בעיית פריון, מוגדרת כחוסר יכולת להיכנס להריון לאחר שנה שבמהלכה לא היה שימוש באמצעי מניעה וכמובן קוימו יחסי מין סדירים. בממוצע כ- 15% מן הזוגות סובלים מן הבעיה. בעיית פריון עשויה לנבוע מבעיות של הגבר, של האישה, או של שני בני הזוג. ב- 40% מן המקרים מקור הבעיה בגבר, ב- 55% מן המקרים מקור הבעיה באישה. ב- 5% מן המקרים מקור הבעיה אינו ידוע. אחד מכל עשרה זוגות צפוי להתקל בקשיי כניסה להריון הנגרמים עקב בעיות אי פריון.
בעיות פריון אצל נשים להלן הסיבות לאי פריון וחלוקה לאחוזים כפי שהיא מתבטאת ברפואה המערבית: הסיבות לאי פריון בקרב נשים: על רקע הורמונלי 30% על רקע מכני 20-30% על רקע אוטואימוני (מערכת החיסון תוקפת את הגוף עצמו ) המונע את קליטת תאי הזרע על ידי הריר הצווארי 5% על רקע אידיופאטי (מקור בלתי ידוע) 15-30%
ניתן לחלק את הנשים שנתקלות בבעיית פריון לשתי קבוצות: קבוצה אחת תכלול את אלו שאינן מבייצות ואילו הקבוצה השנייה תכלול את הנשים שמבייצות, אבל אין הפריה, במקרים רבים בגלל בעיה בחצוצרות. לעיתים החלפת בן הזוג (שאצלו אין בעיית פריון ) בבן זוג אחר, פותרת את בעיית חוסר הפריון. הדבר נובע לעיתים בגלל תגובה חיסונית של האישה לזרע הגבר.
חוסר ביוץ/ חוסר איזון הורמונאלי:
כשליש מבעיות הפריון אצל נשים הן על רקע אי סדירות הורמונאלי. לפני כשלושת אלפים שנה, כשהסינים חקרו את מערכת הפריון לא היו בדיקות הדמיה, לא היה ידוע על קיום המערכת ההורמונאלית ולא היו בנמצא בדיקות דם. הסינים התבססו על התבוננות עמוקה , על בדיקה גופנית קפדנית ועל הקשבה מרוכזת למטופלות שלפניהן.
הגניקולוגיה הסינית מבוססת על פירוט מדוקדק וקפדני של התופעות הקשורות במחזור החודשי: סדירות המחזור, משך הדימום, אופיו, תופעות הנלוות למחזור הווסת (כאבים שונים, גודש, שינויי מצב רוח, תופעות במערכת העיכול, שינויי טמפרטורה ועוד). בנוסף דגש רב ניתן לסימפטומים נלווים שאינם קשורים במחזור החודשי אך יכולים לסייע במתן מידע על תפקודם של האיברים הפנימיים שקשורים בפריון האישה.
המידע שנאסף נותן תמונה רחבה מאוד על התפקוד ההורמונאלי של האישה. במקרים רבים טיפול שנעשה על פי עקרונות הרפואה הסינית יסדיר את המחזור של האישה ובד בבד ישפר את התסמינים הנוספים והתופעות שסביב המחזור החודשי. במקרה כזה גם בדיקות הדם יצביעו על שיפור במדדים ההורמונאליים.
חוסר איזון הורמונאלי עשוי לנבוע גם ממצבים ספציים כמו עודף בפרולקטין (הורמון החלב), תסמונת השחלות הפוליציסטיות, בעיית תירואיד ועוד מצבים שהשכיחים שבהם מפורטים בהמשך.
אי הופעת ווסת -אמינוריאה חוסר הופעת ווסת יכולה להיות משני סוגים: ראשונית או משנית. אל ווסת ראשונית- נערה שאינה מקבלת מחזור עד גיל 16 (או עד גיל 14, כאשר אין כלל סימני מין משניים-תשעורת, ניצני שדיים וכו'). מבחינה סינית אל ווסת ראשונית קשורה לחולשה של הכליות שאחראיות בין השאר לההתפתחות המינית.
אל ווסת משנית- אי הופעת ווסת במשך 3-6 חודשים לפחות עם אישה שמחזור הווסת שלה היה סדיר עד כה. הסיבות הנפוצות ביותר הן חוסר דם (למשל באנורקסיה ) ובעיות של תקיעות דם ברחם. הטיפול ברפואה סינית הוא יעיל ביותר ומניב תוצאות מצויינות בשני סוגי האמינוריאה, הראשונית והמשנית.
