הריון הינו חוויה מרגשת שבמהלכה האשה עוברת שינויים פיזיולוגיים ורגשיים רבים.
בזמן ההריון האשה אינה מקבלת את מחזור הווסת הרגיל שלה עקב עלייה ברמת האסטרוגן והפרוגסטרון בגופה. אצל חלק מן הנשים יתכן דימום הכתמתי קל מזמן ההשרשה (כ-6 ימים לאחר הביוץ) ועד ל 29-35 יום לאחר מחזור הווסת האחרון. כמחצית מן הנשים ההרות יסבלו מבחילות והקאות בין שבוע 2- 12 של ההריון. סימפטומים אלו יכולים להתרחש לאורך כל שעות היום ומחריפים בנוכחות ריחות חריפים.
מתח רגשי ולחץ גם עלולים להחריף את הבחילות וההקאות. רגישות בשדיים ברמות חומרה שונות החל בדגדוג וכלה בכאב של ממש. נפיחות של השדיים והופעת ורידים בולטים עליהם. הפטמות והעטרה סביבן מתכהות וגדלות. הפרשת קולוסטרום מן השדיים מתחילה לאחר 16 שבועות של הריון. האם מתחילה לחוש בתנועות העובר החל משבוע 18-20 בהריון ראשון והחל משבוע 14-16 בהריונות הבאים. לחץ מוגבר על שלפוחית השתן ואי נוחות נובעים מגדילתו של הרחם. נשים הרות סובלות מדלקות בדרכי השתן פי שתיים מנשים שאינן הרות. טמפרטורת גוף גבוהה באופן יחסי תמשך לאורך כל תקופת ההריון. סימני מתיחה עלולים להופיע. התעבות הריריות עלולה ליצור גודש בסינוסים ואי נוחות.
כל התופעות שתוארו כאן אינן נשמעות ככיף גדול. אבל, ניתן להקל על חלק גדול מן התופעות באמצעות הטיפולים הבטוחים והיעילים של הרפואה הסינית.
חשוב להזכיר כי יש נשים שעוברות את ההריון כולו בצורה קלה ונינוחה ועם מעט מאוד חוסר נוחות. אבל לעומתן יש נשים שרק מחכות שהחויה הזו כבר תהיה מאחוריהן.
קיימים גורמים רבים המשפיעים על סבלה / או חוסר סבלה של האישה בזמן ההריון. זה מתחיל בגנטיקה. מבחינת ההסטוריה הרפואית ההריונית של אמה של האשה ההרה ניתן ללמוד במידה מסויימת מה צפוי לבתה. אורח חיים ותזונה גם הם משחקים תפקיד חשוב. אורח חיים לחוץ ולא מאוזן שמאופיין לדוגמא בהרגלים של שתיית אלכוהול, עישון, צריכת קפאין וסוכרים גם הם משפיעים על חווית ההריון. הריון קודם שנחווה כחוייה קשה במיוחד כזה שלווה בבחילה והקאות, קרוב לוודאי שגם ההריון שלאחריו יהיה דומה.
במשך אלפי שנים הרפואה הסינית סייעה לנשים להתגבר על סימטומים וסיבוכים שונים במהלך ההריון. הטיפול ברפואה הסינית יכול לסייע להקלת תופעות רבות וביניהן: בחילות והקאות, התקררות בזמן ההריון, כאב גב תחתון, עובר קטן שאינו מתאים לשבוע ההריון, כאבי מפסעה, בצקות, יתר לחץ דם וסכנת רעלת הריונית, סכרת הריון, דלקת בדרכי שתן ואפילו סיוע בהיפוך עובר שלא התהפך עד שבוע 34-35.
הרפואה הסינית כוללת בתוכה: דיקור, חימום במוקסה, פורמולות צמחים, טיפולי מגע ותזונה. דיסיפלינה רפואית זו קיימת כ- 3000 שנה. זוהי רפואה עתיקה, אבל התיאוריות והטיפולים שלה רלבנטיים גם כיום.
במקרה שאת שוקלת הריון או נמצאת כעת במהלך הריון פניה למטפל ברפואה סינית עשויה לסייע לך לחוות את תשעת החודשים בצורה נעימה , מאוזנת ובריאה יותר.
ברפואה הסינית, בריאות ומחלה מתוארים כמערכות יחסים בין חומרים מסויימים ותפקודים של איברי גוף מסויימים. .פריון האשה תלוי בתפקוד האנרגטי של הכליות, הכבד והטחול. הרפואה הסינית מייחסת תפקוד אנרגטי לאיברים אלו שאינו קיים ברפואה המערבית.
