יצירת הדם תלוי בכמות ובאיכות הצ'י בגופה של האשה. אם הצ'י חלש, לא תהיה יצירת דם מספקת והדימום הויסתי יהיה דל. אם ישנו מצב של סטגנציה של צ'י, זרימת הדם לא תהיה תקינה ויתכנו קרישי דם. אצל נשים הסובלות מחוסר דם או סטגנציה כרונית, תתכן בשלב זה של המחזור החמרה בסימפטומים כגון: סחרחורות, חולשה, עצירות, עייפות, אינסומניה ועוד.

אנרגיהשלב היין (ימים 7-14):
בשלב זה הגוף מחדש את מלאי הדם לאחר הדימום הוסתי. רמות גבוהות של יין מעודדות יצירת נוזלים בצוואר הרחם ועליית רמות אסטרוגן, אשר מגיעות לשיאן רגע לפני הביוץ. נשים הסובלות מחוסר יין כרוני יסבלו מתופעות יובש או חום, הפוגעות בזרימה החלקה של צ'י הכבד- שהכרחית לביוץ תקין. במקרים מסויימים כאשר יש בעיה בשלב הזה האשה תחוש כאב או אי נוחות בזמן הביוץ. במיקרים חמורים, חוסר יין או סטגנציה של צ'י הכבד יכולים למנוע את תהליך הביוץ. מעבר תקין בין שלב היין לשלב היאנג מתבטא בעליית טמפרטורת הגוף של האשה. עליה תקינה תלויה בכמות מספקת של יין סביב היום הארבעה- עשר ובהפיכתו לשלב היאנג – זהו הביוץ.

שלב היאנג (ימים 14-21):
השלב השלישי נקרא: "השלב היאנגי". לאחר ביוץ רמות האסטרוגן מתאזנות, רמות הפרוגסטרון עולות, רמות היין יורדות ויוצרות יובש וסגירה של צוואר הרחם, כמות הצ'י עולה בגוף בהדרגה והדם מתחיל להיבנות. במקרה שהתרחשה הפריה בשלב הביוץ, רמות תקינות של צ'י, יין, יאנג ודם יאפשרו השרשה וקליטה של ההריון.

שלב הצ'י (ימים 21-28):
זוהי התקופה שלפני הדימום הויסתי. רמות הצ'י והדם אמורות להיות בשיאן. תנועה לא תקינה של צ'י הכבד (סטגנציה) תגרום לתופעות של תסמונת קדם ויסתית כגון כאבי בטן תחתונה, כאבי גב תחתון, אי שקט, עצבנות, נפיחות וכאב בשדיים, בעיות עיכול, כאבי ראש ועוד. הדם והיין ממשיכים להבנות בשלב זה, כדי להזין וללחלח את הכבד ולסייע בתנועה החלקה של הצ'י.

כיומיים- שלושה לפני סיום המחזור, רמות האסטרוגן והפרוגסטרון יורדות בבת אחת. כתוצאה מכך, נוצרת היצרות של כלי הדם ברירית הרחם אשר מורידה את רמות החמצן וההזנה לרירית המעובה – אשר נושרת ויוצרת דימום. רמות היין והיאנג צונחות, בעוד רמות הצ'י והדם עולות. זרימת הדם מיטיבה עם תופעות התסמונת הקדם ויסתית, כיוון שהיא גורמת לשחרור הסטגנציה. אם יש סטזיס של דם, בזמן הדימום יופיעו כאבים חדים. רמות הצ'י והדם יורדות עם הימשכות הדימום הויסתי.

כאשר רמות הצ'י, הדם, היין והיאנג מאוזנות, המחזור סדיר, אין קרישים או כאבים, כמות הדם נורמלית וצבעו אדום.

מחזוריות תקינה תומכת בפוריות ובאיכות החיים הכללית של האישה. אורח החיים המודרני הרווי בלחצים יום יומיים הנו אחד מהסיבות האופייניות ביותר למחזור לא סדיר המלווה בכאב. במהלך השבועיים אשר לפני תחילת הווסת, הרחם מתמלא באנרגיה ודם על מנת להתכונן לקראת הווסת. אם האישה נתונה תחת לחץ, זרימת הדם לרחם לא תהיה תקינה ותיווצר חסימה אנרגטית. חסימת הזרימה התקינה יכולה להתבטא בכאב, לחץ נפשי וסימפטומים נוספים של תסמונת קדם ווסתית (PMS). נשים רבות סובלות מתופעות של מתח קדם וויסתי הגורם לפגיעה ולירידה באיכות חייהן.

