אוסטאופורוזיס – טיפול טבעי ומניעה יעילה
תוחלת החיים הולכת ומתארכת ועימה הרצון שלנו לשמור על בריאות ואיכות חיים. המטרה היא להוסיף "איכות לחיים".
אחת מהתופעות שמתרחשות עם העליה בגיל היא ירידה בצפיפות העצם. התופעה מתרחשת אצל נשים ואצל גברים כאחד. אצל נשים היא בולטת יותר ודרמטית יותר עקב הירידה באסטרוגן. בארצות הברית 8 מיליון נשים ו-2 מיליון גברים מאובחנים כסובלים מאוסטאופורוזיס. משמעות המילה היא: "עצם מחוררת".
בעת התחלת האוסטיאופורוזיס אין חוויה של כאב, אבל ככל שהוא מחמיר ומתקדם מתרחשים יותר ויותר שברים בגוף ומופיעים גם כאבים. העצמות שבהן בד"כ יש ביטוי משמעותי של האוסטיאופורוזיס הן: עצם הירך, שורש כף היד וחוליות עמוד השדרה.
המקרה של יעל
שיחת טלפון שקיבלתי לקליניקה:
יעל: "שלום אני יעל ואני לא יודעת האם את מטפלת בבעיות כאלו יש לי נמק בעצם הלסת – OMJ"
אני: "בת כמה את?"
יעל: "54"
אני: "קיבלת תרופות לטיפול באוסטיאופורוזיס?"
יעל: " כן קיבלתי רק זריקה אחת שצריך להזריק פעם בשנה. אבל לא אמרו לי שזה עלול לגרום לבעיה כזו".
אני: "סיכוי טוב שזו הסיבה".
מהצד השני של הקו אני שומעת בכי. "אם הייתי יודעת שזה מה שעלול לקרות ברור שלא הייתי לוקחת את הזריקה הזו. אף אחד לא אמר לי דבר כזה".
אוסטאופורוזיס – הטיפול התרופתי
תעשיית התרופות ניסתה להתמודד ולתת טיפול לאוסטיאופורוזיס. הטיפול הבסיסי הינו מתן של תוספי תזונה: סידן וויטמין D, ואליו מצטרפות תרופות שונות:
- אויסטה (רלוקסיפן) – מנגנון הפעולה שלה נועד לתת מענה דומה לזה של האסטרוגן ברקמת העצם, כך שהיא מצמצמת את דילדול העצם ואת השברים. תופעות הלוואי שלה הן: הגברת גלי חום, כאבי שרירים והתכווצויות, עלית סיכון לקרישי דם.
- תרופות מקבוצת הביספוספונטים – פומי (דרך הפה): פוסלן, אקטונל, אלנדרונט, מקסיבון, וריבון, פוסבאנס.
תרופות אלו בולמות את פעילות התאים מפרקי העצם (אוסטיאוקלאסטים) ומפחיתות את הסיכון לשברים. תופעות הלוואי השכיחות יחסית הינן: כאבי שלד, צרבות וגירוי של רירית הוושט. תופעת לוואי נוספת שקיימת וישנה טענה לפיה היא נדירה היא נמק של עצם הלסת. (בדיוק מה שקרה ליעל שהתקשרה אלי).
הטיפול ניתן בדרך כלל ל – 5 – 7 שנים. - ביספוספונט – בזריקה – אקלסטה – ניתנת באמצעות עירוי אחת לשנה. מטרתה להקשר לעצם ולהפסיק את פעילותם של תאים מפרקי עצם. היא מפחיתה סיכון לשברים. אמנם אין תופעות לוואי במערכת העיכול אבל הסכנה בנטילה שלה היא גם נמק של עצם הלסת ופרפור פרוזדורים.
בארצות הברית מתרבות התביעות המשפטיות של משתמשות בתרופות. אלו התוצאות לפי המחקרים:
- ניתן לראות שיפור ב"צפיפות העצם" והצפיפות משתפרת ומונעת נזקים של אוסטיאופורוזיס במשך כ 3- 5 שנים. מעבר לתקופה זו הנזק עולה על התועלת, ואף עולה הנטיה לשברים. כשפותחו התרופות הללו הכוונה של תעשיית התרופות היתה לתת אותן לנשים לאורך שנים ארוכות, כיום הנטיה הזו מצטמצמת עקב הנזקים. הFDA הוציא הזהרות חמורות לגבי השימוש בתרופה.
