מעקב חום שחר מהווה את אחד מן הכלים האבחוניים בעת המעקב והטיפול בפתולוגיות גניקולוגיות. בעזרת שיטת מעקב חום השחר ושיטת מעקב ההפרשות תוכלי לזהות בקלות את הימים הפוריים שלך בחודש.
במאמר זה אסביר כיצד יש למלא את טבלת מעקב חום השחר ואסביר כיצד ניתן להשליך מן המידע המתקבל בטבלה על פתולוגיות גניקולוגיות. כיום ניתן להשתמש גם באפליקציות נוחות שניתן לעקוב באמצעותן אחר חום השחר. כמובן שמדובר בהעדפות אישיות. חלק מן המטופלות מעדיפות למלא את הטבלה באמצעות כלי כתיבה ואחרות מעדיפות אפליקציות סלולריות.
מצרפת כאן קישור להורדת טבלה לשימושך האישי.
טבלת מעקב חום שחר – טבלה להורדה ולשימוש
ביוץ, וסת, מחזור – כל מה שחשוב לך לדעת
טבלת מעקב חום שחר
אופן מילוי הפרטים בטבלה
רצוי להשתמש במד חום דיגיטלי אותו יש להניח סמוך למיטה. השימוש במד חום דיגיטלי הינו הנוח ביותר משתי סיבות עיקריות:
- אין צורך לנער אותו (מעלה את חום הגוף).
- הקריאה מדוייקת יותר.
מדידת החום מתבצעת בבוקר לפני היציאה מן המיטה ולפני ביצוע כל פעילות שהיא. זאת מכיוון שכל תזוזה מעלה את חום הגוף הבסיסי (בהיבט מערבי) ומניעה צ'י ודם (בהיבט סיני). מצב אופטימלי ורצוי מאוד להקפיד על נטילת חום הגוף בשעה קבועה.
מעל כל עמודה רשמי את התאריך שבו נלקחה המדידה. המדידה צריכה להתבצע בכל יום. אינך חייבת להתחיל דווקא ביום הראשון למחזור הווסת, אך כדאי להתחיל לכתוב את מידת החום תוך התייחסות לימים שבציר X (ימים). זאת אומרת, אם התחלת את מדידת החום ביום ה- 15 של מחזור הווסת, אז כתבי את מידת החום ביום 15.
מתחת לציר ה- X (ימים) רשמי הערות מיוחדות:
- הפרשות – רירית, צמיגה, שקופה, צהובה, דמויית חלבון , הכתמה דמית וכו'.
- אירועים מיוחדים – מחלת חום (שכמובן יש לה השפעה על מעקב חום שחר), מחלות בכלל, קיום יחסי מין, התעוררות במהלך הלילה, לילה ללא שינה מספקת, שימוש באלכוהול/סמים, מתח יוצא דופן וכו'. לכל שינוי כזה יש השפעה על מעקב החום. יש נשים שבשל אורח חיים ואילוצים שונים אין להן אפשרות לבצע מעקב חום, או שלמעקב החום אין שום משמעות. למשל נשים שאינן ישנות שנת לילה רצופה כי הן אמהות לילדים צעירים, או עובדות בעבודת משמרות. את ימי הווסת ניתן לסמן בעקומה בצבע אחר. רצוי גם להתייחס תחת ציר ה- X לאופי הדימום הווסתי: צבע הדם, כמותו, נוכחות קרישים, נוכחות מוקוס וכו'.
חשוב: אין ערך למדידה שנעשתה שלא על פי הכללים. למדידת החום במהלך היום אין כל משמעות גניקולוגית אבחנתית.
זהו את מוכנה לצאת לדרך. בכל בוקר עלייך לרשום את החום שמדדת.
מהלך תקין של טבלת מעקב חום שחר
בחלקו הראשון של מחזור הווסת, השלב הפוליקולארי, מהווסת עד לביוץ, חום הגוף נמוך יחסית. ממוצע החום בשלב הפוליקולארי 36.3- 36.5 C ( בממוצע).
כמובן שצפויים שינויים קלים בחום מיום ליום בטווח מצומצם של 0.1-0.3 C.
ביום הביוץ, או פחות מיממה לפניו, צפויה עליה ממוצעת בטמפרטורת הגוף של 0.3-05 .C
הטמפרטורה הממוצעת בשלב הלוטאלי הינה 36.8-36.9 C.
