רוצה להרות? מנסה לאתר את מתי חל הביוץ שלך? בעזרת שיטת מעקב חום השחר ושיטת מעקב ההפרשות תוכלי לזהות בקלות את הימים הפוריים שלך בחודש ולתזמן לפיהם את קיום יחסי המין.
מעקב חום השחר
מעקב חום השחר הינו שיטה פשוטה וקלה שתאפשר לך לזהות מתי הביוץ מתקרב לצורך תזמון יחסי המין. חום השחר המכונה גם חום הגוף הבסיסי BBT (Basal Body Tempreture) הינו החום הנמוך ביותר של הגוף בטווח של יממה אחת. המעקב אחר חום השחר מאפשר לזהות את מועד הביוץ לצורך תזמון יחסי מין לכניסה (או להמנעות מכניסה) להריון והוא מהווה גם אינדיקציה אבחונית לבעיות שונות במחזור הווסת.
אז איך תמדדי את חום השחר?
את חום השחר מודדים מיד עם ההשכמה ולפני שאת קמה מהמיטה או מבצעת כל פעולה אחרת. מדידת החום מתבצעת בפה באמצעות מד חום דיגיטלי אותו יש להניח סמוך למיטה. השימוש במד חום דיגיטלי מומלץ הן בשל הקריאה המדוייקת והן בשל כך שאין צורך לנער אותו (הניעור מעלה את חום הגוף). רצוי שההשכמה והמדידה יתבצעו בשעה קבועה ככל האפשר ולאחר שנת לילה שלם רציפה. אין צורך להמתין לווסת הבאה לשם התחלת המדידה. את תוצאות המדידה רושמים בטבלה הבאה.
מדחום ביוץ הוא מדחום רגיש במיוחד המודד את חום הגוף הבסיסי (BBT) ומסייע לזהות את מועד הביוץ – הזמן בחודש בו האישה פורייה ביותר ויכולה להרות. הביוץ מתרחש כאשר השחלה משחררת ביצית, וזמן קצר לאחר מכן חום הגוף עולה מעט. באמצעות מעקב יומיומי אחר חום הגוף, ניתן לזהות את העלייה הקלה הזו ולדעת מתי בדיוק מתרחש הביוץ.
מד חום השחר הוא מדחום רגיש במיוחד המודד את טמפרטורת הגוף הבסיסית (BBT) – הטמפרטורה הנמוכה ביותר שאליה מגיע הגוף במנוחה. מדידת חום השחר מיד לאחר ההתעוררות, עוד לפני כל פעילות גופנית או אפילו קימה מהמיטה, מאפשרת לזהות שינויים הורמונליים עדינים הקשורים למחזור החודשי.
איך למלא את הטבלה?
מעל כל עמודה רשמי את התאריך שבו נלקחה המדידה. המדידה צריכה להתבצע בכל יום. אינך חייבת להתחיל דווקא ביום הראשון למחזור הווסת אך כדאי להתחיל לכתוב את מידת החום תוך התייחסות לימים שבציר ה-X . לדוגמא, אם התחלת את מדידת החום ביום ה- 15 של מחזור הווסת, אז כתבי את מידת החום ביום 15.
מתחת לציר ה- X (ימים) רשמי הערות על אירועים מיוחדים כגון: מחלות ובפרט מחלות חום (שכמובן יש להן השפעה על מעקב החום), קיום יחסי מין, התעוררות במהלך הלילה, לילה ללא שינה מספקת, שימוש באלכוהול/סמים, מתח יוצא דופן וכו'. לכל שינוי כזה יש השפעה על מעקב החום. את ימי הווסת ניתן לסמן בעקומה בצבע אחר. רצוי גם לרשום תחת ציר ה- X את מאפייני הדימום הווסתי: צבע הדם, כמותו, נוכחות קרישים, נוכחות מוקוס וכו'.
זהו את מוכנה לצאת לדרך. בכל בוקר עלייך לרשום את החום שמדדת. ולאחר מכן משכי קו בין הנקודות או האיקסים על מנת לראות את הרצף.
יש למלא את הטבלה יום אחר יום גם בימים שלאחר הביוץ וגם במועד הווסת. בדיקת חום השחר יכולה לתת לך אינדיקציה האם קיימת יחסי מין בימים הנכונים וכן אינדקציה לחודשים הבאים במידה והמחזור שלך סדיר. ניתן להפסיק את המעקב לאחר בדיקת בטא חיובית.
חשוב: אין ערך למדידה שנעשתה שלא על פי הכללים. לכן, יש נשים שבשל אורח חיים ואילוצים שונים אין להן אפשרות לבצע מעקב חום, או שלמעקב החום אין שום משמעות גניקולוגית אבחנתית. למשל נשים שאינן ישנות שנת לילה רצופה כי הן אמהות לילדים צעירים, או נשים העובדות בעבודת משמרות.
איך לפענח את התוצאות?
בחלקו הראשון של המחזור – הזמן בין תחילת הווסת לביוץ (המכונה השלב הפוליקולארי) – חום הגוף הצפוי יהיה נמוך יחסית – בטווח שבין 36.1- 36.5 מעלות צלזיוס. יתכנו שינויים קלים מיום ליום בטווח מצומצם של 0.1-0.3 מעלות. למידע נוסף על משך הזמן של המחזור.