הטיפול כולל דיקור וצמחי מרפא סיניים, דגשים על תזונה מאוזנת והכנות הומוטוקסיקולוגיות.
עודף פרולקטין (הורמון החלב) הפרולקטין הינו הורמון שגורם לייצור החלב, במקביל לייצור החלב הוא מונע ביוץ. זהו מנגנון נפלא של הטבע שנועד למנוע מן האישה המניקה תינוק, להכנס שוב להריון בתקופה זו. עליה ברמת הפרולקטין בדם בתקופות שהאישה אינה מניקה מפריעות לביוץ תקין. כ-15% מן הנשים הסובלות ממחזור ווסת לא סדיר סובלות מהפרשת יתר של פרולקטין. רמה תקינה של ההורמון היא עד 20 נ"ג/מ"ל או 150-600 ביחידות בינלאומיות. את הבדיקה עורכים ביום רביעי או החמישי לווסת.
מבחינת התיאוריה הסינית, עלייה בפרולקטין קשורה קשר הדוק לאיבר הכבד. במקרים רבים מדובר בסטגנציה של צ'י ו/או דם אשר מעלה את היאנג והחום בגוף. עליית החום פוגעת בתהליך הגיוס וההבשלה של הזקיקים שהוא תהליך ייני.
הטיפול כולל דיקור, צמחי מרפא סיניים, הכנה הומוטוקסיקולוגית שתעשה דיטוקס (ניקוי) לכבד ודגשים על אורח חיים ותזונה שירגיעו את הכבד ויסייעו לגוף להגיע לאיזון.
שחלות פוליציסטיות
זוהי ההפרעה ההורמונאלית השכיחה ביותר בקרב נשים בגיל הפריון והיא מהווה את הגורם השכיח ביותר להפרעה בביוץ. האבחנה מורכבת מן הסימפטומים שהאישה מציגה, מבדיקות הורמונאליות ובדיקת אולטראסאונד.
קיימות דרגות חומרה שונות לסינדרום. התמונה הקלאסית כוללת מחזורי ווסת ארוכים מן הרגיל, השמנת יתר ושיעור יתר. בבדיקה הורמונאלית תתגלה עליה של הורמוני המין הזכריים והפרשה גבוהה יחסית של LH ביחס ל-FSH. בבדיקת הדמיה של אולטראסאונד תתגלינה שחלות מוגדלות ועליהן ציסטות מרובות. הציסטות הן זקיקים שלא הבשילו. מבחינה סינית זהו מצב של לחות וליחה. המחזורים הארוכים וחוסר הביוץ במקרה זה קשורים ללחות שמהווה גורם מעכב לתהליכים שונים בגוף. הציסטות הן הצטברות של הלחות, שאינה אמורה להיות שם. מקור הלחות בגוף במערכת העיכול. עיכול לא תקין, לא יעיל, לא שלם, או מזון שאינו מתאים גורם להצטברות של לחות בגוף. הלחות נוטה להצטבר בכל מקום בו קיימות ריריות בגוף כמו מערכת העיכול או הרבייה. כאשר היא מופיעה במערכת הנשימה היא נקראת ליחה. על פי רוב אנשים סובלים מבעיה מעורבת של לחות-ליחה.
הטיפול כולל המלצות תזונה, דיקור להנעה ולסילוק הלחות, להנעת דם וצמחי מרפא סיניים שמייבשים לחות ומשתנים וכן הכנה הומוטוקסיגולוגית לאיזון האיברים הקשורים לשחלות פוליציסטיות ,לשיפור מערכת העיכול שמייצרת את הלחות.
אנדומטריוזיס
זוהי תופעה של המצאות תאי רירית רחם מחוץ לרחם, בדרך כלל בחלל של הבטן התחתונה, באגן, סביב השחלות ומעל לחצוצרות. תאי הרירית הללו מגיבים לגירוי ההורמונאלי החודשי של המחזור וכמו רירית הרחם הם צומחים ומדממים בזמן מחזור הווסת. הדימום במקרה הזה אינו יוצא מן הגוף ונותר כלוא באגן ובחלל הבטן.
