וסת מלווה בכאב הינה תופעה שכיחה ביותר. כאבים המופיעים בסמוך למועד הוסת, במהלכה או מיד לאחריה, מכונים "דיסמנוריאה" (בעייתי- dys זרימה וסתית – menorrhea).
דיסמנוריאה הינה תופעה שכיחה ביותר ובעלת השלכות על חייהן של הנשים הסובלות ממנה.
דיסמנוריאה מופיעה באוכלוסיות מסוימות בשכיחות גבוהה, וסובלות ממנה כמחצית מקבוצת הנשים הצעירות.
במחקר שנערך בקנדה נמצא כי 60% מקבוצת המחקר הציגה סימנים אופיינית לדיסמנוריאה, יותר ממחציתן סבלו מכאב חזק עד חריף, 51% דיווחו כי כאבי הוסת הגבילו את פעילותן. במחקר נוסף שנערך בקרב סטודנטיות, נמצא כי 80% מן הנשים התלוננו על כאבי וסת. יותר משליש מהן דיווחו כי כאבי הוסת משבשים את פעילותן הלימודית. 58% מן הנשים דיווחו על שימוש במשככי כאב בסיסיים, שהקלו רק על 53-59% מביניהן.
הסימן הקליני העיקרי המאפיין דיסמנוריאה הינו: כאב- כאבי בטן עוויתיים, כאבי גב, כאב בחלקן הפנימי של הירכיים, עד כדי פגיעה ביכולת התפקודית של האשה.
לכאבים נלוות לעיתים קרובות תופעות נוספות:
בעיות עיכול – נפיחות ביטנית וגזים, נפיחות גופנית כללית וצבירת נוזלים, בחילות והקאות, עצירות או שלשול.
כאבי ראש ומיגרנות, רגישות או נפיחות בשדיים, אי יציבות רגשית.
מקובל להבחין בין שתי קבוצות עיקריות של דיסמנוריאה, דיסמנוריאה ראשונית ודיסמנוריאה משנית.
דיסמנוריאה ראשונית – הכוונה היא שהתופעה אינה מהווה את אחד הביטויים של מחלה כלשהי , אלא היא הבעיה עצמה. סוג זה של כאבי וסת נובע מנוכחות גבוהה של פרוסטוגלנדינים שגורמים להתכווצויות רחמיות, רגישות עצבית גבוהה וכאב.
דיסמנוריאה משנית – נובעת מפתולוגיה באזור האגן, דוגמת אנדומטריוזיס.
טיפול קונבנציונאלי בכאבי וסת:
חימום משככי כאב ותרופות נוגדות דלקת (NSAIDs-אקמול, נרוסין, איבופן, איבופרופן, אדויל, נקסין וכו') גלולות הורמונאליות
חשוב להדגיש כי הטיפול הקונבנציונאלי מסייע להפגת הכאב באופן זמני בלבד, אך אינו פותר את הבעיה.
ברפואה הסינית כאב וסתי, בדומה לסוגים אחרים של כאב, נובע מאחת מן הסיבות הבאות (או צרוף של מספר סיבות):
תקיעות (סטגנציה) של צ'י ו/או דם; חסר צ'י ודם; חום; לחות ; או חוסר איזון של הכליות והכבד. מטרת הטיפול היא לחזק את החסרים, להניע את החסימות, לפזר מצבי עודף ולהסדיר את פעילותם של האיברים הפנימיים.
ברפואה סינית כאב מצביע על בעיית שורש. הסיבה השורשית לכאב יכולה להיות מסוג חסר/ או עודף.
תקיעות של צ'י או דם, או מצב של הצטברות חום, לחות או רוח, הינם מצבי עודף. לעומת זאת, חסר צ'י ו/או דם, חוסר איזון בין כליות לכבד, הינם מצבי חסר.
חסימה של צ'י ודם גורמת לכאב, חוסר איזון של איברים פנימיים גורמת לכאב וגם חסימה של ערוצי האנרגיה בגוף (=מרידיאנים) גורמת לכאב.
אבחון מדויק לסיבת הכאב וברור הסינדרום המדויק שמאפיין את הכאב, הינו גורם המפתח לטיפול מוצלח.