הכליות – מאחסנות את התמצית,jing, ושולטות על הגדילה, התתפתחות והפוריות. בכליות יש אנרגיה יינית ואנרגיה יאנגית. האנרגיה היאנגית היא יותר חמה ואקטיבית, לעומתה היינית יותר קרירה ומזינה.
הכבד – מאחסן את הדם, מניע דם במהלך הווסת, שולט בזרימת הצ'י בגוף ושומר על מצב רגשי מאוזן.
הטחול – איבר העיכול העיקרי ברפואה הסינית, מייצר צ'י (אנרגיה) ודם מן המזון שאנו אוכלים ומבטיח את זרימת הדם במסלולו התקין.
חוסר איזון ובעיית תפקוד של איברים אלו עלול להוביל לבעיית פוריות אצל האשה ואי נוחות בזמן ההריון והלידה. מסיבה זו חשוב גם שאשה המתכננת הריון תשים לב לבעיות במחזור הווסת. טיפול בבעיות אלו מבעוד מועד עשוי למנוע אי נוחות ובעיות בזמן ההריון.
במהלך ההריון הפיזיולוגיה של האשה משתנה. היא אינה מקבלת ווסת. הפסקת הווסת גורמת להצטברות של צ'י ודם ברחם. כתוצאה מכך, הטחול נדרש לספק צ'י ודם כדי לשמור על ההריון. הכליות מספקות את האנרגיה היינית והתמצית כדי לסייע להתפתחות העובר ודם הכבד מזין את הרחם. בהמשך ההריון "החום" מתגבר. הדבר נובע בחלקו מהגדלתו של הרחם שיוצר סטגנציה של צ'י ודם. קיימת גם פחות אנרגיה יינית קרירה בגוף ולכן נוכחותה של האנרגיה היאנגית החמה בולטת יותר. הדבר מתבטא בתחושת החום. האשה חווה את החום בצורה של: תחושת חום, צמא מוגבר, עצבנות, הסמקה, נדודי שינה, חרדה, יתר לחץ דם, הזעות לילה, צרבת, עצירות. סטגנציה של צ'י ודם עלולה לגרום גם לסימפטומים של כאב, נפיחות, ורידים בולטים, ריפלוקס, בחילה, הקאה, קוצר נשימה, או דכאון מנטלי. סיבת השורש לחום היא על פי רוב חוסר צ'י ודם שעלולים לגרום גם לתשישות.
המטפל ברפואה סינית משתמש בנקודות דיקור לאורך מסלולי המרידיאנים (ערוצי האנרגיה) כדי להסדיר את תפקודם של האיברים ובכך להקל על הסימפטומים. חשוב שהאשה תקפיד עם על מנוחה ותאכל מזונות קלים לעיכול ומזינים וכך תיענה לצרכי הגוף לכמות נוספת של צ'י ודם. המנעות ממצבי מתח יסייעו לסירקולציה התקינה של צ'י ודם בגופה.
גם במהלך הריון תקין הרפואה הסינית משתמשת בנקודות דיקור מיוחדות שלפי הפילוסופיה הסינית מסייעות להתפתחות תקינה של התינוק מבחינה גופנית ונפשית. לכל חודש מחודשי ההריון קיימת תכנית דיקור מיוחדת שהשימוש בה נקרא: happy baby acupuncture . לקראת שבוע 34 במקרה שהעובר עדיין לא הגיע למצג ראש קיים טיפול יעיל ביותר של חימום נקודה בקצה הבוהן הקטנה ברגלה של האם שבמקרה שהעובר תקין, אין בעיה ברחם או בחבל הטבור אז קיים סיכוי קרוב ל-90% הצלחה של היפוך העובר, ללא כל תופעות לוואי או סכנה לאם עו לעובר. לקראת שבוע 36-7 רצוי להתחיל ולטפל באם כדי להכין את הרחם וצוואר הרחם לקראת הלידה. בטיפולים אלו משתמשים בנקודות מחזקות ומניעות צ'י ודם באיזור הרחם. נמצא במחקרים כי טיפולים אלו סייעו ללידות קצרות יותר וגרמו להתכווצויות רחם פרודוקטיביות יותר במהלך הלידה ופחות התערבות מכשירנית.
במקרה שאשה אינה מקבלת צירים בזמן, ניתן גם לסייע בטיפולי דיקור שיעודדו את התכווצות הרחם ויזרזו את פעולת הלידה.
גם לאחר הלידה ניתן להעזר ברפואה הסינית לעידוד יצור חלב אם, תשישות, כאבי גב ועוד. על כך במאמר נפרד.
פורסם גם ב http://www.reader.co.il/article/12193/רפואה-סינית-בהריון