10% מן הנשים סובלות מן התופעה הזו. אנדומטריוזיס מהווה סיבה לאי פריון. הסימפטומים העיקריים שאישה הסובלת מאנדומטריוזיס תחווה: כאבים חזקים מאוד בזמן הווסת, ולעיתים גם לפניה, במקרים מסויימים גם דימום חריג. הבדיקה היחידה שיכולה לאשר מצב של אנדומטריוזיס הינה לפרוסקופיה. זוהי בדיקה שמתבצעת באמצעות מכשיר אופטי ונטילת דגימה לבדיקה.
הרפואה הסינית מתייחסת למצב זה כאל תקיעות (סטגנציה) של דם ברחם /או באגן. כאשר הכאבים מופיעים לפני הדימום הוויסתי ההתייחסות תהיה לתקיעות של צ'י (אנרגיה). כאבים ביום הראשון או השני לדימום מצביעים על תקיעות דם. הדם התקוע בחלל האגן גורם לכאבים בעלי עוצמה רבה. אצל נשים אלו ניתן למצוא בדרך כלל גם קרישי דם מרובים בדימום הווסתי, הדם הוא בעל צבע יותר סגלגל שמצביעים על תקיעות דם.
נשים הפונות לגיניקולוגים מערביים מעוניינות להקל על הסבל והכאב הכרוכים בתופעה זו. הטיפול הקונבנציונאלי כרוך בנטילת גלולות למניעת הריון. זהו טיפול אפשרי כאשר האישה אינה מעוניינת להרות. מובן שהוא גם אינו פותר את הבעיה, אלא רק מונע את הביוץ.
כאשר אישה הסובלת מאנדומטריוזיס מעוניינת להרות עליה למצוא פתרון אמיתי לבעיה כאובה זו. טיפול קונבנציונאלי מטפל בבעיה באמצעות הורמונים.
נשים שמעוניינות לטפל בבעיה בצורה אמיתית ונטולת תופעות לוואי יכולות להיעזר בכלים הנפלאים של הרפואה הסינית. הטיפול יתבסס על דיקור, צמחים סיניים, והכנה הומוטוקסיקולוגית . במהלך הטיפול האישה תחווה הפחתה משמעותית של כאבי המחזור ושל תופעות נוספות. במקרה של אנדומטריוזיס,השימוש בכלים אלו עשוי למנוע את הצורך בטיפולים הורמונאליים כדי להרות
תגובה שחלתית ירודה
נשים בגילאים מתקדמים, נשים שמתקרבות לגיל המעבר (מנופאוזה) ונשים שמראש התפקוד השחלתי שלהן ירוד, מתקשות להרות. המצב מתבטא במגוון צורות: התקצרות או התארכות של משך המחזור החודשי, שינויים במועדי הביוץ ולעיתים אף חוסר ביוץ כלל. במקרים רבים נשים אלו מגיבות בצורה לא מספקת לגירוי הורמונאלי חיצוני. אצל נשים אלו הורמון ה-FSH יהיה גבוה. תפקידו של ההורמון הוא לגרות את השחלה לגיוס זקיקים ולהבשלתם. כאשר הרזרבה השחלתית של האישה נמוכה, הגוף מייצר כמויות גדולות מן ההורמון על מנת לנסות ולחזק את הפעילות השחלתית הירודה.
מבחינה סינית זהו מצב של חוסר יין הכליות ובמקרים רבים האישה חווה גם תחושות חום בגוף (לאו דווקא חום פיברילי, מדיד), היא תחווה לעיתים גלי חום, תחושת יובש בגוף, שינה לא איכותית, עצבנות, רעב מתמיד ועוד. זהו בעצם שלב מקדים לגיל המעבר שאצל נשים מסויימות מתרחש בגיל צעיר יחסית, עקב גנטיקה, מחלות, תרופות שונות , הורמונים ואורח חיים בעייתי. בטיפול יהיה שימוש בצמחי מרפא סיניים שיחזקו את האנרגיה היינית של הכליות, דיקור והכנות הומוטוקסיקולוגיות שיסייעו בשיפור התגובה השחלתית.
נשים רבות חוות הטבה בסימפטומים המתוארים ובד בבד המדדים ההורמונליים משתפרים ומשפרים את סיכויי הקלטות ההריון. גם כאשר אישה כזו מקבלת טיפול הורמונאלי מערבי התגובה שלה לטיפול משתפרת והשחלות מגיבות טוב יותר.
מובן שככל שהאשה קרובה יותר למנופאוזה כך המצב מורכב ומסובך יותר. נשים כאלו שהצליחו להקלט הן בסכנה גדולה יותר של הפלות לכן במצבים אלו חשוב להמשיך את הטיפול לפחות עד לסיומו של השליש הראשון של ההריון.