כאב שנע ממקום למקום ואינו קבוע במיקומו , נחשב לדפוס של "רוח". כאב שמאופיין בתחושת קור מקומית- דפוס של "קור". כאב כבד, מושך מטה ומלווה בתחושת נפיחות קשור לדפוס של "לחות". כאב חד במקום קבוע – תקיעות, סטאזיס של דם. כאב בטני וכאב גב מיוחסים לקור במחמם אמצעי/תחתון. כאב עמום קשור לחסר דם. כאבי מפרקים יחד עם כאבי רגליים קשור לחסר בכליות. כאב מלווה באודם, נפיחות וחום קשור לדפוס של "חום".
אפיון הדפוס שגורם לכאב הוסתי מתבצע בין השאר על סמך ברור המועד שבו הכאב מופיע, אופי הכאב, מיקומו, עוצמת הכאב, צבע הדימום הוסתי, כמות הדימום, איכות הדימום הוסתי וההפרשות במהלך החודש.
המטפל "קורא" את הלשון של המטופלת , מאבחן את איכות הדופק של המטופלת, מבצע אבחנת גוף ועל סמך כל אלה קובע מהו הסינדרום שמאפיין את המטופלת ומהו הטיפול המתאים. מטפלים ברפואה סינית משתמשים בכלים של דיקור, צמחים, מגע ותזונה כדי לטפל בבעיית השורש שגורמת לכאב. לאחר שהמטפל קובע את הסיבה לבעיה הוא מחליט האם יש לסלק רוח, לחמם, לקרר, להתמיר לחות, להניע צ'י, להניע דם, להזין דם, לחזק את הכליות , או להרגיע את הכבד.
באופן כללי, ניתן לומר כי כאב שמופיע לפני הדימום הוסתי (התייחסתי לכך במאמר בשם PMS- מתח טרום וסתי) נובע מעודף, בעוד שכאב שמופיע לאחר הדימום הוסתי הינו כאב של חסר. רתיעה ממגע בבטן- מצביעה על מצב עודף ואילו רצון למגע על הבטן מצביע על חסר.
דימום וסתי "דביק" בצבע אדום- כהה מצביע על דפוס עודף. תחושת הקלה לאחר דימום שמכיל קרישי דם מצביעה על סטאזיס (תקיעות ) דם.
כאב בטני מלווה בתחושת נפיחות תחת הצלעות , מצביע על סטגנצית צ'י. דימום וסתי דליל וחיוור, ותחושת כאב מיד בתום הוסת מצביעים על חסר צ'י ודם.
תחושת כאב בטני "קר" וקרישי דם כהים מצביעים על דפוס של קור. דימום וסתי דליל וחיוור וכאב גב מצביעים על חסר של כליות- כבד.
הטיפול בכאבי וסת (דיסמנוריאה) באמצעות צמחי מרפא סיניים
ניתן להקל ולפתור משמעותית כאבי וסת באמצעות טיפול משולב של צמחים סיניים ודיקור.
להלן הסינדרומים העיקריים ואופן הטיפול:
א. סטגנצית צ'י וסטאזיס דם
כאב בטני לפני ואחרי הדימום. דם הוסת סגול- אדום כהה, דימום מועט מלווה בקרישי דם,
לשון: נקודות סגלגלות על הלשון.
דופק: מיתרי וחזק.
הטיפול בסינדרום זה מכוון להניע את סטגנצית הדם וסטגנצית הצ'י. אחת הפורמולות השכיחות ביותר הינה: Ge Xia Zhu Yu Tang .
ב. סינדרום של חסר וקור
כאב בטני במהלך או בתום הדימום הוסתי. תחושת הקלה בזמן מגע על הבטן או כאשר מניחים משהו חם על הבטן. דימום חיוור, מימי בכמות מועטה. כאב בגב תחתון וברגליים, השתנה ממושכת בזרם דק.
לשון: חיוורת.
דופק: עמוק.
אחת הפורמולות השכיחות השכיחות נקראת : Wen Jing Tang – – ובתרגום לעברית, שמה: חימום הוסת.
ג. סינדרום של לחות – קור:
כאב בטני לפני ובמהלך הוסת. חימום הבטן/גב מפחיתה את הכאב. דימום כהה מלווה בקרישי דם. רתיעה מקור. גפיים קרות.
