חולשת טחול – spleen Qi deficiency

הטחול על פי התאוריה הסינית הינו איבר מרכזי ביותר שמשפיע על העיכול, חילוף החומרים, מנגנון הרעב והשובע, על הרצון  לטעם מתוק ועל ההשמנה.

כאשר הטחול פועל באורח תקין, הוא מייצר  מהמזון צ'י (QI – אנרגיה) המשמשת אותנו לפעילויות היומיום. לעומת זאת, כאשר הטחול נחלש, הוא מייצר מהמזון ליחה (DAMP/ PHLEGMׂ). הליחה פוגעת בטחול עצמו, אשר נחלש עוד יותר ומייצר עוד ליחה.  המצב הולך ומחמיר.

מה הם הסימנים שעשויים להעיד על סינדרום חולשת טחול כפי שמגדירה אותו התאוריה הסינית?

  • עודף משקל אך גם משקל נמוך בצורה קיצונית וחוסר יכולת להעלות משקל.
  • רעב מוגבר, לעיתים אף בלתי נשלט.
  • צורך עז במתוק
  • ליחה בדרכי הנשימה
  • נשים: קנדידה וגינלית
  • חולשה ועייפות לעיתים קרובות
  • חוסר ריכוז וחוסר יכולת להתמקד
  • נטיה לאקנה, אבצס, הרפס
  • טחורים, בעיות חניכיים, דליות (ורידים) ברגליים
  • חיפוי עבה על הלשון
  • סימני שיניים על הלשון (כעין שקעים שמופיעים בשולי הלשון).
  • תחושת כובד
  • אי נוחות במערכת העיכול, גזים ונפיחות
  • אי סדירות במערכת העיכול, נטיה למעי רגיש.
  • מזון לא מעוכל בצואה

אם את/ה מזהה אצלך 3- 4 מן הסימפטומים שברשימה סיכוי סביר שאת/ה סובל/ת מחולשת טחול.

כאשר הטחול נחלש האדם חש צורך  מוגבר  במזון בכלל ובמתוק בפרט.  הליחה הנוצרת תתבטא בין השאר בהתפתחותה וגדילתה של רקמת השומן. כי השומן מוגדר ברפואה סינית כליחה. למעשה מזון מיותר, ושאינו מתאים במקום להפוך לאנרגיה זמינה, הופך לשומן .

אכילה של סוכרים פשוטים למשל, פחמימות פשוטות, בעצם מחלישה את הטחול, הנאלץ להתמודד עם עיכולם. החולשה הזו גורמת לנו לצורך עוד ועוד פחמימות פשוטות.

חולשת הטחול עשויה להתבטא בצורה שונה אצל אנשים שונים: השמנה, צורך מוגבר במתוק, אכילה הנמשכת לאורך כל שעות היום, הצטברות ליחה במקומות שונים בגוף: ראש, מערכת העיכול, עור, מערכת נשימה, קנדידה,  בעיות שונות במערכת העיכול, נפיחות וגזים, נפיחות של הבטן לאחר ארוחה,  עייפות וחולשה לאחר ארוחה עד כדי צורך בנמנום, יציאות לא סדירות, חולשה כללית, אנמיה, בעיית ריכוז בפעילויות שונות, ורידים בולטים ברגליים,  נטיה לכך שכל מכה קטנה  תשאיר סימן כחול גדול על העור.

על מנת לחזק את הטחול, מצד אחד יש להוציא מן התזונה מזונות המחלישים את הטחול ופוגעים בפעילותו ומצד שני לתגבר את התפריט במזונות מחזקי טחול.

מזונות שרצוי להוציא לחלוטין מן התפריט:

 פחמימות פשוטות–  קמח לבן, ממתקים, עוגות ועוגיות, משקאות ממותקים וכו'.

 מזון שמן מזון מטוגן/ מבושל בשמן,  פיצוחים קלויים, בצק עלים, חמאה , מרגרינה, חטיפים שומניים,

מוצרי חלב המכילים מעל 5% שומן.

כל מזון שמכיל יותר מ-5 גרם שומן   ל- 100  גרם.