בעיית ספיקה של הגופיף הצהוב
בזמן הביוץ הזקיק פוקע ומתוכו יוצאת הביצית. מן הזקיק נותרת רק מעטפת שנקראת "הגופיף הצהוב". לגופיף יש תפקיד חשוב בהריון תקין. הגופיף מפריש את הורמון ההריון, הפרוגסטרון שתומך ברירית החום ודואג לשמור על ההריון. תפקוד לקוי של הגופיף הצהוב יתבטא ברמות פרוגסטרון נמוכות, רירית רחם שאינה חזקה דיה ובהתקצרות השלב הלוטאלי (השלב שלאחר הביוץ ועד להגעת הדימום הווסתי). הסינים מתייחסים למצב כזה כאל מצב של חסר חום או חסר יאנג.
בחלק שבו פורט על שלבי המחזור החודשי מבחינה סינית הוסבר כי השלב הראשון של המחזור (עד לביוץ) הינו השלב הייני שבו נבנה החומר (הבשלת הביצית ובנייה של רירית הרחם). החלק השני של המחזור הינו השלב היאנגי, שלב זה קשור לחום ואש.
כאשר השלב הזה קצר, או כאשר אין מספיק חום בכליות (חולשה של יאנג הכליות) הגופיף הצהוב לא יוכל לבצע את תפקידו ולא יוכל לקיים הריון.
הטיפול הסיני יכלול דיקור ומוקסה (חימום בטכניקה מיוחדת), המלצות לתזונה מחממת וכמובן פורמולה מצמחי מרפא שיחזקו את יאנג הכליות ואת חום הגוף.
בשנים האחרונות חלה עלייה בולטת במספר הנשים המשלבות בין טיפולי פריון מערביים (הורמונאליים) וטיפולים ברפואה סינית.
מחקרים שנערכו על טיפולים משולבים כאלו מצאו כי השילוב מכפיל את אחוזי ההצלחה של ההפריות וההזרעות. הסיבה לכך היא שהרפואה הסינית מצמצמת את תופעות הלואי של הטיפולים ההורמונאליים שבעצם מפריעים להשתרשות ומשפרת את איכותה של רירית הרחם המהווה את המצע לקליטה.
הפריה חוץ גופית (IVF)
אמנם עוקפת את בעיית המפגש של הזרע והביצית, אך עדיין נותרת בעינה בעיית הקליטה וההשתרשות ברחם. בהפריה חוץ גופית מוחדרת הביצית המופרית אל רירית הרחם ושם העובר אמור להשתרש. כדי לאפשר קליטה והשתרשות טובה של העובר, צריכה רירית הרחם להיות מספיק עבה (רצוי מעל 7 מ"מ בתקופת הביוץ), סדירה, בטמפרטורה מתאימה וזרימת הדם בה צריכה להיות חופשית. הווסת היא למעשה דם הרירית שנשטף החוצה כאשר לא נקלט הריון. לכן מאכותו של דם הווסת ניתן ללמוד על איכות ה של רירית הרחם. בשליש הראשון של ההריון מתרחשות רוב ההפלות ומשקל חשוב בתופעה זו מיוחס לאיכות הרירית. השליה מתחילה להזין את העובר רק החל מסופו של השליש הראשון להריון.
נשים רבות סובלות מאי פריון שנובע מבעיית קליטה ומכאן שהפריה חוץ גופית לא בהכרח תיתן את הפתרון . סיכויי ההצלחה של טיפולי הפרייה ללא טיפול דיקור עומדים על 30-36% . במחקרים שנערכו בגרמניה ובארצות הברית והתפרסמו בכתבי עת רפואיים חשובים בתחום הפריון מצאו כי שילוב טיפולי דיקור וטיפולי פריון מערביים הכפיל את סיכויי ההפרייה בכל מחזור טיפולים. שילוב הטיפולים מקנה הצלחה סטטיסטית של 50%.
בין השאר נצפה גם צמצום במספר ההפלות הטבעיות עד למחצית. התופעה מיוחסת ליכולתה של הרפואה הסינית לעבות את רירית הרחם וכן ייתכן שהרגעה אפשרית של שרירי הבטן, הרגעת המתח הנפשי בו שרויה האישה העוברת טיפולים כל כך אינטנסיביים ומתישים מאפשרים השרשה איכותית יותר והחזקת הריון טובה יותר.