לשון: חיפוי לבן ודביק.
דופק: תילי וחלקלק.
פורמולה מרכזית: Shao Fu Zhu Yu Tang. בין רכיבי הפורמולה העיקריים, צמחים בעלי אנרגטיקה מחממת: קינמון, ג'ינג'ר (זנגוויל) ושומר.
ד. סינדרום של לחות – חום:
אב בטני לפני הוסת, רתיעה מחום, כאב ונפיחות בגב תחתון, תחושת חום באזור הבטן או חום מדיד נמוך (חום פיברילי). הדימום "דביק", צבעו אדום- כהה והוא מלווה בקרישי דם. תחושת צריבה בזמן הדימום. בשאר ימות המחזור (לא בזמן הדימום) קיימת הפרשה וגינאלית , צהבהבה- דביקה , שתן מועט.
לשון: גוף הלשון אדום, חיפוי צהוב-דביק.
דופק: מהיר ומיתרי, או חלקלק ומהיר.
הטיפול: צמחים מתמירי לחות ומקררים.
פורמולה אופיינית: Qing Re Tiao Xue Tang .
ה. חסר דם וצי':
כאב בטני בתום הוסת. כאב בטני עמום, דימום וסתי דליל, חיוור ובכמות מועטה.
לשון: חיוורת.
דופק: דק וחלש.
פורמולה בסיסית: Ba Zhen Tang . הצמחים העיקריים המרכיבים אותה הם צמחים מזיני דם ומחזקי צ'י: אסטרגלוס, גינסנג, דונג קוואי ורמניה.
ו. חולשת כליות וכבד:
כאב בטני עמום בתום הדימום הוסתי, כאב גב, הדימום מועט וצבעו בהיר , סחרחורות, צלצולים באוזניים (טיניטוס), זיכרון חלש, בעיות שינה, הסמקה באיזור הפנים, גלי חום.
לשון: גוף הלשון אדום כהה.
דופק: עמוק ודק.
פורמולה בסיסית: Tiao Gan Tang שמטרתה לחזק את הכליות והכבד. הצמחי ם בפורמולה הם מחזקי דם וכבד.
חשוב להדגיש כי הפורמולות המוזכרות כאן הן פורמולות קלאסיות בלבד ומעידות רק על הכיוון הטיפולי הכללי. לאחר האבחון המדויק של המטפל תותאם למטופלת פורמולה אישית שתתאים לה , זו יכולה להיות גם פורמולה אחרת שעובדת על אותו עקרון טיפולי שנותן מענה לסינדרום המאובחן. המטפל יערוך את המודיפיקציה המתאימה מבחינת הצמחים שיבחר לשלב והכמות השונה של כל צמח בפורמולה. מכיוון שהרפואה הסינית היא רפואה הוליסטית, המטפל לוקח בחשבון גם בעיות גופניות ונפשיות נוספות שהמטופלת סובלת מהן ונותן להן מענה טיפולי.
טיפול בכאבי וסת באמצעות דיקור (אקופונקטורה)
בנוסף לטיפול בצמחי מרפא, המטפל ברפואה סינית משלב גם טיפול בדיקור. הדיקור פותח ומניע חסימות של צ'י ודם, מאזן את האיברים הפנימיים ומסלק את החסימות במרידיאנים (ערוצי האנרגיה).
במחקרים נמצא, כי דיקור מסייע להקלת הכאב באמצעות עידוד יצור אנדרופינים, שאלו הם משככי כאב טבעיים של הגוף, חוסם העברת מסרי כאב עצביים ומעלה הפרשה של הורמונים שונים שמרגיעים את הכאב.
נשים אינן צריכות לסבול בימים של הדימום הוסתי. אין צורך לקבל את הכאב הוסתי כגזרה משמיים. הכאב הוסתי מצביע על פתולוגיה כללית בגוף האישה שבודאי גורמת לסימפטומים מטרידים נוספים. הטיפול ההוליסטי ברפואה סינית יעלים את כאבי הוסת ובמקביל יטפל בגורמי אי נוחות נוספים שהאישה סובלת מהם.
מוזמנות לקרוא: תסמונת קדם וסתית