ביום הביוץ, או פחות מיממה לפניו, צפויה עליה ממוצעת בטמפרטורת הגוף של 0.3-0.5 מעלות. אצל חלק מהנשים תהיה ירידה קטנה בחום הגוף יום לפני הביוץ – זהו מצב תקין.
אחרי הביוץ חום גופך אמור להיות מעל 36.6 כשהטמפרטורה הממוצעת בימים שבין הביוץ למחזור (המכונים השלב הלוטאלי) הינה 36.8-36.9 מעלות צלזסיוס. הסיבה לעלייה בחום הגוף הינה הפרשת הורמון הפרוגסטרון המתרחשת על ידי הגופיף הצהוב לאחר הביוץ.
במצב של הריון חום הגוף ישאר גבוה מאחר והורמון הבטא (HCG) מגרה את הגופיף הצהוב להמשיך ולהפריש פרוגסטרון בכמויות גדולות. במידה וחום הגוף נשאר גבוה ברציפות למעלה מ-16 ימים לאחר הביוץ, יש לבצע בדיקת הריון.
החום יורד באופן חד ביום קבלת הווסת או ביום שלפניה.
מעקב ביוץ הוא תהליך של זיהוי התקופה הפורייה ביותר במחזור החודשי שלך, התקופה בה את הכי פורייה ויכולה להרות. הביוץ הוא התהליך שבו ביצית בשלה משתחררת מהשחלה ומתחילה את מסעה אל החצוצרה, שם היא עשויה להיות מופרית על ידי זרע. תקופת הפוריות שלך, המכונה גם "חלון הפוריות", נמשכת מספר ימים לפני הביוץ ומספר ימים אחריו.
למה חשוב לשים לב בתוצאות הטבלה?
מעקב חום שחר מסייע לקבוע את מועד הביוץ וגם יכול להצביע על בעייתיות במחזור הווסת.
חשוב לשים לב למחזוריות ולרצפים המופיעים בטבלה:
התקופה הפוליקולארית בה החום נמוך אמורה להמשך 10-20 יום. תקופת חום נמוך ארוכה יותר עלולה להעיד על בעיות בהבשלת הזקיק.
התקופה הלוטאלית בה החום גבוה אמורה להמשך 14 ימים – תקופה קצרה יותר וגם ירידה זמנית שלאחריה יש עליה עלולות להעיד על החלשות הגופיף הצהוב לפני הזמן.
אם את מזהה בעיה כדאי לפנות למטפל והטבלה תשמש עבורו כלי אבחנתי מצויין להמשך הטיפול.
אז מה זה בעצם " חום לפני מחזור "? מדובר בעלייה של כחצי מעלה עד מעלה שלמה בטמפרטורת הגוף הבסיסית, שמתרחשת לאחר הביוץ ונמשכת עד תחילת הווסת. העלייה הזו נגרמת כתוצאה מעלייה ברמות הפרוגסטרון, הורמון שמופרש מהשחלות לאחר הביוץ ותפקידו להכין את רירית הרחם לקליטת הריון אפשרי. אם לא מתרחש הריון, רמות הפרוגסטרון יורדות, מה שמוביל לירידה בטמפרטורת הגוף ולתחילת הווסת.
מעקב חום השחר – הפרשות צוואר הרחם
מאחר והנשים פוריות רק בימים שסביב לביוץ בימים אלו גופן מייצר נוזל מיוחד המגן על הזרע מפני חומציות הנרתיק, מזין אותו ומשפר את ניידותו. נוזלי צוואר הרחם הינם הסימן המשמעותי ביותר לביוץ עבור בני זוג המנסים להכנס להריון. מעקב אחר הפרשות הביוץ יכול לתת לך אינדיקציה מתי מתחילה התקופה הפוריה שלך בחודש לצורך תזמון יחסי המין.
כיצד משתנה נוזל צוואר הרחם לאורך החודש?
מיד לאחר הווסת התחושה בנרתיק תהיה יבשה או לחה מעט. הרטבת האצבע בנוזלים בתקופה זו של החודש תתאדה תוך שניות. לאחר מספר ימים מופיע נוזל דביק ללא תחושת רטיבות. בתקופה זו כבר תתכן הפריה. בהמשך, מופרש נוזל שמרקמו מזכיר קרם חלקלק במרקם דליל או קרמי ובתקופה הפוריה ביותר תהיה תחושה של רטיבות וסיכוך בנרתיק והנוזל המופרש מצוואר הרחם מזכיר חלבון ביצה או ג'לי במרקמו והוא יכול להמתח בין 2 אצבעות.
כדי לא לפספס את חלון הפוריות רצוי לקיים יחסי מין כבר בתקופה בה מופיעה הפרשה במרקם חלבי בתכיפות של אחת ליום – יומיים.
רשמי גם את מעקב ההפרשות בטבלה לצורך מעקב על סדירות המחזור.
שימוש משולב בשתי השיטות של מעקב חום שחר ומעקב אחר נוזל צוואר הרחם יכול להניב מידע רב ולתת תוצאות מצויינות. במידה ולאחר מספר חודשי מעקב ותזמון יחסי מין בימים הפוריים עדיין לא הרית או שגילית כי יש לך אי סדירות בביוץ או בעיה אחרת כגון שלב לוטאלי קצר מדי מומלץ להגיע לטיפול ולהתחיל בבירור ראשוני.