תסמונת קדם וסתית והטיפול בה

תסמונת קדם וסתית פוגעת באורח החיים של נשים רבות. הטיפול השכיח לתסמונת זו הינו נטילת תרופות לשיכוך כאבים, הגברת המינונים כאשר השפעת הכדורים נחלשת. כאשר קבוצה מסויימת של משככי כאבים כבר אינה משפיעה עליהן, הן נאלצות לעבור למשככי כאבים חזקים יותר.

הרפואה הסינית מתייחסת לשלושה איברים עיקריים כמעורבים בבעיות של תסמונת קדם וסתית:

הטחול

תפקידו על פי הרפואה הסינית, הוא להתמיר את המזון שאנו אוכלים ולהפכו לאנרגיה (QI) ודם. כאשר ישנה חולשה כלשהי באיבר זה (נובעת מקונסטיטוציה או אורח חיים) , הטחול אינו יכול לבצע כראוי את תפקידו וכתוצאה מכך ייתכן שיהיה דימום מועט, קרישי דם וכמובן כאבים בגלל המחסור האנרגטי. כמובן שהדבר יתבטא בסימפטומים נוספים: בעיות עיכול, חולשה ועייפות, צורך עז באכילת מתוקים ו/או פחמימות פשוטות , נטייה למצב שבו כל מכה קטנה משאירה אחריה סימנים של שטפי דם על העור.

הכבד

תפקידו להניע את האנרגיה (QI) שהטחול ייצר. אם קיימת בעיה באנרגיה של הכבד, הוא לא יהיה מסוגל להניע את האנרגיה שהטחול ייצר. האישה תסבול מסטגנציה (תקיעות) סטגנצית צ'י הכבד וכתוצאה ממנה עלולים להיות כאבים וקרישי דם. סימפטומים נוספים שהאישה עלולה לסבול מחלק מהם: תחושת נפיחות ומלאות בהיפוכונדריום(רום הבטן) ובחזה, שיהוקים, דיכאון ומצבי רוח, בחילות, הקאות, חוסר תיאבון, תחושת גוש תקוע בגרון וקשיי בליעה ועוד.

הכליות

תפקידן לתת אנרגיה ראשונית לכל האיברים בגוף. במידה והן חלשות, הראשון שיפגע יהיה הטחול. זה מחזיר אותנו לסעיף א. של חולשה בטחול. התפקידים שהסינים מייחסים לכליות מקבילים לתפקידה של המערכת ההורמונאלית בעיני הרפואה המערבית. כך שבמצב של חוסר איזון הורמונאלי יתכן מצב של PMS. סימפטומים אחרים שאישה עלולה לסבול מחלק מהם במקרה של חולשת כליות הינם: סחרחורות, הפרעות ריכוז וזיכרון, כאבי גב וברכיים, בעיית פריון ועוד.

הטיפול הטבעי

חשוב לדעת כי PMS אינו בגדר חובה, נשים לא חייבות לסבול בימים שלפני הווסת או בזמן הופעתה. כל אשה שמגיעה למרפאה ומתלוננת על PMS עוברת אבחון מלא: תשאול מקיף לגבי בריאותה הכללית, התייחסות לגבי אופי ה- PMS : מה הם הסימפטומים מהם היא סובלת נפשיים ו/ או גופניים? אופי הכאבים, האם הם עמומים / דוקרים/ פועמים / מקרינים?

בנוסף, חשוב להתייחס לאופיו של הדימום הוויסתי: התייחסות לכמות הדימום ואיכותו האם הדימום בעל צבע כהה או חיוור ? האם הוא דליל, או שופע? האם יש נוכחות של קרישי דם? אם כן מה גודלם? כמה ימים נמשך הדימום? כיצד היא מרגישה בסוף הווסת? ועוד שאלות שנועדו לתת לי תמונה רחבה ככל האפשר של מצבה.דיקור

המחזור החודשי והווסת של האישה משמשים ברפואה הסינית ככלי איבחוני ומבטאים את מצבה הכללי של האישה. תכיפות המחזור, סדירותו ושאר סממנים כמו צבע, כמות, אופי הזרימה ונוכחות או אי נוכחות של קרישי דם- מהווים כלי איבחוני מהותי. דימום תקין נחשב לדימום ללא ריח וקרישי דם שנמשך בין 4 – 6 ימים. לפעמים בתחילת הדימום נוטה צבע הדם להיות חום ומתבהר בהמשך. תופעות שונות לפני ובזמן הווסת, כמו נפיחות קלה בבטן התחתונה ובחזה, אמורות להיות קלות ביותר ולא להשפיע על איכות החיים של האישה.

בנוסף אני משתמשת באבחנת דופק, לשון , אבחנת בטן ואבחנה מרידיאנית. כמטפלת ברפואה הוליסטית גופנפש אני כמובן מייחסת משקל רב להיבטים רבים בחייה של המטופלת: מוקדי מתח, לחץ וקונפליקטים עמם היא מתמודדת בחייה וחלק משמעותי מן התשאול מתייחס להיבטים אלו.