יום לפני העלייה עשויה להיות ירידה חדה בחום, שמיד אחריו עליה. זהו מצב תקין.
העלייה בחום נובעת מהפרשת הורמון הפרוגסטרון, המתרחשת בשלב הלוטאלי של מחזור הווסת (התקופה שלאחר הביוץ). במשך החלק הלוטאלי הגופיף הצהוב מפריש פרוגסטרון שגורם לעליית החום הבסיסי של הגוף למשך 14 יום. החום יורד באופן חד ביום קבלת הווסת או ביום שלפני הווסת. ירידת החום משקפת את הירידה בהפרשת הפרוגסטרון.
בהריון, השליה מפרישה את הורמון הבטא (Hcg). הבטא מגרה את הגופיף הצהוב להמשיך בהפרשת פרוגסטרון בכמויות גדולות, לכן חום הגוף נשאר גבוה. במידה וחום הגוף נשאר גבוה ברציפות למעלה מ-16 ימים לאחר הביוץ, יש לבצע בדיקת הריון (בדיקת בטא).
מעקב חום שחר מסייע לקבוע את מועד הביוץ, וגם מצביע על בעייתיות במחזור הווסת. לדוגמא, שלב לוטאלי קצר מ-14 יום מאפיין תפקוד לא תקין של הגופיף הצהוב. הדימום הווסתי יופיע מוקדם ועלול למנוע מצב של השתרשות עוברית.
התייחסות הרפואה הסינית למעקב חום שחר
על פי הרפואה הסינית המחזור החודשי נחלק לארבעה שלבים:
שלב הדם (ימים 1-7)
זהו פרק הזמן הנורמלי שבו חל הדימום הויסתי. הרחם המלא בדם מתרוקן במשך שלושה עד חמישה ימים. תהליך יצירת הדם תלוי בכמות ובאיכות הצ'י בגופה של האשה. אם הצ'י חלש, לא תהיה יצירת דם מספקת והדימום הויסתי יהיה דל. אם ישנו מצב של סטגנציה של צ'י, זרימת הדם לא תהיה תקינה ויתכנו קרישי דם. אצל נשים הסובלות מחוסר דם או סטגנציה כרונית, תתכן בשלב זה של המחזור החמרה בסימפטומים כגון: סחרחורות, חולשה, עצירות, עייפות, אינסומניה ועוד.
שלב היין (ימים 7-14)
בשלב זה הגוף מחדש את מלאי הדם לאחר הדימום הוסתי. רמות גבוהות של יין מעודדות יצירת נוזלים בצוואר הרחם ועליית רמות אסטרוגן, אשר מגיעות לשיאן רגע לפני הביוץ. נשים הסובלות מחוסר יין כרוני יסבלו מתופעות יובש או חום, הפוגעות בזרימה החלקה של צ'י הכבד- שהכרחית לביוץ תקין. במקרים מסויימים כאשר יש בעיה בשלב הזה האשה תחוש כאב או אי נוחות בזמן הביוץ. במיקרים חמורים, חוסר יין או סטגנציה של צ'י הכבד יכולים למנוע את תהליך הביוץ.
מעבר תקין בין שלב היין לשלב היאנג מתבטא בעליית טמפרטורת הגוף של האשה. עליה תקינה תלויה בכמות מספקת של יין סביב היום הארבעה- עשר ובהפיכתו לשלב היאנג – זהו הביוץ.
שלב היאנג (ימים 14-21)
השלב השלישי נקרא: "השלב היאנגי". לאחר ביוץ רמות האסטרוגן מתאזנות, רמות הפרוגסטרון עולות, רמות היין יורדות ויוצרות יובש וסגירה של צוואר הרחם, כמות הצ'י עולה בגוף בהדרגה והדם מתחיל להיבנות. במקרה שהתרחשה הפריה בשלב הביוץ, רמות תקינות של צ'י, יין, יאנג ודם יאפשרו השרשה וקליטה של ההריון.
שלב הצ'י (ימים 21-28)
זוהי התקופה שלפני הדימום הויסתי. רמות הצ'י והדם אמורות להיות בשיאן. תנועה לא תקינה של צ'י הכבד (סטגנציה) תגרום לתופעות של תסמונת קדם ויסתית כגון כאבי בטן תחתונה, כאבי גב תחתון, אי שקט, עצבנות, נפיחות וכאב בשדיים, בעיות עיכול, כאבי ראש ועוד. הדם והיין ממשיכים להבנות בשלב זה, כדי להזין וללחלח את הכבד ולסייע בתנועה החלקה של הצ'י.