הסיבות לאי פריון בקרב גברים:
דלקות / זיהומים
זיהומים ודלקות עלולים לפגוע בפוטנציאל הפריון. בין הדלקות: דלקת בדרכי הולכת הזרע, דלקת בדרכי השתן, דלקת הערמונית. הסימפטומים שעשויים לרמז על המצאותה של דלקת או זיהום הם המצאות תאי דם לבנים במספר העולה על מיליון כדוריות דם לבנות לסמ"ק, או כמות נוזל זרע העולה על הנורמה. תאי הדם הלבנים עלולים לפגוע בתאי הזרע ולהשפיע על איכותם ותנועתם ולצמצם את כמותם ובכך לפגוע בפריון. הטיפול המקובל במיקרים אלו הינו טיפול אנטיביוטי הניתן בדרך כלל לתקופות שבין חודש לשלושה חודשים.
בעיות הורמונליות
בעיקר רמות נמוכות של ההורמון טסטוסטרון, מהווה אצל גברים רבים את הגורם העיקרי לבעיית הפריון. רמה נמוכה של טסטוסטרון גורמת ליצור זרע מועט ואף עלולה להוביל לבעיות זיקפה ופליטה. הסימפטומים יתבטאו בדחף מיני נמוך, עייפות ובעיות ריכוז. הטיפול יכלול בדרך כלל מתן הורמונים אשר יגרום להגברת ייצור הזרע.
וריקוצלה
התרחבות וגודש של ורידי האשכים – זוהי בעייה הקיימת אצל כ- 30% מן הגברים שאצלם אובחנה בעיית זרע. הטענה היא כי תופעת הורידים המורחבים (שלעיתים קרובות נוצרת עקב אי תקינות של שסתומי הורידים) גורמת לחזרה של דם ורידי אל כיס האשכים, וכך נוצרת טמפרטורה גבוהה בשק האשכים אשר פוגעת בייצור הזרע ובאיכותו. הטיפול הוא בדרך כלל כירורגי.
ספירת זרע נמוכה (אוליגוספרמיה)
מיעוט תאי זרע בנוזל הזרע. זוהי אחת הסיבות השכיחות ביותר לבעיות פריון בקרב גברים. ספירת זרע נמוכה מ- 20 מיליון זרעונים למילימטר ( או לחילופין 40 מיליון תאי זרע לפליטה), נחשבת ללא תקינה. ספירת זרע נמוכה מ-5 מיליון תאים למילימטר נחשב לאוליגוספרמיה חמורה. הסטטיסטיקה כיום מצביעה על כ- 5% מאוכלוסיית הגברים הסובלים מאוליגוספרמיה ומתוכם כ- 2% הסובלים מאוליגוספרמיה חמורה. הגורמים העיקריים לבעיה זו יכולים להיות: עודף משקל ( קפלי שומן באיזור האשכים גורמים לטמפרטורה גבוהה שפוגעת בייצור הזרע), ו/או בעיות הורמונליות. טיפולים בבעיות הנובעות מספירת זרע נמוכה יקבעו בהתאם למקור הבעיה. לעיתים ידרש טיפול אנטיביוטי, מתן הורמונים , שינוי הרגלים – לדוגמא המנעות מרכיבה על אופניים ומקלחות חמות המעלות את החום באיזור האשכים ופוגעות בייצור הזרע. במקרים מסויימים תדרש השבחת זרע, הפריה חוץ גופית, הזרעה או מיקרומניפולציה.
תנועתיות פגומה של הזרע (אסטנוזואוספרמיה)
סיכוי חדירת הזרע לביצית מושפע בין השאר מתנועתו. כאשר התנועתיות פגומה פוחת הסיכוי להפריה. 15% ומעלה של תאי זרע בנוזל הזרע שהם בעלי יכולת תנועתית תקינה, נחשבת בטווח הנורמה. אחוז נמוך יותר מוריד באופן משמעותי את יכולת הפריון.
מורפולוגיה
צורות לא תקינות. מ-14% ומעלה מתאי הזרע צריכים להיות בעלי צורה תקינה. ערכים נמוכים מ- 5% זוהי תוצאה הנחשבת לנמוכה. כאשר קיימת בעיית מורפולוגיה ניתן באמצעות שימוש במיקרוסקופ לברור את תאי הזרע בעלי הצורה התקינה. זוהי שיטה שמשתמשים בה בהזרעות, הפריות חוץ גופיות ומיקרומניפולציה.