- חלק מן המשתמשות סובלות מנמק במפרק הלסת דבר שפוגע באופן קשה באיכות חייהן – כאב, ופגיעה בשיניים. אין אפשרות לבצע שתלים דנטליים במקום שבו יש נמק בעצם OMJ –Osteonecrosis of the Jaw. לצערי, למרות ההתייחסות של חברות התרופות לתופעה זו כשולית ומצומצת, יש לא מעט נשים שסובלות ממנה.
אוסטיאופורוזיס – גורמי הסיכון
- נטיה משפחתית – גנטיקה
- גיל – העצם מגיעה לשיא שלה בגיל הנעורים ואצל נשים להורמון האסטרוגן קיימת משמעות רבה בחוזק העצם וצפיפותה. בגיל המעבר הנשי כיוון שהאסטרוגן אינו מבצע את פעולתו סביב השנים של הפסקת המחזור תהליך דלדול העצם מואץ במיוחד
- מבנה גוף רזה
- היעדר חשיפה לשמש – אפילו חשיפה קצרה לשמש בכל יום יכולה להועיל לספיגת ויטמין D
- אלכוהול – שתיית יותר מ- 2 משקאות אלכוהולים ביום מצמצמת את ספיגת הסידן מהתזונה וכן פוגעת בסינתיזה של ויטמין D
- מתכות רעילות בדם
- חוסר פעילות גופנית
- משקאות תוססים באופן מלאכותי- תוספת הגזים באופן מלאכותי יוצרת חומציות שגורמת לפירוק עצם, עודף הפוספטים שנוצר גורם להגברת אובדן העצם
- קפאין – קפה ומשקאות דוגמת קולה- נמצא כי שתיה של למעלה מ 3 כוסות קפה מעלה סיכון לאוסטיאופורוזיס ב80%
- תזונה מערבית – זוהי תזונה שבמהותה קשורה לעלית חומציות וזו גורמת להפרשת סידן בשתן – מזונות מסוג פחמימות פשוטות: לחמים, עוגות ועוגיות, פסטה ואורז
- צריכה של מזון עתיר נתרן – מעלה איבוד סידן
- עישון
- חסרים תזונתיים
- חלבון מהחי – בעולם המערבי רבים צורכים חלבון מהחי בכמות העולה לפחות ב 50% על הנדרש לגופנו. הדבר מעלה את החומציות בדם ומעודד אובדן סידן. יש להתאים את צריכת החלבון מהחי למשקל הגוף ולשלבו עם חלבון מהצומח
- סטרואידים
- סוכרת
- חוסר איזון של בלוטת התריס
- צריכת חלב פרה ומוצריו – באופן מפתיע דווקא חלב פרה ומוצריו מגביר את דלדול העצם (אוסטיאופורוזיס) – מדינות שבהן צריכת חלב הפרה גבוהה שם שיעור האוסטיאופורוזיס גבוה יותר. רבים רגישים לחלבון חלב הפרה. למרות הפרסומים השונים ספיגת הסידן ממוצרי חלב פרה אינה עולה על 25%. מעבר לכך, הם גורמים לבעיות בריאות אחרות כך שעדיף להמנע מצריכתם.
אוסטיאופורוזיס – הטיפול הטבעי
אני מזמינה אותך לשמוע על אופציה אחרת שתוכל לחסוך ממך את השימוש בתרופות הבעייתיות והמסוכנות הללו ותוכל לאפשר לך להמשיך לחיות בבריאות ובאיכות חיים.
נמצא כי בקרב חברות שבהן אורח החיים בריא וטבעי יותר שכיחות התופעה של אוסטיאופורוזיס נמוכה יותר.
המלצות תזונתיות
מזונות עשירים בסידן, ויטמינים ומינרלים הדרושים לשם בנית עצם.