 מזונות מעובדיםארוחות מוכנות, שניצלים קפואים, מנה חמה לסוגיה השונים,  נקניקים ונקניקיות.

 פירות טרופייםבננות, מנגו,  ועוד פירות שבמקור מגיעים ממדינות חמות ולחות.

 מזונות קרים/ אנרגטיקה מקררתגלידה, שתיה קרה, חלב בקר ומוצריו.

 מזונות מחזקי טחול

פחמימות, דגנים ולחם-

נצרוך דגנים מלאים, לחם מקמח מלא, לחם שיפון , לחם מקמח מלא/ שיפון המשולב עם דגנים נוספים.

שיבולת שועל מאוד מומלצת.- כדייסה, גרנולה.

שיבולת שועל מצויינת גם להורדת סוכר בדם וערכי כולסטרול.

גריסי פנינה מצויינים לחיזוק הטחול, אפשר לבשל אותם במרק, או לבשל אותם כפי שמבשלים אורז, או להכין מהם חמין ו/או לשלבם בתבשילים שונים.

ניתן לצרוך פסטה מקמח מלא, אורז מלא, קינואה, כוסמת.

ירקות

כל איבר ברפואה הסינית קשור גם לצבע. הצבע הכתום והחום מאפיין את הטחול.  לכן כדי לחזק את הטחול רצוי לאכול ירקות כתומים וצהובים. בטטה למשל היא גם מתקתקה, כך שאכילתה מפחיתה מהצורך לאכול מתוק.

אם מכינים סלט- חשוב שהירקות לא יהיו קרים (ניתן לחלוט אותם למספר דקות במים רותחים לפני ההכנה. ובכל מקרה להוסיף גם תבלינים חריפים כדי שיהפכו את האנרגטיקה שלו למחממת- בצל/ שום וכו'.

כמובן, אפשר גם לאכול ירקות מוקפצים, מאודים וכו'.

פירות

אסור לאכול פירות קרים מן המקרר. פרי שרוצים לאכלו חשוב להוציא אותו מן המקרר מספר שעות לפני אכילתו. כמובן שניתן גם לאפות, או לבשל את הפירות.

תפוח ואגס נחשבים לפירות מחזקי טחול.

 מוצרי חלב

מוצרי חלב וחלב בקר בפרט הם בעלי אנרגיה מקררת וזו פוגעת בתפקודו, מחלישה אותו וגורמת לו לייצר עוד ועוד ליחה.

עדיף לצרוך יותר מוצרי חלב צאן וניתן לשלב את מוצרי החלב (שתכולת השומן אינה עולה על 5%) במוצרי מאפה. בכל מקרה חשוב לבדוק אם צריך להוסיף סידן – זאת על פי רמת הצריכה של מוצרים אחרים שיש בהם סידן.

בשרים 

רצוי להמנע מבשר בקר, עגל וכבד. ניתן לאכול דגים.

ניתן לצרוך כתחליף – ביצה, טופו, קטניות.

ככלל ניתן לצמצם את המנה  הבשרית ולהסתפק באכילת בשר 3 פעמים בשבוע, בשאר השבוע לצרוך תחליף.

 שומנים

כפי שכבר צוין, חשוב להמנע ממזון מטוגן/ מבושל בשמן. את השמן נצרוך בצמצום – למשל כפית שמן זית בסלט. ככלל נקפיד על שמנים איכותיים מכבישה קרה.

 צורת הבישול

חשוב לאכול מזונות בטמפרטורה חמה, שבושלו, חוממו , או נאפו או שהם בעלי אנרגיה מחממת- למשל תבלינים חריפים: ג'ינג'ר, קנמון, בצל, שום וכו'.

דוגמא: אפילו אם אוכלים יוגורט- ניתן להוסיף לו גרנולה + קינמון כדי להשפיע על האנרגטיקה שלו.

 שתיה

 להמנע משתיה קרה. אם שותים מים אז חשוב שיהיו בטמפרטורת החדר, או חמים יותר. ניתן לשתות חליטות צמחים , תה ירוק ללא הגבלה.

phone icon
WhatsApp chat
Call Now Button