מחלות גנטיות ובעיות מולדות
תסמונות שונות, לדוגמא תסמונת קלייפנטר.
חשיפה לכימיקלים, מתכות כבדות, חומרי הדברה, קרינה רדיואקטיבית
לכל אלו יש השפעה הרסנית על תאי הזרע, על איכותם וכמותם של התאים.
בעיות פריון אצל גברים על פי הרפואה הסינית:
הרפואה הסינית פיתחה פרוטוקולי טיפול מובנים כדי לפתור בעיות פריון אצל גברים. האבחנה והטיפול ברפואה סינית מבוססים על הכלים של הרפואה הסינית. כמטפלת ברפואה סינית האבחנה והטיפול שלי מתבססים על הערכת מצב האיברים הפנימיים המעורבים בייצור הזרע והתפקוד המיני. האבחנה נעשית על ידי תשאול מקיף שמברר את המצב של המטופל, הסימפטומים שלו, אבחנת דופק, לשון ובטן. כמטפלת סינית במאה הס-21, כמובן שאני עושה שימוש גם בבדיקות מערביות שהמטופלים מביאים עימם. פעמים רבות קיים קשר בין אבחנות מערביות לבין אבחנות סיניות, למשל: מקרים של דלקות חוזרות באיזור האשכים ההתייחסות הסינית אליהם תהיה כאל בעיית חום-לחות. בעיית ספירת זרע נמוכה קשורה ברפואה סינית לחולשה של צ'י הכליות.
סיבות לאי פוריות של הגבר על פי הרפואה הסינית מתייחסות על פי רוב לאחד מארבעת הסינדרומים:
- בעיות של חום ולחות.
- סטגנציה של צ'י או דם.
- חוסר יין של הכליות.
- חוסר יאנג של הכליות.
חום ולחות ההתייחסות היא בדרך כלל לזיהומים שונים ולהפרשות מן הפין. סימנים לכך עשויים להיות: כאבים וצריבה בעת מתן שתן, רגישות באיזור האשכים והפין, דלקת אקוטית/ כרונית בבלוטת הערמונית. בנוסף אצל מטופלים הסובלים מסינדורם חום ולחות תהיה שכיחות גבוהה יותר של אקזמות ופטריות על העור, בעייה של עצירות או שלשולים דלקתיים ומצבים אחרים של דלקות חוזרות בגוף. בדרך כלל מטופלים אלה מגיעים למרפאה לאחר שטופלו באנטיביוטיקה מספר פעמים, או שנטלו אנטיביוטיקה לאורך זמן והדלקות חוזרות בכל פעם מחדש למרות האנטיביוטיקה. הטיפול יכלול הנחיות תזונה קפדניות, תוספי תזונה מתאימים, צמחי מרפא סיניים, דיקור והכנות הומוטוקסיקולוגיות שיתאימו למצבי חום ולחות.
חסימה של צ'י או דם כל סוגי החסימה של צינור הזרע, בעיות בכלי הדם באיזור הגניטלי ופגיעה על רקע טראומה מקומית. חסימה עלולה להיווצר גם מזיהום. מאוד נפוצה גם האבחנה המערבית של וריקוצלה- התרחבות של וריד האשך. ההתרחבות גורמת להתחממות האשכים וכתוצאה מכך לפגיעה בייצור הזרע. במקרים רבים התערבות ניתוחית תפתור את הבעיה.
קיימים מקרים שבהם לרפואה המערבית אין פתרון: כאשר יש בעיה בזרימת הדם אך לא נמצא המקור. הפתולוגיה תתבטא בכאבים בבטן התחתונה ובאשכים, בפגיעה בתנועתיות הזרע ובעיות של תפקוד מיני. הטיפול יכלול הנחיות תזונה קפדניות, תוספי תזונה מתאימים, צמחי מרפא סיניים, דיקור והכנות הומוטוקסיקולוגיות שמטרתן להניע חסימות של צ'י או דם.
חוסר יאנג של הכליות ברפואה הסינית האנרגיה היאנגית היא מקור החום, התנועה והאש של הגוף. חולשה באנרגיה היאנגית תתבטא בייצור זרע בלתי תקין, תנועתיות נמוכה של הזרע ובירידת החשק המיני והתפקוד המיני. סימפטומים נוספים כוללים עייפות, קור, כאבי גב וברכיים, נטייה לבצקות, חולשת שרירים, שתן רב ובהיר.