לאחר ביצוע האבחנה אני מעניקה לאישה טיפול משולב בכלים עוצמתיים ממזרח וממערב: דיקור, צמחים, תזונה מותאמת אישית והתייחסות טיפולית רבה לשילוב גופנפש.

המלצות לתזונה ואורח חיים

כפי שנאמר מתח קדם וסתי נובע משינויים הורמונאליים. שילוב של תזונה נכונה, תרגול גופני מתאים, בהירות רגשית, אקופונקטורה (דיקור) ופורמולת צמחי מרפא מתאימה עשויים לשפר את חוסר היציבות ההורמונאלית ולהביא להקלה ארוכת טווח.

תזונה מאוזנת הינה הכרחית לטיפול במתח קדם וסתי. מזונות מסוימים: אלכוהול, קפאין, מזונות קרים, סוכר, מלח ושומן מן החי מגבירים את הנטייה להופעת התסמונת ורצוי להימנע מצריכתם. בנוסף, חשוב להוציא מן התפריט בשר אדום ובשר עוף שקיבלו העשרה הורמונאלית במהלך הגידול.

תזונה שתסייע להגיע למצב של איזון הורמונאלי תתבסס על:
הרבה ירקות אורגניים, מעט פירות, קטניות (במיוחד סויה), דגנים מלאים, אצות, מעט בשר אורגני, ודגים (במיוחד סלמון, טונה, מקרל ובקלה- עשירים באומגה 3).

להמלצות תזונתיות נוספות לסובלות מסטגנצית צ'י הכבד

תרגול גופני יכול לצמצם את תופעות המתח הטרום וסתי. 30-45 דקות של אימון קרדיווסקולארי לפחות 3 פעמים בשבוע ישפרו את סירקולצית הדם וישפיעו באופן חיובי על צמצום התופעות.

בנוסף לתרגול ולתזונה דמיון מודרך, הרפיה או מדיטציה גם עשויים להיות בעלי תועלת. קיים קשר בין הרגשות שלנו והמערכת ההורמונאלית. מתח גורם לחוסר איזון הורמונאלי ולכן מחמיר את הסימפטומים של התסמונת. חשוב להקפיד על זמן רגיעה בכל יום כדי לשמור על היציבות הרגשית והגופנית.

הרפואה הסינית מהווה צורת טיפול שהולכת ומתבססת באופן נרחב בחברה המערבית- זאת בגלל ההצלחות שלה.

למעשה, הרפואה הסינית יכולה לסייע במצבים כרוניים שבהם לרפואה המערבית אין יכולת לסייע מלבד מתן משככי כאבים במינון הולך ועולה ועימו גם תופעות הלוואי והסכנה שבנטילתם לאורך זמן.

הרפואה הסינית בניגוד למערבית מטפלת בתופעות הקדם וסתיות באופן שורשי. כמטפלת ברפואה סינית איני רואה את הסימפטומים שלך בלבד, אלא אותך באופן שלם לגמרי. אשה שסובלת מתסמונת קדם וסתית מן הסתם מצב בריאותה הגופני והנפשי אינו מאוזן. המטרה שלי כמטפלת היא לסייע לך להגיע וליהנות למצב של איזון בכל המימדים.

מה עוד ניתן לעשות?

כמטפלת ברפואה סינית אינטגרטיבית – ביכולתי לסייע רבות בטיפול בתופעות הנגרמות על ידי תסמונת קדם וסתית. הדיקורף למשל, מניע חסימות של צ'י . ההנעה מסייעת לאיזון ההורמונאלי. הנעת החסימות מובילה גם לתחושת רגיעה. הצמחים הסיניים מבצעים את פעולתם במקביל לפעולת הדיקור וגם הם מווסתים את זרימת הצ'י והחומרים A young asian woman relaxes with her eyes closed in a yoga poseבגוף. לצד אלו אני משלבת עבודה בפן הרגשי – נפשי וזאת על מנת  לעודד את גופך להגיע למצב של איזון אופטימלי.

תסמונת קדם וסתית איננה גזירה משמיים. ניתן לטפל בתופעה. כאשר הסימפטומים מצטמצמים, או אף ייעלמו לגמרי תחושי יותר אנרגטית מבחינה גופנית, נפשית ורוחנית. את ההקלה תחושי לא רק בנושא הווסת והמחזור החודשי אלא בכל התחומים בחייך.

אשמח לסייע לך בשיפור בריאותך ואיכות חייך. את מוזמנת ליצור עימי קשר עוד היום: מיכל שלזינגר 052-8728526

לקביעת תור ולייעוץ טלפוני מלאו את הטופס ואחזור אליכם

מאמרים אחרונים

WhatsApp chat
Call Now Button