בין המקורות הטובים ביותר ניתן למנות ירקות ירוקים עליים (למעט תרד) דוגמת כרוב, חסה, עלי בייבי, פולי סויה ומוצרי סויה מותססים דוגמת טופו ומיסו, סרדינים עם העצמות, יוגורט רצוי כבשים / עיזים אורגני שאינו ממותק ומכיל פרוביוטיקה.
תכולת סידן במזונות שונים:
- אצות וואאמה – ½ כוס 1700 מ"ג
- סרדינים עם העצמות ½ כוס 500 מ"ג
- טמפה (סויה מותססת) כוס 340 מ"ג
- חלב אורז /סויה מועשרים בסידן – כוס 300 מ"ג
- שקדים – כוס אחת 300 מ"ג
- יוגורט – כוס אחת 280 מ"ג
- כרוב- כוס אחת 200 מ"ג
- ברוקולי – כוס אחת 180 מ"ג
אוסטיאופורוזיס הינו מחלה שבה העצם מתדלדלת כתוצאה מחסר מינרלים. תזונה מתאימה היא חיונית למניעה וטיפול.
- ביומיום מומלץ לצרוך תוסף של סידן + וויטמין D. ספיגת הסידן היעילה ביותר מתרחשת בזמן השינה ולכן רצוי ליטול את הסידן לקראת שינה.
- חשוב להקפיד על חשיפה לשמש. אפילו חשיפה של 20 דקות תועיל ליצירת ויטמין D
- כף חומץ תפוחים אורגני ומעט דבש בכוס מים חמימים באופן יומיומי שאותה תלגמו לאורך היום תסייע לספיגה של סידן מהתזונה.
- תזונה בריאה ומותאמת אישית שיש בה די ירקות, פירות ומינרלים. – מומלץ מאוד להתייעץ עם בעל מקצוע.
- שילוב של צמחי מרפא מותאמים אישית ו/ או תוספים מתאימים לאחר התייעצות.
- תזונה טבעית ככל האפשר, פעילות גופנית סדירה – הליכה, יוגה, פילאטיס, טרמפולינה, פעילות גופנית עם משקלים, התעמלות במים, תוספי תזונה מתאימים יכולים לצמצם את הסכנה לסבול מאוסטיאופורוזיס.
- להורים ולסבים שביננו חשוב שנדאג לדור העתיד. כמו כל דבר, דרך נפלאה למנוע אוסטיאופורוזיס היא באמצעות מניעה. בנית עצמות חזקות עד גיל 30 באמצעות הקפדה על תזונה בריאה ופעילות גופנית מותאמת.
טיפול גוף ונפש
כמטפלת גופנפש אני נותנת מקום משמעותי בטיפול גם להיבטים רגשים- נפשים.
אחת הגישות שאותן אני משלבת בטיפול הינה הריקול הילינג –בגישה זו קונפליקטים בלתי פתורים מתבטאים בגוף בצורת סימפטומים ומחלות שונים. העצם וחוזקה קשורים לדימוי עצמי וערך עצמי. טראומות ספציפיות מקושרות לדלדול עצמות שונות בגוף למשל:
- עמוד שדרה תחתון – תחושת חוסר תמיכה
- צוואר עצם הירך – עמידה בדרישות החיים ויכולת להחזיק מעמד
- עמוד שדרה אמצעי – ירידת ערך עצמי המשפיעה על האישיות כולה
לכל עצם בגוף ישנה משמעות מיוחדת ומדוייקת מבחינה רגשית כאשר פונה מטופל/ת שסובל מכאבים חשוב לי לסייע למטופל להבין מהי הסיבה לכאב ומהו השורש הרגשי. הכרת והבנת הסיבה מסייעת פעמים רבות לתהליך הריפוי באופן עמוק ביותר.
אז אם את סובלת מכאבים, דלדול עצם, צמצום גובה, תופעות שונות סביב גיל המעבר כגון גלי חום, בעיות שינה, אי שקט ועוד…
אני מזמינה אותך אלי לטיפול הוליסטי שבו אוכל לסייע לך להתאים טיפול שמדויק לך.
מזמינה אותך ליצור עמי קשר עוד היום:
מיכל שלזינגר 052-8728526