הטיפול יהיה מתן הנחיות לתזונה מחממת עם דגש על חיזוק אנרגיית הכליות, פורמולת צמחים סינית לחיזוק יאנג הכליות, דיקור+ מוקסה (סוג של חימום) כדי לחמם את הכליות והכנת צמחים הומוטוקסיקולוגית שבה יהיו רכיבים שיחזקו את הכליות ויעבדו ספציפית על שיפור הזרע והאנרגיה המינית.
חוסר יין של הכליות היין מייצג את ה"חומר" בגוף. הוא קשור לכמות הזרעונים ולאיכותם. פגיעה ביין תתבטא בכמות נמוכה של זירמה, ריכוז נמוך של זרעונים ואחוז נמוך של צורות זרע תקינות. הדבר הבולט הנוסף שניתן יהיה למצוא אצל המטופל יהיה מצב של חום בגוף,. אין הכוונה לחום מדיד (פיברילי) , אלא מצב מערכתי וכרוני שבו בגלל שהמטופל סובל ממצב של חוסר יין, האנרגיה היאנגית תבוא אצלו לידי ביטוי מוגזם. הדבר יתבטא בנוכחותם של אחד או חלק מן הסימפטומים שלהלן: חוסר מנוחה, שינה לא איכותית (קושי להרדם, הרבה התעוררויות וכו'.) , תחושות חום בעיקר בשעות הערב והלילה, הזעות לילה, פנים אדומות, צמא וחוסר מנוחה. בנוסף יתכנו גם סימפטומים שקשורים באופן ישיר לכליות: תכיפות במתן שתן, שתן מועט, השתן יהיה צהוב ובעל ריח חריף, כאבי גב, חולשת ברכיים, בעיות אוזניים. מבחינה מינית ייתכן שלאדם יהיה דחף מיני גבוה, אך תתכן בעיה בהחזקת הזיקפה לאורך זמן, ואו בעיית שפיכה מוקדמת.
הטיפול יכלול הכנת פורמולת צמחים סינית שמחזקת את אנרגיית היין של הכליות, דיקור, הכנה הומוטוקסיקולוגית ודגש רב על אורח חיים נכון.
במצב זה לאורח חיים קיים משקל רב, יינתן דגש על הימנעות מצריכת מזונות והרגלים מחממים דוגמת עישון, שתיית קפה, קולה ועוד סטימולנטים (מעוררים), צריכת אלכוהול ופינוי זמן למנוחה.
אצל הגברים נמצא במחקרים כי טיפול באמצעות רפואה סינית הראה שיפור בתנועתיות הזרעונים, ובכמות הזרע שבכל פליטה.
טיפול משולב רפואה סינית + הפריות מבחנה/ הזרעות
טיפול משולב כולל בתוכו את הכלים האופטימליים להצלחת טיפולי הפוריות. הטיפול כולל:
1. דיקור סיני
2. טיפול שיאצו
3. פורמולות צמחים סיניות שמותאמות לכל שלב בטיפול ההורמונאלי ומותאמות ספיציפית לאישה על פי האבחנה הסינית לבעייתה
4. המלצות תזונתיות שמותאמות אישית לאישה על פי האבחנה הסינית .
5 פורמולה הומוטוקסיקולוגית.
היתרון הגדול הטמון בשילוב הטיפולים הינו הסינרגיזם, כולם ביחד נותנים תוצאות מצויינות והשילוב ביניהן מגביר את עוצמתה הטיפולית של כל אחת מהן בנפרד.
יתרונות שילוב הטיפולים הסיני יחד עם הטיפולים ההורמונאליים המערביים:
- שיפור תפקוד השחלות על מנת לייצר איכות ביציות טובה יותר.
- איזון הורמונאלי ליצירת זקיקים רבים יותר.
- הזרמת דם לרחם ובכך שיפור איכותה ועוביה של רירית הרחם.
- צמצום תופעות הלוואי שהאישה חווה כתוצאה ישירה מן הטיפול ההורמונאלי כגון: גלי חום, עלייה במשקל והורדת מתחים אשר פוגעים בהצלחת הטיפול.
- חיזוק המערכת החיסונית.
- מניעת התכווצויות של הרחם ועל ידי כך הקטנת סיכויי ההפלה.
- חיזוק הרחם והכנתו לקליטה טובה יותר של העוברים.