כיומיים- שלושה לפני סיום המחזור, רמות האסטרוגן והפרוגסטרון יורדות בבת אחת. כתוצאה מכך, נוצרת היצרות של כלי הדם ברירית הרחם אשר מורידה את רמות החמצן וההזנה לרירית המעובה – אשר נושרת ויוצרת דימום. רמות היין והיאנג צונחות, בעוד רמות הצ'י והדם עולות. זרימת הדם מיטיבה עם תופעות התסמונת הקדם ויסתית, כיוון שהיא גורמת לשחרור הסטגנציה. אם יש סטזיס של דם, בזמן הדימום יופיעו כאבים חדים. רמות הצ'י והדם יורדות עם הימשכות הדימום הויסתי.
כאשר רמות הצ'י, הדם, היין והיאנג מאוזנות, המחזור סדיר, אין קרישים או כאבים, כמות הדם נורמלית וצבעו אדום.
במקרה של הפריה:
דם ויין ממשיכים להבנות ולהזין את הרחם ואת העובר. הדימום הויסתי נפסק, ומרידיאן "ים הדם" (ה- chong) מתחיל בהזנת רקמת השד כדי להכינה ליצור חלב. הגופיף הצהוב מגביר את התפתחות כלי הדם ברחם ומכין את הרחם להריון. הגופיף מהווה את המקור הראשוני של העובר לאספקת הורמונים.
התבטאות פתולוגיות גניקולוגיות בטבלת מעקב חום השחר
שלב פוליקולרי קצר מדי
שלב פוליקולרי בין 9 ל- 10 ימים נחשב קצר מדי ונובע לרב מחום מחוסר yin.
ביצית זקוקה לזמן גדילה והבשלה. האצת התהליך תגרום לפריצת הביצית מין הזקיק מוקדם מדי לפני שהבשילה לגמרי.
ביצית כזו לרב אינה פורייה.
פתולוגיה: חום מחוסר יין.
עיקרון טיפולי: חיזוק yin והסדרת מחזור.
טמפרטורה נמוכה בשלב הפוליקולרי
טמפרטורה נמוכה – 36.0-36.2 מעידה על מטאבוליזם נמוך מאוד, יתכן שמדובר בתת פעילות של בלוטת התריס.
תת פעילות בלוטת התריס: מלווה הרבה מאוד פעמים בבעיות פריון. תלונות נוספות: קור, עייפות, גזים, רגישות בבטן ובגב תחתון, חולשה, מצבי רוח משתנים ודיכאון.
אבחנה: חולשה של יאנג הכליות והטחול.( אם יש גם דיכאון אז גם Ht).
עיקרון טיפולי: חיזוק יאנג, חיזוק דם לאורך המחזור כולו עד להשגת שינוי משמעותי בטמפ'.
הרבה חימום באמצעות מוקסה.
שלב פוליקולרי ארוך מדי
בדרך כלל נקבע אורכו של המחזור על ידי השלב הפוליקולרי, השלב הלוטאלי בד"כ נמשך 14 יום ונקבע ע"י פעילות הגופיף הצהוב. בעיות בשלב הזה המקצרות את אורכו נפוצות פחות.
השלב הפוליקולרי משקף את צמיחת הזקיק.
זקיק תקין צריך להגיע פחות או יותר לגודל של 20 מ"מ והוא זקוק לזמן הבשלה של כ- 14 יום. זמן נוסף לא יעזור ולכן הוא לרב עדות לפתולוגיה.
פתולוגיה:
1. חולשת ג'ינג של הכליות/ חולשת יין של הכליות, חסר דם, כולם או כל אחד מהם בנפרד.
2. סטגנציה של הכבד/ או צ'י הלב
משהו שלא מצליח לייצר ביצית פורייה.
אין פה שיא של יין, אין ביוץ. אם היה מספיק יין זה היה מגיע ליאנג והיה ביוץ.
זגזוג מעיד על סטגנציה כבד- לב. (אם היה זגזוג בגלל חסר דם הטמפרטורה היו נמוכות יותר).
טמפרטורה גבוהה בשלב הפוליקולרי
עדות למטבוליזם גבוה, פעילות יתר בבלוטת התריס.
