JUICE = מיץ
JUICING= אורח חיים המשלב צריכת מיצי ירקות ופירות כחלק מתזונה כוללת ויומיומית.
בוודאי כולכם שמעתם בעבר שמומלץ לצרוך 5 ירקות ביום, אלו היו ההנחיות המקובלות למען שמירה על בריאות טובה.
בשנים האחרונות ארגון הבריאות העולמי (NIH) שינה את ההמלצות לצריכה של 9 !!! ירקות ופירות ביום (פירות בד"כ עד 2) לצורך שמירה על בריאות טובה.
נטורופתים ממליצים על צריכת 11 פירות וירקות לצורך שמירה על בריאות טובה.
איך עושים את זה?
בקלות !
JUICING – או בשפתנו- ג'וסינג (:
ג'וסינג = צריכת מיצי ירקות ופירות על בסיס יומיומי. הכוונה היא בד"כ למיצים המבוססים בעיקר על עלים ירוקים בתוספת פרי, לעיתים גם סופרפודס ועוד…
זוהי דרך קלה ביותר ונוחה שמבטיחה לכל אחד ואחת מאיתנו להגיע לצריכת ירקות מספקת.
3 סיבות עיקריות שבגללן מומלץ לצרוך מיצי ירקות על בסיס קבוע-
- מאפשר לקבל ולספוג בצורה אופטימלית את הרכיבים התזונתיים שבירקות. הנוטריינטים (ויטמינים, מינרלים, פיטונוטריינטים) במיץ הינם קלים לעיכול וספיגה מכיוון שהם כבר עברו "עיבוד".
- מאפשר לצרוך כמות אופטימלית של ירקות ופירות באופן יעיל ונוח- בתזונה יומיומית אופיינית קשה ואפילו בלתי אפשרי לצרוך כמות ירקות ופירות אופטימלית.
- בצורה זו ניתן לצרוך מגוון גדול של ירקות ופירות כחלק מתזונה יומיומית. רבים נוטים לצרוך בכל יום את אותם הפירות והירקות ללא כל גיוון. הוספת ג'וסינג ליומיום מאפשר לכל אחד ואחת להגדיל בקלות ובנוחות את המגוון הנצרך.
איך עושים את זה ? איך "מוציאים את המיץ" לירקות / פירות?
חשוב מאוד להבחין בין סמודיס / מיצים . בפוסט הזה אני מתייחסת למיצים.
מה ההבדל ביניהם?
סמודיס ניתן להכין בכל בלנדר איכותי . הבלנדר מרסק את הירקות והפירות באופן מלא- הסיבים המסיסים ואלו שאינם מסיסים, יחד עם כל בשר הירק / פרי, הכל הכל הופך לסוג של רסק. רסק סמיך יחסית שמכיל סיבים רבים וקשה מאוד לצרוך ממנו הרבה כיוון שהתחושה היא כבדה יחסית ולא כולם אוהבים את המרקם של הרסק. לעיתים צריך לאכול בכף.
אם אין לכם מכשיר ייעודי למיץ ובכל זאת אתם מעוניינים להכין מיץ – TO JUICE ניתן להכין בבלנדר ולסנן דרך בד חיתול. זאת בהחלט אפשרות, פחות נוח… אבל משתמשים במה שיש.
זה לא שסמודי הוא פחות טוב-
זו שאלה של העדפה אישית: הרבה יותר סיבים בסמודיס ולכן מהווה קושי בעיכול אצל חלק מן האנשים וגם קשה לצרוך כמות גדולה. חלק גדול מן האנשים מצליח ונהנה בקלות רבה יותר לצרוך "מיץ".
מיץ – JUICE . ג'וסינג-
ישנם מכשירים ייעודיים : HURUM, , גריניס, אומגה ועוד. חיפוש קל ברשת יביא אתכם למחוז חפצכם (גם אני אשמח לענות לשאלות- ראו זאת כהזמנה!!).
מכשירי המיץ – עדיף לרכוש את אלו שעובדים בטכניקה של כבישה קרה (מי שמעוניין גם להכין בבית- חמאת שקדים למשל, יתרון) – כך הויטמינים אינם נהרסים.
הסיבים שאינם מסיסים פשוט מופרדים מן המיץ. המיץ המתקבל הוא נוזלי, קל לשתיה וניתן לצרוך ממנו כמות גדולה יותר בקלות.
עדיין יש בו סיבים מסיסים. ומי שבכל זאת רוצה להוסיף מעט מהסיבים שאינם מסיסים יכול להוסיף מעט מהם למיץ, כך שעדיין ישמר המרקם הנוזלי.