אל המרפאה מגיעים סוגי מטופלים שונים:
סוג אחד הינו, נשים וגברים המגיעים אלי לטיפול כשהכל לכאורה תקין: רמות ההורמונים, הביוץ, הזרע של הגבר מעולה, ובכל זאת אין הריון. כ- 15% – 30% מכלל הזוגות הפונים לטיפולי פריון מאובחנים כסובלים מבעיית פריון על רקע בלתי מוסבר. חשוב להדגיש כי אי מציאת הבעיה אינו אומר שאינה קיימת. ניתן רק לומר שבכלים האבחנתיים של הרפואה המערבית לא ניתן לגלות את הבעיה.
ברפואה הסינית יש הסברים ואפשרויות טיפול גם למצבים שהרפואה הקונבנציונאלית לא תמיד יכולה להסביר. הבסיס התיאורטי שמסביר כיצד מערכות הגוף השונות עובדות, מה התקלקל ואיך מטפלים אינו זהה לזה של הרפואה המערבית. על פי תפיסתה של הרפואה הסינית הגוף והנפש מחוברים, קיימים מצבים שהגבר, או האישה סובלים מבעיית פריון, לא בגלל בעיה גופנית או הורמונאלית, אלא בגלל חסימה או חוסר איזון רוחני או נפשי. למשל, כשמצבים גופניים ונפשיים כמו סטרס, כעס, מתח או טראומה, משפיעים על זרימת האנרגיה (הצ'י) בגוף.
זוגות שסובלים מבעיית פריון על רקע זה יוכלו להפיק תועלת רבה בטיפולי רפואה סינית, הודות לכלים האבחנתיים והטיפוליים הייחודיים של הרפואה הסינית. במקרים כאלו הטיפול הסיני עשוי לחסוך טיפולים הורמונאליים, בדיקות וניתוחים שעלולים לגרום לסבל רב, לתופעות לוואי שאינן נעלמות בחלוף הטיפולים ולסיבוכים רבים.
ההתייחסות לסוג המטופלים הזה תהיה בכלים של רפואה סינית והומוטוקסיקולוגיה בלבד והמטרה תהיה להביאם לאיזון כדי לשפר את סיכויי הכניסה להריון.
הסוג השני אילו מטופלים שנעשתה להן אבחנה מערבית ברורה: למשל איכות ביציות לא טובה, שחלות פוליציסטיות, חוסר איזון הורמונאלי ועוד. לעיתים מטופלים אלו כבר טופלו בכלים של רפואה מערבית, הורמונים וכיו"ב ובגלל תופעות לוואי או מסיבות שונות אינם מעוניינים להמשיך בטיפול הקונבנציונאלי ומעוניינים בטיפול בלעדי של הרפואה הסינית.
במצב זה אני קושרת בין האבחנה המערבית והסינית, ומטפלת בהתאם בצמחים, הומוטוקסיקולוגיה ודיקור.
סוג שלישי אילו מטופלים שמעוניינים לשלב טיפולים מערביים: IUI, IVF איקקלומין ועוד, כדי לשפר את סיכויי הקלטות ההריון ולצמצם ככל האפשר את תופעות הלוואי של הטיפולים המערביים.
הרפואה הסינית היא מערכת רחבה, מלאה ושיטתית, ששירתה נאמנה את תושבי המזרח במשך אלפי שנים והחל משנות ה70 של המאה שעברה החלה את התבססותה גם בקרב תושבי המערב שנחשפו ליתרונותיה הרבים. כיום הרפואה הסינית היא כלי ידוע ורב עוצמה בקרב מטפלים ומטופלים רבים לטיפול בבעיות פריון ובזכותה זוגות רבים חובקים היום ילד/ה משלהם.
כיום משלבת הרפואה הסינית גם את ההישגים הטכנולוגיים האדירים של הרפואה הקונבנציונאלית באיבחון וטיפול בבעיות פריון ופועלת על מנת לגשר ביניהן. שימוש מקצועי בידע הסיני ובהישגי המערב מוביל לרפואה משולבת, מקצועית , איכותית ביותר שכמובן מביאה לתוצאות מצויינות. הטיפול ברפואה סינית אינו מפריע ואינו סותר או פוגע בטיפולים אחרים. תכונה זו הופכת אותו לאופטימלי כטיפול משלים הניתן בשילוב עם טיפולים אחרים לבעיית פריון אצל הגבר והאישה. הטיפול ברפואה הסינית יספק מענה טוב במיוחד כאשר הבעיה הינה בעיה תפקודית (הורמונלית). כאשר קיימת בעיה של חסימת חצוצרות או צינורית הזרע הטיפול הכירורגי יתאים יותר.