סימנים נוספים: אי שקט, פלפיטציות, הזעות לילה, עיכול מהיר, רעב מוגבר.
פתולוגיות: חום או אש כתוצאה מחסר יין.
עיקרון טיפולי: סילוק חום מחוסר יין
עודף חום יכול להגביר חומציות בואגינה וזה יכול לפתח נוגדנים לזרע והוא לא יצליח לשרוד.
זו יכולה להיות עדות להיפרתירואידיזם (חום גבוה), הפרשות מעטות או בכלל אין הפרשות בגלל חוסר יין.
חוסר יין גדול יגרום לרירית דקה.
טמפרטורה לא יציבה
Sawtooth – הגרף נראה כשיני מסור. במצב זה הטמפרטורה עולה כמצופה אך מהר מאוד מתחילה התנדנדות. כמו הפרעות קצב. תוך מאבק של הגוף לשמור על טמפ'.
אם התנודות רק כלפי מטה מדובר ב:
פתולוגיה: סטגנציה של צ'י הכבד + חסר של יאנג הכליות.
אם התנודות גם כלפי מעלה מעבר לנורמה, מדובר בהופעה של חום. ואז מדובר בפתולוגיה: חום מחוסר יין, חולשת יין+יאנג או חום בכבד.
חשוב מאוד לטפל בחום (חום מאיץ תהליכים)
עיקרון טיפולי: בהתאם לאבחנה.
טמפרטורה לא יציבה
Saddle pattern – דוגמת אוכף – כשבוע אחרי הביוץ, ישנה שוב הפרשה מוגברת של פרוגסטרון לזמן קצר. אם הגופיף הצהוב חלש זה לא יקרה ותיתכן אפילו צניחה זמנית בטמפרטורה. במקרה כזה יוגברו גם ההפרשות הואגינליות.
פתולוגיה: צ'י הכליות אינו יציב, חוסר יאנג הכליות וסטגנציה של צ'י הכבד.
עיקרון טיפולי: בהתאם לאבחנה, תוך דגש על חיזוק כליות.
טמפרטורה צונחת מהר מדי
טמפרטורה אמורה לרדת רק יום או יומיים לפני הדימום. אם הטמפרטורה יורדת ביום ה- 9-10 הגופיף הצהוב נחלש לפני הזמן.
פתולוגיה: חולשה של יאנג הכליות
אם המחזור מקדים, גם: חולשה אנרגטית של הטחול (נכון גם במקרה של הפרשות כהות לפני מחזור).
עיקרון טיפולי: חיזוק צ'י ויאנג.
כפי שציינתי כבר בתחילת הפוסט חשוב מאוד למלא את הטבלה בהתאם להנחיות.
אם את ממלאת הטבלה בשעות שונות ו/או לאחר שקמת בלילה מן המיטה, מסיבות שונות, לא ניתן יהיה להתיחס לנתוני הטבלה כרלבנטיים. כמובן אם רק לעיתים נדירות את מתעוררת באמצע הלילה אז אין בעיה למלא את הטבלה ולהתייחס לנתונים שבה, אבל אם הדבר קורה תדיר, הנתונים שיתקבלו יהיו חסרי משמעות.
חלק גדול ממטופלות הפוריות שלי ממלאות טבלה שכזו. הטבלה מסייעת לי ולהן לאבחן מהו חוסר האיזון אותו יש לתקן – חוסר צ'י /דם /יין / יאנג. הטיפול מתבצע באמצעות שילוב של דיקור + הנחיה לתזונה מותאמת אישית + פורמולות צמחים.
אני מניחה שגם את מודעת לכך שכניסה להריון אינה נשענת רק על גורמים פיזיים אלא גם גם נושאים רגשיים-נפשיים ולכן בקליניקה כמטפלת אני שמה דגש רב על טיפול הוליסטי בכלים שונים מלבד הכלים של הרפואה הסינית. הטיפול הוא טיפול משולב בכלים עוצמתיים, יעילים וטבעיים ממזרח וממערב.
צמחי מרפא סינים מכפילים סיכוי כניסה להריון – מחקר
אשמח ללוות גם אותך בדרך להגשמת החלום להריון ולידת תינוק בריא. לפרטים וקביעת תור אני מזמינה אותך להתקשר אלי עוד היום: מיכל שלזינגר – 052-8728526