מאוד חשוב להבין שמיצי ירקות מכילים מעט מאוד חלבון ואינם מכילים שומן ולכן אינם מהווים תחליף מלא לתזונה ויש לצרוך אותם בנוסף לארוחות הרגילות ובשום פנים ואופן אין להמנע מארוחות "רגילות".
ניתן לצרוך תזונת מיצים בלעדית רק לזמן מוגבל במסגרת תוכנית דיטוקס (="צום מיצים") ובפיקוח מקצועי.
את המיצים ניתן ורצוי לשתות יחד עם הארוחה /או בין הארוחות.
כמובן שיש להקפיד ולהתיחס למצב הבריאותי של כל אחד ואחת – למשל במצבים של סוכרת, עודף משקל, נוטלי תרופות שונות- יש לבחון כל מקרה לגופו ולהקבל הנחיות מדוייקות ממטפל.
למשל –מטופלים צורכי קומדין (נוגד קרישה) צריכים להזהר מצריכת ויטמין K במזון – ולכן בין השאר עליהם להמנע מצריכת תרד, כרוב,. עלי לפת ופטרוזיליה…
כמובן שמומלץ להשתמש בירקות ללא ריסוס.
בישראל ניתן לרכוש ירקות עליים שרשום עליהם "ללא חשש ממזיקים" – כמובן שאלו מרוססים אף יותר מן הרגיל (:
לא מומלץ!
ניתן היום להשיג בקלות ובמחיר כמעט דומה לירקות רגילים ומרוססים- ירקות אורגניים, ממש עד הבית.
כמטפלת המשלבת בטיפול התזונתי את "גישת סוג הדם" אני כמובן ממליצה למטופלים באופן אישי על ירקות ופירות שמתאימים להם וגם מבהירה ממה כדאי להמנע כדי להשיג בריאות מיטבית.
באופן כללי –
לגבי ירוקים – רוקט, עלי סלק, ברוקולי, חסה, תרד, עלי מנגולד, גרגיר הנחלים , קייל – יכולים להתאים לכולם.
את השאר עדיף להתאים לפי סוג דם.
לגבי פירות (כפי שציינתי – עדיף בעיקר ירוקים ולשלב פרי אחד – שניים, על מנת להגביל כמויות סוכר)-
תפוח, אוכמניות( אפשר קפואות) , מלון, אשכולית, לימון, תות, אננס, אבטיח ועוד…
כדי שהמיץ יהיה טעים, אפשר ומומלץ "לתבל" – בחורף – ג'ינג'ר (זנגביל) / קינמון
חורף/ קיץ – לימון / ליים.
ואפשר לשלב גם סופרפודס (ארחיב בנושא הסופרפודס במאמר נפרד בהמשך) – שהם גם צבעוניים, וחלקם גם סופר טעימים – למשל – אבקת אסאי, קקאו ניבס .
אפשר להוסיף: ספירולינה, כלורלה, מאקה, מורינגה ועוד…
על פי הצרכים התזונתיים שלכם.
אני מוסיפה למיץ שלי גם שמן איכותי – למשל שמן המפ – על מנת שויטמינים מסיסים בשומן יספגו. ניתן להוסיף מעט שמן זית .
בכל מקרה הכי קל והכי פשוט- להתחיל בהכנת מיצים מירקות ופירות שפשוט טעימים לך.
חשוב מאוד גם להקשיב לבטן. אם אתם מרגישים שהבטן עושה קולות מוזרים… עולה תחושת חוסר נוחות יתכן שהשתמשתם בפרי / או ירק שאינו מתאים לכם.
מי מאיתנו שהוא הורה בוודאי זוכר את החשיפה של התינוקות שלנו למזון מוצק.
בכל פעם מוסיפים רק טעימה קטנה מפרי / או ירק חדש, על מנת לוודא שהתינוק שלנו אינו רגיש.
זהו כלל אצבע וזוהי דרך נפלאה להתנהל בכל גיל (:
נסו בכל פעם רק פרי / ירק חדש נוסף ואם אתם "חושדים" שהוא לא מתאים נסו להמנע ממנו שוב לפחות לשבועיים ואז להחזיר אותו ועיקבו אחר תחושת הבטן.
אז שיהיה בהצלחה !!!!
אשמח לשמוע תגובות, שאלות, הבהרות….
שלכם ובשבילכם – מיכל שלזינגר
052-8728526